Capital.ba

Savjet ministara BiH podržao dogovor o imovini

21.03.2012. / 16:06

SARAJEVO, Savjet ministara BiH podržao je na današnjoj sjednici principe dogovorene na sastanku predsjednika šest političkih stranaka 9. marta u vezi sa vojnom i ostalom državnom imovinom.

Ministarstvo odbrane zaduženo je da u predviđenim rokovima provede aktivnosti i pripremi nacrt odluke za realizaciju dogovora u vezi sa dogovorenim principima o vojnoj imovini, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Komisija za državnu imovinu će, u koordinaciji sa ministarstvima pravde, finansija i trezora, spoljnih poslova, te odbrane, kao i Pravobranilaštvom BiH i Službom za zajedničke poslove, u predviđenim rokovima provesti aktivnosti i pripremiti nacrt odluke za realizaciju dogovora u vezi sa ostalom državnom imovinom.

Prema dogovorenim principima, pitanja u vezi sa imovinom biće regulisana odlukom Parlamentarne skupštine BiH, a na osnovu sporazuma Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada u skladu sa njihovim ovlaštenjima.

Principima o raspodjeli imovine dogovorenim u Banjaluci perspektivna nepokretna vojna imovina precizirana odlukama Predsjedništva BiH knjižiće se kao svojina BiH za potrebe Oružanih snaga BiH.

Istovremeno, dio neperspektivne vojne imovine u koju su smještene institucije BiH, kao i one za koje Savjet ministara BiH donese odluku u narednih 60 dana, knjižiće se kao svojina BiH, a ukoliko ne bude odluke u tom roku, dio neperspektivne vojne imovine u koju nisu smještene institucije BiH knjižiće se na druge nivoe vlasti.

Savjet ministara BiH danas je, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojio Ekonomsko-fiskalni program 2012–2014. godine koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

Ovogodišnji Ekonomsko-fiskalni program je šesti po redu i treći koji se dostavlja Evropskoj komisiji nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u junu 2008. godine i stupanja na snagu Privremenog sporazuma.

Ekonomsko-fiskalni program smatra se pripremom za Pretpristupni ekonomski program koji je obavezan dokument za zemlje kandidate za članstvo u EU.

Savjet ministara BiH prihvatio je Memorandum o razumijevanju između Evropske komisije, u ime EU i Savjeta Evrope, i Savjeta ministara, u ime BiH, o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji za popis stanovništva i domaćinstava u BiH 2012/2013. godini.

Za potpisivanje ovog memoranduma ovlašten je predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda.

Ministri su danas utvrdili Prijedlog osnova za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između BiH i EU o učešću BiH u programu “Evropa za građane”, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Predsjedništvu BiH.

Pristupanje BiH ovom programu omogućiće velikom broju aktera na nivou lokalne zajednice, prvenstveno organizacijama civilnog društva i lokalnim organima, te drugim tijelima u kojima se okupljaju i udružuju građani, da se aktivno uključe u provođenje politike EU i intenziviraju saradnju sa partnerima iz zemalja članica Programa.

Potencijalni korisnici u BiH imaće mogućnost da iz fondova EU dobiju sredstva za finansiranje projekata u programskim oblastima, a ukupan budžet Programa do 2013. godine iznosi 215 miliona evra. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!