Capital.ba

Prosječne bruto plate najmanje u Srbiji, a najveće u Češkoj?

21.02.2012. / 18:17

SARAJEVO, Portal “Posao.ba” iz BiH i kompanija Profesia.sk iz Slovačke proveli su onlajn istraživanje plata /www.plata.ba/ u šest evropskih zemalja, koje je pokazalo da su prosječne bruto plate najmanje u Srbiji, a najveće u Češkoj.

Podaci ovog portala, koji se odnose na prosječne bruto plate u BiH, poređeni su sa bruto platama u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

Prema rezultatima istraživanja, najplaćenije pozicije u BiH su pozicije u višem menadžmentu gdje spadaju pozicije direktora, menadžera te rukovodilaca. Prosječne najveće bruto plate kreću se u rasponu od 3.040 KM do 6.174 KM.

Najmanje prosječne bruto plate su na pozicijama pomoćnih radnika, radnika na niskokvalifikovanim i sličnim poslovima, te se kreću u rasponu od 620 KM do 758 KM.

Kako je saopšteno iz portala “Posao.ba”, najplaćenija pozicija u BiH prema dobijenim podacima je pozicija kantri menadžera u iznosu od 6.147 KM. Radnik na istoj pozicij u Srbiji zarađuje 2.610 KM. a u Hrvatskoj 5.097 KM. Na ovoj poziciji najviše zarađuju Česi sa platom u iznosu 7.592 KM.

Druga najplaćenija pozicija u BiH je pozicija Direktora sektora u bankarstvu. Prosječna plata na ovoj poziciji iznosi 4.161 KM.
Izvršni direktor u BiH zarađuje 3.667 KM u prosjeku, u Srbiji 3.374 KM što bi bila najmanja plata na ovoj poziciji, dok u Hrvatskoj prosječna plata za ovu poziciju iznosi 4.587 KM. Najveću platu na ovoj poziciji imaju radnici u Češkoj u iznosu od 4.921 KM.

Pozicija Direktora prodaje jedna je od najplaćenijih pozicija. Tako direktor prodaje u BiH zarađuje u prosjeku 3.560 KM, u Hrvatskoj 4.031 KM, a u Srbiji je najmanja prosječna plata za ovu poziciju 2.762 KM. Direktor prodaje u Češkoj zarađuje 5.143 KM što je najveća plata na ovoj poziciji u poređenju sa ostalim zemljama.

Pozicije menadžera prodaje farmaceutskih proizvoda, te Regionalnog menadžera po visini bruto prosječnih plata u BiH zauzimaju peto mjesto sa platama u iznosu 3.040 KM i 3.050 KM.

Na poziciji obućara je najmanja prosječna bruto plata u BiH u iznosu od 620 KM. U Mađarskoj obućari zarađuju 662 KM u prosjeku, dok obućari u Slovačkoj zarađuju 1.048 KM što je najveća bruto plata na ovoj poziciji.

Za poziciju krojača u BiH prosječna bruto plata iznosi 676 KM, u Srbiji 499 KM što je i najmanja plata za ovu poziciju, dok u Hrvatskoj krojači u prosjeku zarađuju najviše sa prosječnom bruto platom u iznosu od 977 KM.

Pozicija čistača takođe jedan je od najmanje plaćenih poslova u BiH sa prosječnom bruto platom u iznosu od 684 KM. Čistač u Srbiji ima najmanju prosječnu bruto platu u iznosu od 450 KM, dok je u Češkoj najveća prosječna plata na ovoj poziciji u iznosu od 789 KM.
Prosječna plata za poziciju konobara u BiH iznosi 726 KM. Na poziciji konobara najbolje zarađuju radnici u Hrvatskoj sa prosječnom bruto platom od čak 1.240 KM, dok konobar u Srbiji zarađuje svega 541 KM.

Jedna od najmanje plaćenih pozicija u BiH jeste pozicija spremačice/sobarice sa prosječnom platom u iznosu od 758 KM, dok spremačica/sobarica u Hrvatskoj zarađuje čak 1.109 KM što je ujedno i najveća prosječna bruto plata za ovu poziciju. Najniža bruto plata za poziciju spremačice/sobarice je u Srbiji u iznosu od svega 502 KM.

Ipak, istraživanje pokazuje da notari u BiH imaju daleko najbolju zaradu tokom godine, međutim, zbog specifičnog načina poslovanja notara, njihova primanja nisu poređena sa primanjima na ostalim pozicijama.

Istraživanje je pokazalo da notari u prosjeku mjesečno zarade čak 11.269 KM, navodi se u saopštenju portala “Posao.ba”. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!