Capital.ba

Slovenci nezakonito preuzimaju fondove u RS

04.10.2007. / 9:26

BANJALUKA – Slovenački investitori, čiji su istureni predstavnici Marko Konič i Aleš Musar, sprovode scenario za preuzimanje sedam fondova u RS, čija se vrijednost procjenjuje na 370 miliona KM, pritom se služeći nezakonitim metodama.

Upotrebom mreže fondova u kojima imaju upravljačke i nadzorne funkcije, korištenjem insajderskih informacija, te pritiscima na druge učesnike na tržištu kapitala RS i BiH, Konič i grupa investitora koju predstavlja uveliko su odmakli u planovima za preuzimanje sedam fondova u RS, pisu današnje Nezavisne novine.

Konič i Musar, prema detaljnim informacijama izvora “Nezavisnih”, koje su dostavljene svim relevantnim kontrolnim organima, kao bazu svog djelovanja na tržištu kapitala u RS koriste preuzeti fond “Fortuna” iz Bihaća.

Korištenjem kapitala bihaćkog fonda u posljednjih nekoliko mjeseci masovno kupuju akcije u fondovima “BLB-profit” (za sada oko četiri odsto akcija) i “Privrednik” iz Banjaluke (stekli oko jedan procenat), “Jahorini konseko” iz Pala (2,3 odsto) i “Invest Novoj” iz Bijeljine (2,1 odsto).

Konič, koji je predsjednik Nadzornog odbora “Fortune”, je istovremeno imenovan i za člana NO “BLB-profita” čije povjerljive informacije, kako se tvrdi, koristi za sticanje protivpravne imovinske koristi.

Kako saznajemo, slovenački investitori koji su članovi NO “BLB-profita” tražili su od Društva za upravljanje tim fondom “BLB-invest” da im otkriju cijene po kojima kupuju i prodaju pojedine akcije, čime su prekoračili svoje nadležnosti i prekršili poslovnu tajnu.

Intrigantno je da je “Fortuna” od ulaska Koniča u NO “BLB-profita” višestruko povećala svoj udio u vlasničkoj strukturi banjalučkog fonda (sa 6.350 na 70.043 akcije). Iako je Konič trenutno, a i u periodu imenovanja za člana NO “BLB-profita”, istovremeno i član NO fonda “Fortuna”, on to, suprotno zakonu, nije naveo u svojoj biografiji prezentovanoj u prospektu i statutu tog banjalučkog fonda.

Konič pored toga, tvrdi naš izvor, ucjenjuje Upravu i akcionare “BLB-investa”, te opstruiše rad NO fonda zbog čega na tri sjednice nisu usvojeni ni zapisnici, a pogotovo neophodni pravilnik o radu.

Interesna grupa koju zastupa Konič namjerava da prenese nadležnosti za upravljanje “BLB-profitom” sa Uprave Društva “BLB-invest” na NO fonda, te da se sjednice NO iz Banjaluke izmjeste u Sloveniju.

Zanimljivo je da je identičan scenario primijenjen u fondu “Fortuna”, čije je društvo za upravljanje pretvoreno u pukog izvršioca naloga NO fonda koji, uz to, zasjeda u Hrvatskoj, te praktično umjesto društva donosi investicionu politiku.

Posljedica aktivnosti Koniča i njegovih partnera je narušavanje rada NO “BLB-profita” i upravljačkih organa “BLB-investa”. To se može zaključiti samo iz zaključka NO “BLB-profita”, uvrštenog u dnevni red predstojeće sjednice Skupštine akcionara fonda, kojim se, suprotno svakoj logici, predlaže da taj fond ne ulaže u akcije drugih fondova, već samo u akcije preduzeća. Cilj Koniča i njegovih saradnika je, kako tvrde analitičari, da potiskivanjem “BLB-profita” otvore prostor za “Fortunu” koja ulaže u fondove na području RS.

Preuzimanje “BLB-profita” od strane te interesne grupe po principu domino efekta dovelo bi i do preuzimanja banjalučkih fondova “Bors invest” i “VB fonda”, te gradiškog “Aktiva investa”, jer “BLB-profit” u njima ima značajne akcionarske udjele.

Berzanski analitičari ističu da se u još nekoliko fondova iz RS, po svemu sudeći, koriste povlaštene informacije i na taj način pribavlja nezakonita imovinska korist za slovenačke investitore. Naime, za predsjednika Društva za upravljanje fondom “Invest nova” u novembru prošle godine postavljen je slovenački investitor Aleš Musar, koji je, kao i Marko Konič, istovremeno u NO fonda “Fortuna”. Od tada je “Fortuna” znatno uvećala svoj udio u bijeljinskom fondu, dok je “Invest nova” počela s intenzivnom kupovinom akcija “BLB-profita”.

Sličan scenario primijenjen je u slučaju Društva za upravljanjem fondom “Privrednik” iz Banjaluke, u kojem je preduzeće “Imko” iz Ljubljane, čiji je zastupnik bio Musar, kupilo 95,8 odsto akcija tog društva. Od tada je “Fortuna”, kao i u slučaju “Invest nove”, značajno uvećala svoj udio u fondu “Privrednik”, koji je, pak, postao akcionar “BLB-profita”. Interesantno je da je istovremeno za predsjednika UO Društva za upravljanje fondom “Privrednik” postavljen Marko Konič.

Berzanski analitičari ističu da interesna grupa koju zastupa Konič ulazi i u fond “Jahorina konseko” iz Pala i na taj način kontroliše većinu tržišta kapitala RS diktirajući veliku fluktuaciju cijena na Banjalučkoj berzi koja ima za posljedicu gubitak značajnih sredstava fondova i manjih ulagača.

Potpunim preuzimanjem ovih sedam fondova u RS, od ukupno njih 13, grupa slovenačkih investitora bi došla do imovine vrijedne 370 miliona KM, što je skoro 40 odsto imovine industrije fondova u RS.

Analitičari koji su “raskrinkali” namjere “Koničeve grupe”, kažu da je cijeloj situaciji kumovala Komisija za hartije od vrijednosti RS, koja je dopustila ovakva ponašanja, posebno direktno kršenje zakona u domenu konflikta interesa, te davanjem saglasnosti kojima su Konič i Musar ušli u organe više fondova i društava za upravljanje u RS.

U Komisiji za hartije od vrijednosti RS navode da su već izvršili nadzor po navodima o mogućim nezakonitostima koje pominju i “Nezavisne”.

“Izvršili smo nadzor, utvrdili činjenice i sada čekamo dostavljanje prigovora na naš zapisnik kako bismo na sljedećoj sjednici donijeli odluke o preduzimanju mjera”, kazao je Miodrag Jandrić, predsjednik KHOV RS.

Jandrić negira da je KHOV dopustila konflikte interesa na tržištu kapitala, navodeći da je ta institucija nadležna za davanje saglasnosti za imenovanje članova upravnih odbora društava za upravljanje fondovima, ali ne i članova nadzornih odbora fondova, kako im se spočitava.

Konič sumnjiv i u FBiH
Istragu protiv Marka Koniča bi, prema pisanju federalnih medija, mogla povesti i finansijska policija tog entiteta zbog, kako navode, učešća u sumnjivim transakcijama s ciljem zaobilaženja zakona pri preuzimanju preduzeća “BNT Hidraulika” iz Novog Travnika.

Kako bi izbjegao objavu ponude za preuzimanje, Konič je novotravničku firmu, kako se navodi, preuzeo preko povezanih pravnih lica u kojima ima neku funkciju – slovenačke firme “Strenia”, te dva fonda.

Konič tvrdi da radi po zakonu
Slovenački investitor Marko Konič negirao optužbe i da je interne podatke iz “BLB-profita” dostavljao fondu “Fortuna”, ocjenjujući ih “čudnim i bez osnove”.

Tvrdi da ne opstruiše rad Nadzornog odbora “BLB-profita”, navodeći da je razlog neusvajanja zapisnika sa sjednice NO to što nisu odražavali ono što je bilo rečeno na prethodnoj sjednici. On, takođe, negira i navode da nadležnosti Društva za upravljanje fondom “BLB-profit” namjerava prenijeti na NO fonda i sjednice održavati van sjedišta fonda.

“Zna se šta su zakonski okviri i šta se može raditi. Ne može se investiciona politika sa Društva premjestiti na NO fonda i to mi nije bila intencija”, tvrdi Konič, dodajući, takođe, da je NO fonda “Fortuna”, otkada je on u tom fondu, samo jednu sjednicu održala van Bihaća.

Komentarišući navode da “BLB-profitu” želi zabraniti ulaganje u ostale fondove, Konič je kazao da se takav prijedlog tri člana NO odnosio samo na ulaganje u jedan fond, jer “BLB-profit” u njemu ima “prevelikih šest odsto akcija”.

Share Tweet Preporuči

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Slovenci nezakonito preuzimaju fondove u RS

  1. i

   nadjite nesto ovako i o kristalu.

  2. Boban

   Komentar: da li mozete tuziti komsiju koji je dosao pre vas u prodavnicu i za svoje pare kupio hljeb, a vi ostali bez hljeba?

  3. Mrki

   Naravno, samo ja imam pravo na hljeb u toj prodavnici, komsija nek’ nadje drugu :)