Capital.ba

U narednoj godini predviđen rast od 2,1 odsto

15.12.2014. / 13:26

rastBANJALUKA, Projektovana stopa rasta prihoda od indirektnih poreza u BiH za narednu godinu je 2,1 odsto, za 2016. godinu dva odsto, a za 2017. godinu 2,4 odsto, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu /EFTA/ podrazumijeva fazno ukidanje carina i ostalih nameta sa fiskalnim učinkom na uvoz iz članica EFTA u periodu od dana stupanja na snagu do 2017. godine.

U skladu sa dinamikom predviđenom odredbama sporazuma, efekti ukidanja carina ispoljiće se u najvećem dijelu na smanjenje carina u narednoj godini, a ostatak u 2016. i 2017. godini.

Efekti uvođenja diferenciranih stopa na pivo trebalo bi da se ispolje od 1. januara do 31. avgusta naredne godine, kada se očekuje negativan rast prihoda.

Projekcije akciza na duvan u periodu 2015-2017. godine podrazumijevaju godišnje povećanje specifične akcize na cigarete od 0,15 KM po paklici.

Povećanje akciznog opterećenja trebalo bi donijeti porast maloprodajnih cijena i povećanje prosječne ponderisane cijene cigareta, koja predstavlja referentnu varijablu za izračunavanje minimalne akcize na cigarete i specifične akcize na rezani duvan.

Očekuje se da će drastičan inicijalni porast akciza na rezani duvan i kontinuirano usklađivanje sa rastom minimalne akcize na cigarete presjeći legalnu i nelegalnu supstituciju cigareta rezanim duvanom.

Ovo odjeljenje očekuje da će u narednim godinama doći do stabilizacije tržišta cigareta i smanjenja potrošnje rezanog duvana, što bi trebalo rezultirati rastom prihoda od akciza.

Najveći rast od 2,2 odsto očekuje se u narednoj godini, te rast od 1,4 odsto u 2016. i 1,3 odsto respektivno u 2017. godini.

Razlog za usporavanje rasta je nastavak harmonizacije akciza na cigarete u BiH sa minimalnom akcizom u EU koja dovodi do rasta maloprodajnih cijena i, posljedično, pada potrošnje cigareta.

Drugi razlog je usporavanje rasta akciza na rezani duvan u odnosu na očekivanu dinamiku zbog niske minimalne akcize na cigarete utvrđene za 2015., koja predstavlja osnovicu za izračunavanje akcize na rezani duvan.

Treći razlog je metodološke prirode, a odnosi se na referentni period za izračunavanje prosječne ponderisane cijene cigareta koji obuhvata dvije fiskalne godine.

Procijenjena neto naplata prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu je nešto više od pet milijardi KM i veća je za 2,5 odsto nego u prošloj godini. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: U narednoj godini predviđen rast od 2,1 odsto

  1. Dragan

   Ovim seljačinama pohlepnim, može samo narasti stomačina od žderanja, i nos od laži.Mozak i sve ostalo im se smanjuje,i smanjuje,i smanjuje