Capital.ba

Rafinerija nafte diže preradu za 30 odsto

25.02.2012. / 7:10

BANJALUKA, Rafinerija nafte Brod ove godine planira proizvodnju nepunih 1,5 miliona tona naftnih derivata, što je za 30 odsto više od prošlogodišnje produkcije, navodi se u Planu energetskog bilansa RS za 2012.

Od ukupne planirane prerade, za potrebe tržišta biće obezbijeđeno oko 1,34 miliona tona naftnih derivata i to 455.200 tona dizel goriva, 181.600 tona lož-ulja, 181.200 tona motornih benzina, 131.300 tona mazuta, 244.700 tona bitumena, 22.400 tona tečnog naftnog gasa, 4.000 tona primarnog benzina, te 27.800 tona ostalih derivata.
Pored toga, za potrebe Rafinerije ulja Modriča planirana je proizvodnja 90.000 tona bazne uljne sirovine, dok je za tehnološki proces i rad energane brodske Rafinerije projektovana potrošnja oko 155.300 tona rafinerijskog gasa, tečnog naftnog gasa i mazuta.
Slavko Šćepanović, prvi zamjenik direktora banjalučke “Optima grupe”, sestrinske firme Rafinerije nafte Brod koja prodaje njene naftne derivate, kazao je da je povećanje proizvodnje u 2012. uglavnom projektovano na bazi očekivanog rasta izvoza.
On ističe da je brodsko preduzeće prošle godine potpuno ispunilo svoj investicioni program, ali da usljed uticaja raznih faktora nisu ispunili planove u sektoru logistike.
“Sam proces proizvodnje u Brodu nam ne dozvoljava da, iako za to imamo prostora, realizujemo mnogo veće količina dizela bez da proizvedemo i ostale derivate. Dakle, korištenje raspoloživih kapaciteta prerade zavisiće od prodaje, odnosno plasmana derivata na tržištu. Očekujemo, ipak, da će ove godine biti riješen problem u otpremi derivata kada se očisti dio korita Save, koji bi povećao broj plovnih dana za izvoz naftnih derivata”, kazao je Šćepanović.
Prema podacima iz energetskog bilansa RS, Rafinerija nafte Brod ove godine planira izvoz naftnih derivata u količini od 474.000 tona, što duplo premašuje lanjski desetomjesečni plasman od 221.800 tona.
U strukturi planiranog izvoza najveće učešće bi imao bitumen u količini od 166.700 tona, zatim, dizel sa 118.300 tona, lož-ulje sa 74.100 tona, te motorni benzini sa 63.300 tona.
Šćepanović kaže da su izvozni poslovi uslovljeni kako omogućavanjem veće otpreme derivata baržama, tako i projektovanjem izgradnje terminala u Slavonskom Brodu sa produktovodom do željezničkog transporta.
“Vjerujem da će taj posao biti završen u roku od godinu dana, što će, pored postojećih tržišta zemalja u regionu, otvoriti značajan prostor za otpremu naftnih derivata i na šire evropsko tržište”, naglasio je on.
Prema njegovim riječima, planirane ovogodišnje investicije grupacije “Nestro”, koju čine sve firme ruskog “Zarubežnjefta” u RS – Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, “Nestro petrol” i “Optima grupa”, iznosiće 170 miliona evra.
U sklopu planova za širenje distributivne mreže, predstavnici “Zarubežnjefta” su ranije javno iskazali interes za kupovinu benzinskih pumpi austrijskog OMV-a u BiH i Hrvatskoj.
“U regionu postoje tri jaka proizvođača – ‘Nestro’, INA i NIS, i po meni je logično da svi oni aktivno posluju na svim tržištima okruženja, a ne da se kao do sada ograniče na ‘matični’ prostor. Mi tako gledamo na stvari, što je pozitivno kako za sami proces na tržištu, tako i za potrošače koji će imati veći izbor”, ocijenio je Šćepanović. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Rafinerija nafte diže preradu za 30 odsto

  1. lemi

   ha ha ha ha

  2. cic

   a moje akcije u rafineriji 00,8 km …i on priča o napretku ….INA ,NIS KOŠTAJU PO AKCIJI 100000000 PUTA VIŠE ,A ONI SE DIČE SA 00,8 KM PO AKCIJI ….OPLJAČKALI ME TOTALNOOO I PRIČAJU O PROFITU I VRIJEDNOSTI ,PA GDJE SU MALIM AKCIONARIMA DIVIDENDE