Capital.ba

Srbac: Za sanaciju kanala i nasipa dva miliona evra

08.09.2014. / 16:44

mirjanicSRBAC, Na području opštine Srbac za sanaciju osam kilometara magistralne kanalske mreže i sanaciju nasipa biće uloženo oko dva miliona evra, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

“Od izvođača radova zahtijevamo da, ukoliko vremenske prilike dozvole, kompletne radove izvede za osam do 10 mjeseci”, istakao je Mirjanić, koji je sa pomoćnikom Radmilom Čojo danas posjetio Srbac da bi se informisao o toku sanacije magistralne kanalske mreže, što je povjereno firmi “MD mind” iz Mrkonjić Grada.

Mirjanić je rekao da je u Republici Srpskoj u toku realizacija 39 projekata na sanaciji magistralne kanalske mreže, nasipa i crpnih stanica, za koje je nadležna Javna ustanova “Vode Srpske”, a ukupna cijena radova iznosi 19 miliona evra.

On kaže da je planirana realizacija još sedam većih projekata ukupne vrijednosti 7,8 miliona KM.

Mirjanić je naglasio da su sada na potezu i lokalne zajednice koje imaju obavezu da iz dijela vodnog doprinosa koji im ostaje izvrše sanaciju sekundarne kanalske mreže.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić rekao je da Mirjanić potpuno razumije vodoprivrednu problematiku ove lokalne zajednice.

On je naveo da će u ovoj i idućoj godini, prema raspoloživim budžetskim sredstvima, biti saniran veći dio sekundarne kanalske mreže.

“Za iduću godinu kod resornog ministarstva kandidovaćemo projekte koji se odnose na sanaciju Savskog nasipa, vodotoka Rekava i crpnih stanica u Srpcu i Bajincima”, dodao je Ćirić.

Ćirić je upoznao ministra i njegove saradnike i o tome da je u planu izgradnja prečistača otpadnih voda i spalionice životinjskog otpada u Poveliču, za što je jedna mađarska kompanija spremna uložiti oko sedam miliona evra.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić nakon razgovora sa načelnikom opštine posjetio je najveći privredni kolektiv u Srpcu Klaonicu peradi “Perutnina Ptuj” u Poveliču gdje je zaposleno oko 220 radnika.

“Riječ je o velikoj firmi koja ima kapacitet za proširenje proizvodnje i razvoj živinarstva ne samo u opštini Srbac, već i šire. Poslovodstvo ovog kolektiva ima dobre razvojne vizije i Ministarstvo će ih podržati”, rekao je Mirjanić.

Novoizabrani direktor Klaonice Slavko Visenjak rekao je da je u aprilu ova slovenačka kompanija uložila 4,5 miliona KM za podizanje četiri farme u srbačkom selu Kladari, kapaciteta 700.000 tovnih pilića, i 2,8 miliona KM za izgradnju distributivnog centra u Trnu, a osim toga, proizvodnja je organizovana po osnovu kooperativnih odnosa u 82 farme na području opštine Srbac.

“Trenutni kapacitet klaonice je obrada 30.000 brojlera na dan, a u planu je duplo više”, naveo je Visenjak i dodao da je u planu da se prodaja piletine, osim u BiH, proširi i na tržište Srbije, Crne Gore, Makedonije i šire.

Visenjak je izrazio zadovoljstvo, jer je Mirjanić pokazao potpuno razumijevanje za budući razvoj i organizaciju proizvodnje tovnih pilića.

U BiH za sada nema spalionice životinjskog otpada, tako da “Perutnina Ptuj” koristi usluge u jednoj od spalionica u Srbiji. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!