Capital.ba

Sudbina kompleksa “Čajavec” u rukama Okružnog suda

10.01.2022. / 15:16

BANJALUKA – Sudbina Regulacionog plana koji obuhvata i banjalučki kompleks “Čajavec” zavisiće od odluke Okružnog suda u Banjaluci, potvrdili su za CAPITAL u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

FOTO: Agencije


Naime, kako su u pomenutom Ministarstvu pojasnili Republička uprava za inspekcijske poslove je u martu ove godine naredila Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Banjaluka da obustavi izradu Regulacionog plana “Centar-Zapad” koji obuhvata i “Čajavec”, jer, kako kažu, on nije bio u skladu sa Urbanističkim planom Grada Banjaluka iz 1975. godine.

“Važećim Prostornim planom grada iz 2014. godine, područje obuhvata predmetnog regulacinog plana nije definisano kao područje od opšteg interesa, veće se za to područje regulacioni plan donosi na osnovu urbanističkog plana”, istakli su u Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, naređenje obustave izrade predmetnog regulacionog plana traje do donošenja novog urbanističkog plana sa kojim regulacioni plan mora biti usaglašen u pogledu planskih rješenja i granica obuhvata tog regulacionog plana.

“Problem je nastao pošto su granice obuhvata predmetnog regulacionog plana promijenjene, odnosno došlo je do spajanja obuhvata ranijeg regulacionog plana “Čajavec” kao industrijske zone i desne strane ulice Ive Anadrića koja je bila zona individualnog stanovanja, čemu su se usprotivili neki vlasnici stambenih objekata koji su kod navedene inspekcije zatražili da se ovaj postupak obustavi kao nezakonit”, naveli su u Ministarstvu.

Na ovakvo rješenje Inspekcije Odjeljenje za prostorno uređenje Grada Banjaluka izjavilo je žalbu Ministarstvu u maju ove godine, a Ministarstvo je žalbu odbacilo kao izjavljenu od neovlaštenog lica, uvažavajući, kako kažu, raniju presudu i pravna shvatanja Okružnog suda u Banjaluci iznesena u presudi.

Kako naglašavaju, Grad Banjaluka je ponovo pokrenuo upravni spor kod Okružnog suda u Banjaluci i spis se nalazi kod navedenog suda na odlučivanju.

“Inače, donošenjem Urbanističkog plana Grada Banja Luka biće stvorene zakonske i pravne pretpostavke za donošenje regulacionog plana “Centar-Zapad”, ali i zakonito donošenje svih drugih regulacionih planova Grada Banja Luka jer je njihovo donošenje bez Urbanističkog plana upitno i može se u odgovarajućem postupku osporavati”, zaključili su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

U Gradskoj upravi Banjaluka ne znaju da im je odbačena žalba

U Gradskoj upravi Banjaluka tvrde da je realizacija Regulacionog plana “Centar Zapad” obustavljena aktom Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Međutim, u pisanoj izjavi za CAPITAL oni ističu da je na pomenuti akt Republičke uprave za inspekcijske poslove izjavljena žalba Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, od čije odluke će, kako kažu, zavisiti dalje preduzimanje aktivnosti na izradi Regulacionog plana „Centar –Zapad 1“, odnosno upućivanje Skupštini Grada na usvajanje.

U Gradskoj upravi Banjaluka očigledno nisu upućeni da je Ministarstvo odbacilo njihovu žalbu, niti su u odgovoru za CAPITAL spomenuli da su oni sami pokrenuli spor kod Okružnog suda u Banjaluci od kojeg se očekuje da riješi ovo pitanje.

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!