ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Transformacijom “Elektroprivrede” do bolje efikasnosti

Objavljeno u ENERGETIKA

ŠAMAC,  Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je juče da preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske” u prvoj polovini iduće godine mora da prođe proces ozbiljne transformacije kako bi bilo još efikasnije u svom radu. 

Đokić je rekao novinarima u Šamcu da su velika ograničenja “Elektroprivrede” to što Republika održava politiku izuzetno niskih cijena električne energije i što “Elektroprivreda Srpske” ima veliki broj zaposlenih.

“Upravo su to dva ključna faktora koja najdirektnije utiču na finansijski rezultat svih zavisnih preduzeća, ali i `Elektroprivrede` u cjelini”, kaže Đokić.

On smatra da ne treba govoriti o tome da će se smjenama u “Elektroprivredi” nešto bitno promijeniti, već kako da se novom, boljom organizacijom poboljša stanje ovog velikog sistema Republike Srpske.

“Uvjeren sam da za tim ima i prostora i potrebe. `Elektroprivreda`, posebno u prvoj polovini naredne godine mora da prođe kroz proces ozbiljne transformacije i novog oblika organizovanja kako bi mogla da bude još efikasnija u svom radu”, rekao je Đokić.

On je podsjetio da je “Elektroprivreda Republike Srpske” veliki i organizaciono vrlo složen sistem sa visokim nivoom nezavisnosti, koji ima 10 zavisnih preduzeća, a na čelu sistema je organizaciono mješoviti holding ili matično preduzeće koje ima svoju upravu.

“Odgovornost za neko stanje ili teškoće ima upravo preduzeće i to se ne može odvojiti od odgovornosti uprava svih zavisnih preduzeća koja čine ovaj veliki sistem”, rekao je Đokić.

On je istakao da “Elektroprivreda Republike Srpske” u uslovima u kojima posluje ipak ostvaruje dobre rezultate – svake godine kontinuirano obezbjeđuje snabdijevanje električnom energijom stanovništva Srpske i skoro svake godine obezbjeđuje znajačne količine energije koja se izvozi na druga tržišta.

“Problem je bio u prošloj godini koja je bila vrlo teška godina sa hidrologijom i imali smo znatno smanjenu proizvodnju zbog izuzetno dugog sušnog perioda, a isto tako zbog planiranog remonta Termoelektrane Ugljevik”, rekao je Đokić.

On je dodao da se to odrazilo na ukupne rezultate koje je imala “Elektroprivreda”, ali da su se oni uglavnom kretali u okviru planiranih rezultata i planiranog poslovanja za 2017. godinu.

“Finansijski rezultat koji imaju zavisna preduzeća `Elektroprivrede` su različiti, neka su u gubitku, neka imaju pozitivan rezultat. Uprava matičnog preduzeća se potrudila da imaju pozitivan finansijski rezultat, tako da ne treba govoriti o tome da će se smjenama nešto bitno promijeniti”, rekao je Đokić.

On je istakao da treba govoriti o tome kako da se novom boljom organizacijom poboljša stanje u velikom sistemu Republike Srpske. Srna

Ključne riječi:  ,

Komentari |


Komentari (2)

  • Betoven

    Je li ovaj ministar normalan? Uprava se potrudila da posluje pozitivno. Šta radi uprava? Izvozi struju i prefakturiše ju od proizvodjača distibucijama. EPRS godinama ima gubitke od 80 do 100 miliona , a finansijske izvještaje frizira. Je li ministar, koji je očito ušao u dil sa nekim iz uprave, čuo za revizorske izvještaje. O kojim cijenama govori? EPS je imao istu hidrologiju i ima istu cijenu pa je ostvario dobit od 80 miliona. Elektroprivreda BiH ima veću cijenu 10 do 13 postao. Sa tom cijenom, osim ove godine zbog hifdrologije, ostvaruje na desetine miliona dobiti. Kada bi se ta cijena primjenila kod nas naša EPRS bi i dalje ostala u ozbiljnom gubitku. Da čovjek ne povjeruje ko vodi elektroenergetski sektor. Djokić je postao obični megafon menadžmenta, koji upropaštava preduzećei i na ovaj način se bori da sačuva svoje sinekure.

  • Betoven

    Staviš za ministra nekog ko o nečemu ne zna ništa i onda on postane predmet najobičnije manipulacije. Smijurija!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+