Capital.ba

„Šume RS“ isporučile samo 33 odsto ugovorenih trupaca!

08.06.2018. / 10:55

BANJALUKA – Zbog nerada šumskih gazdinstava drvoprerađivačima u Srpskoj u ovoj godini isporučeno je svega 33,7 odsto ugovorenih količina trupaca.

Iz Uprave „Šuma Republike Srpske“ rekli su CAPITAL-u da je analiza zaključenih ugovora o isporuci drvnih sortimenata pokazala da je prema pojedinim kupcima isporuka bila većeg intenziteta nego prema ostalim i da je dinamika isporuke bila manjeg intenziteta za prvih pet mjeseci, posebno u zapadnom dijelu RS.

„Jedan od razloga za ovakvo stanje je činjenica da većina šumskih gazdinstava nije radila u prvom kvartalu ove godine, što se odrazilo na samu dinamiku“, istakli su u „Šumama“.

Iako je realizacija čak ispod polovine ugovorenih količina, Uprava „Šuma“ je zaključila da je dovoljno da svoja gazdinstva nastavi da upozorava da su dužni poštovati dinamiku isporuke.

„Ovo je posljednje upozorenje, jer su nastojanja Vlade RS i „Šuma“ da pružaju podršku drvoprerađivačkom sektoru kao i ukupnoj privredi RS“, naveli su u „Šumama“.

Ističu i da će se, ako kupci ne budu poštovali ugovore, nerealizovane količine trupaca preusmjeriti drugim kupcima.

„Tamo gdje je problem do šumskog gazdinstva, proizvodnju i otpremu je potrebno intenzivirati u cilju izvršenja planiranog obima proizvodnje i isporuke za 2018. godinu“, kazali su u „Šumama“.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS Lazo Šinik rekao je da drvoprerađivači insitiraju na potpunom izvršenju ugovora, uključujući i količina koje do sada nisu isporučene.

„Pratićemo sve i tražimo odgovornost Nadzornog odbora i rukovodstva „Šuma“ ako ugovori ne budu izvršeni za ovu godinu“, rekao je Šinik i dodao da je odgovor „Šuma“, na nedavno održanom sastanku sa drvoprerađivačima, bio da „ulaze u stabilniji period, da je sječa na nivou i da očekuju da će moći da ispoštuju zahtjeve drvoprerađivača“.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su rekli da su tražili da se vrše analize realizacije ugovora sa drvoprerađivačima u cilju praćenja provođenja Odluke o utvrđivanju kriterijuma i načinu raspodjele šumskih drvnih sortimenata na osnovu koje su „Šume“ za 2017. i 2018. godinu vršile raspodjelu trupaca drvoprerađivačima u Srpskoj.

Na pitanje da li sumnjaju da se ugovori ne realizuju kako treba, u Ministarstvu su istakli da, ako „Šume“ robu isporučuju bez avansne uplate, kao sredstvo za obezbjeđenje naplate potraživanja koriste bankarsku garanciju ili mjenicu.

„Ovakav način osiguranja naplate potraživanja pokazao se kao efikasan, obzirom da je 2017. godina završena sa naplatom višom od 99 odsto“, naveli su u Ministarstvu.

Pored svega, 5. aprila ove godine prestala je da važi Odluka o privremenoj mjeri za promet trupaca, koja je na snazi bila šest mjeseci

„U periodu važenja Odluke Republička tržišna inspekcija izvršila je 28 kontrola privrednih subjekata koji su vršili izvoz šumskih drvnih sortimenata i u šest slučajeva konstatovala nepravilnosti, nepridržavanje, gdje su preduzete mjere propisane Odlukom“, rekli su u Ministarstvu.

CAPITAL: Svjetlan Šurlan

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!