Capital.ba

Sektor osiguranja u RS nerazvijen

05.08.2013. / 14:08

zivotno osiguranjeBANJALUKA, Sektor osiguranja u Republici Srpskoj je nerazvijen, uprkos kontinuiranom rastu premije u posljednjih šest godina, koliko dugo se sistematski, putem Agencije za osiguranje, prikupljaju statistički podaci.

Iako je učešće premije u BDP u RS (u 2011. iznosilo je 1,6 odsto) slično drugim tranzicijskim zemljama, višestruko je niže u odnosu na razvijena tržišta.

Naime, u izvještaju Agencije za osiguranje RS, koji je upućen na razmatranje entitetskom parlamentu, priznaje se da domaće tržište osiguranja zaostaje i po parametru premija po stanovniku.

Učešće premije životnog osiguranja još ne dostiže nivo prosjeka tranzicijskih zemalja EU, a daleko je ispod prosjeka svih članica Evropske unije (oko 60 odsto).

Analiza Agencije pokazuje da se struktura premije postepeno mijenja, ali i dalje dominira osiguranje od autoodgovornosti.

Od ukupno obračunate premije u 2012. godini, na neživotno osiguranje odnosilo se 128.124.383 KM ili 91,7 odsto, dok je obračunata premija životnog osiguranja iznosila 11.557.899 KM ili svega 8,3 odsto.

Ipak, u odnosu na prethodnu godinu, obračunata premija neživotnih osiguranja je porasla za 5,8 odsto, a premija životnih osiguranja za 12,3 odsto.

Od 2006. godine, od kada se prati i objavljuje zvanična statistika, premija životnog osiguranja kontinuirano bilježi rast, nominalno je udvostručena, a učešće u strukturi premije je takođe dva puta veće.

Na osiguranje od autoodgovornosti u 2010. godini odnosilo se 69 odsto ukupne premije, dok u 2012. godini taj procenat iznosi 64,8 odsto.

Za nerazvijena tržišta, kao što je RS, i dalje je karakteristična dominacija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, što potvrđuju i primjeri drugih zemalja (Crna Gora oko 55 odsto, Makedonija oko 51 odsto ).

U 2012. godini osiguranicima i korisnicima osiguranja isplaćeno je ukupno 42.289.850 KM, što u odnosu na 2011. godinu kada je suma isplaćenih šteta i naknada iz osiguranja iznosila 41.450.815 KM, predstavlja povećanje od dva odsto. Fena

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!