Capital.ba

Prosječan prinos pšenice u Subotici 6,5 tona po hektaru

09.07.2015. / 15:25

psenicaSUBOTICA, Žetveni radovi u Subotici okončani su na više od 90 procenata površina i u Poljoprivrednoj stručnoj službi su zadovoljni prinosom od oko 6,5 tona po hektaru iako rod neće biti vrhunski.

Direktor te službe Damir Varga kaže da je ostvaren prinos u rasponu od 4,5 do devet tona po hektaru, odnosno u prosjeku oko 6,5 tona po hektaru, a hljebno zrno je ove godine, po njegovoj ocjeni, dobrog kvaliteta.

“Možemo biti zadovoljni ovogodišnjom žetvom pšenice. Na dosta parcela nivo proteina u pšenici je preko 13 procenata, tako da ćemo vjerovatno imati kvalitetnu pšenicu i za izvoz”, rekao je Varga Tanjugu.

Sinoćne padavine su, kako je rekao, za kukuruz predstavljale osvježenje u posljednji čas, jer posljednja dva paklena dana nisu nimalo prijale toj biljci, ali je stanje daleko bolje nego što je bilo 2012. godine.

Na osnovu stanja, Varga kaže da rod teško može biti vrhunski.

“Možda je moguće, ako bude još nekih padavina i ukoliko potraje ovo hladnije vrijeme, da se ostvare prosječni prinosi, ali rekordne proizvodnje vjerovatno neće biti, s obzirom da nisu u nekom narednom periodu obilne padavine najavljene, a stanje vlage u zemljištu neće omogućiti vrhunske prinose”, dodao je on. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!