Capital.ba

RUGIP privatnoj firmi dala državni hotel „Jahorina“

27.01.2016. / 13:22

Višegodišnja borba države i privatnika za hotel „Jahorina“ vrijedan milione maraka

BANJALUKA, Republika Srpska, Olimpijski centar “Jahorina“ i privatno preduzeće „Gras“ iz Istočnog Sarajeva godinama vode pravnu bitku ko će postati vlasnik milionski vrijednog zemljišta i hotela „Jahorina“. Iako je prvobitno utvrdila da je hotel državni, poslednjim rješenjem Republička uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) Banjaluka je zemljište iznenada dodijelila privatnoj firmi „Gras“ Istočno Sarajevo Perice Kusmuk.

 

OC Jahorina podnio je tužbu na rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) Banjaluka kojim je odbijena njihova žalba i potvrđeno rješenje RUGIP Područna jedinica Pale, a u kojem je navedeno da je preduzeće „Gras“ iz Istočnog Sarajeva vlasnik hotela „Jahorina“ i zemljišta oko hotela vrijednog tri miliona maraka.

Hotel „Jahorina“ izgorio je 2002. godine, a za vrijeme rata u njemu su bile smještene izbjeglice. Nije renoviran i vjerovatno ga treba srušiti, ali zemljište na kojem se nalazi je vrijedno milione maraka.

RUGIP protiv države

Pravna zavrzlama u vezi sa zemljištem koje je bilo u državnoj svojini traje već pet godina. Prema dokumentaciji koja je u posjedu CAPITAL-a, problem je nastao nakon što je OC „Jahorina“ podnio zahtjev RUGIP Pale da ovo zemljište uknjiže kao njihovo vlasništvo. Protiv upisa vlasništva u korist OC „Jahorina“ žalbu je prvo uložilo Pravobranilaštvo RS, koje smatra da to zemljište pripada RS, i u čiju korist je sud donio presudu, pa je čitav postupak vraćen na početak. U ponovnom odlučivanju RUGIP Pale je opet donio rješenje u korist OC „Jahorina“.

Nakon toga u igru ulazi i firma „Gras“ iz Istočnog Sarajeva koja takođe tvrdi da ima pravo vlasništva nad hotelom „Jahorina“ i zemljištem. RUGIP Banjaluka uvažava žalbu i ponovo postupak vraća na početak, da bi Područna jedinica RUGIP-a Pale ovaj put odlučila u korist „Grasa“.rugip rjesenje2

 

Na tu odluku su se žalili i OC „Jahorina“ i Pravobranilaštvo RS, ali je RUGIP Banjaluka to odbio, nakon čega je OC „Jahorina“ podnio tužbu Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu i taj proces je u toku.

U OC „Jahorina“ pojašnjavaju da je opština Pale 1962. formirala samostalno preduzeće „Hotel Jahorina“, da bi ono kasnije ušlo u sastav „Grasa“ koje je izvršilo adaptaciju hotela. „Hotel Jahorina“ je zatim 1976. godine ušao u sastav Udružene poljoprivredne industrije (UPI) Sarajevo i tu se nalazio sve do osnivanja Radne organizacije „ZOI 84“ za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. U OC „Jahorina“ tvrde da je UPI sa „ZOI 84“ zamijenila hotel „Jahorinu“ za robnu kuću na Mojmilu, tako da je hotel prešao u vlasništvo „ZOI 84“.

Dodaju da je formiranjem OC „Jahorina“, kao pravnog nasljednika „ZOI 84“ u RS, hotel prešao u njihovo vlasništvo.

„Gras“ izlobirao Banjaluku

U OC „Jahorina“ ističu da je čudno da jedan organ dva puta odlučuje u njhovu korist, a da treći put mijenja mišljenje. Direktiva za promjenu odluke u korist „Grasa“, prema njihovom mišljenju, stigla je iz Banjaluke.

Izvršni direktor za pravne poslove OC „Jahorina“ Mladen Maletić kaže za CAPITAL da je poznata činjenica da su UPI i „ZOI 84“ zamijenili hotel „Jahorinu“ i robnu kuću na Mojmilu, ali je problem nastao jer ugovor nikad nije preveden u zemljišnim knjigama.

„Ugovor nije preveden u zemljišnim knjigama jer ne postoji katastarska knjiga za katastarsku opštinu Prača Gornja na kojoj se nalazi objekat i zemljište. Mi smo dva puta od strane Geodetske uprave Pale proglašeni za vlasnika i odjednom se pojavljuje „Gras“ koji je privatizovan i traži pravo vlasništva iako u programu provatizacije tog preduzeća hotel „Jahorina“ nije bio naveden“, rekao je Maletić.

Maletić je istakao da su Geodetskoj upravi u Banjaluci dostavili i avio snimak iz 1986. godine na kojem se vidi da je sporni objekat bio u posjedu Radne organizacije „ZOI 84“.

„Dostavili smo taj i druge dokaze. Međutim, Uprava to nije cijenila i zbog toga smo se odlučili da podnesemo tužbu. U međuvremenu smo uspjeli doći i do ugovora između UPI-ja i „ZOI 84“ o zamjeni hotela „Jahorina“ za robnu kuću na Mojmilu i to će biti jedan od dokaza na sudu. Smatramo da je rješenje RUGIP-a nezakonito i tražimo da ga nadležni sud poništi ili da naloži organima RUGIP u Banjaluci da ovo pitanje riješi u našu korist“, rekao je Maletić.

Direktor i vlasnik preduzeća „Gras“ Perica Kusmuk nije htio da komentariše spor oko hotela „Jahorina“ i zemljišta oko hotela navodeći da on ima ZK izvod. Potvrdio je samo da imovina još uvijek nije upisana ni kao vlasništvo „Grasa“.

U RUGIP Banjaluka u pisanom odgovoru naveli su nam čitavu hronologiju ovog procesa te istakli da je Geodetska uprava nadležna da u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima i Okvirnim zakononom o privatizaciji preduzeća i banaka u BiH rješava sporne imovinsko-pravne odnose na nepokretnostima koje su bile predmet privatizacije, a na osnovu dokumentacije propisane zakonom što je, kako su naglasili, slučaj i u ovoj upravnoj stvari.

CAPITAL: Marina ČIGOJA

rugip rjesenje

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: RUGIP privatnoj firmi dala državni hotel „Jahorina“

  1. Rgu

   KUSMUK JE KUM ACE DEURICA