Capital.ba

Rudari u FBiH dočekuju praznik rada u strahu od otkaza

30.04.2021. / 10:30

TUZLA – Međunarodni praznik rada rudari u FBiH dočekuju u nezadovoljstvu i te će 1. maja održati protestnu šetnju od Željezničke stanice u Sarajevu pa do zgrade Vlade FBiH u vremenu od devet do 11 sati.

rudnik

FOTO: Pixabay

U šetnji učestvuju predstavnici sindikata i rudara sedam rudnika koji su u koncernu “Elektroprivrede BiH”, potvrđeno je u četvrtak.

I dok drugi budu slavili 1. maj, rudari će protestovati pod sloganom “NE nepravednom i nehumanom restrukturiranju rudnika uglja u sastavu koncerna”. Razlog je taj što “Elektroprivreda” traži otpuštanje radnika koji nisu direktno vezani za proizvodnju, ali i generalno zbog stanja u rudnicima, te su poslali pismo Vladi FBiH i resornom ministarstvu kao i “Elektroprivredi”.

“Oni su nama rekli da moramo restrukturiranjem u rudnicima Kreka sa 2.150 radnika smanjiti taj broj na 1.784. Oni koji ostanu bez posla idu na biro. To je za nas neprihvatljivo“, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara rudnika Kreka Tuzla.

Po njegovim riječima, rudnici Kreka, koji obuhvataju Rudnik lignita Mramor, te površinske kopove Dubrave i Šikulje, imaju zaposleno 2.150 radnika, a od toga 1.500 je vezano direktno za proizvodni proces.

Rudnici Kreka dnevno proizvedu između 4.500 i 5.000 tona uglja. Od toga, površinski kopovi Dubrave i Šikulje daju oko 2.000 tona, a Rudnik lignita Mramor između 850 i 900 tona koje kopaju krampom i lopatom.  Međunarodni praznik rada rudari dočekuju radno. U jamama i u strahu.

“Ove godine rudari Kreke 1. maj dočekuju u najvećoj neizvjesnosti od kraja rata do danas. U jame silaze sa strahom da će ostati bez posla”, naglašava Tokić.

Kolegama komoratima u protestu i nezadovoljstvu pridružuju se i rudari Rudnika lignita  Mramor kod Tuzle, koji posluju u sastavu rudnika Kreka.

“Kako dočekujemo 1. maj?  Kao i svi rudnici u Federaciji. Rudari očekuju jasne naznake šta će biti sa eventualnim viškom radnika i njihovim zbrinjavanjem. Dosadašnji period je pokazao jedne naznake, a na sastancima nekim su bile druge. Moramo znati gdje je budućnost rudnika. Očekujemo odgovornost i dosljednost u najavljenom restrukturiranju rudnika”, kaže Senad Sejdić, predsjednik Sindikata rudara  Mramora, i dodaje da ovaj rudnik nije sam u svojoj borbi, već je uz njega Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH.

Za ovaj rudnik  je specifično da radi i dalje po najprimitivnijim metodama iako je godinama u koncernu. Obećavano široko čelo, koje bi olakšalo i humaniziralo rad, nije nikada došlo jer tenderske procedure i žalbe su otišle u krajnost.

“Nismo mi jedini na svijetu koji tako rade. Ali u nekim rudnicima se to radi jer ne može biti čelo zbog tektonskih uslova. Kod nas nije taj slučaj. Obećano čelo bi nam puno pomoglo jer Mramor ima perspektivu i budućnost jer kopa najtraženiji lignit u FBiH. Stotine kamiona stoje u redu i čekaju ugalj, ali mi ručno ne možemo toliko iskopati. Mi kopamo krampom, motikom, lopatom. Nama bi čelo dalo određenu sigurnost”, ističe ovaj rudar i podsjeća da je plasman uglja neupitan, ali da se mora znati kakva je budućnost rudara i rudnika koji svaki mjesec štrajkom traže plate.

Prema izvještaju “Elektroprivrede BiH”,  sedam rudnika u koncernu ukupno duguje više od 898 miliona KM po raznim osnovama. Najveći dužnik je Kreka  sa 340 miliona KM raznog duga. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!