Proširena kontrola mesnih proizvoda
20.02.2013. / 7:55
LONDON, Britanija je proširila testove mesnih proizvoda, uključujući gotova jela, dok se širi skandal oko prodaje konjskog mesa pod govedinom, saopštila je juče britanska Agencija za standard hrane /FSA/.
Agencija je saopštila da će, osim analize 224 uzorka proizvoda od sirove govedine, sada testirati i 140 gotovih jela, kao što su lazanje, pastirska pita i ravijoli.
“To će nam omogućiti kompletan uvid u stanje stvari. Shvatili smo da je ovaj problem mnogo veći od običnih hamburgera i zaključili smo da treba da kontrolišemo i druge proizvode”, rekao je portparol FSA.
U međuvremenu, kompanija “Nestle” povukla je iz prodaje gotova jela od tjestenine i govedine “Buitoni” u Italiji i Španiji, što je posljednja firma u Evropi koja je pronašla konjsko meso u svojim proizvodima.
FSA je, takođe, najavila da će analizirati i 150 drugih uzoraka hrane koji su etiketirani kao proizvodi sa govedinom.
FSA je saopštila da je pronašla 29 uzoraka konjskog mesa u lancu ishrane u dvije serije testova na proizvodima koje su tražili maloprodajni lanci.
Skandal, koji je doveo do povlačenja proizvoda i narušio povjerenje u veliku i složenu industriju hrane u Evropi, izbio je prošlog mjeseca kada je testovima provedenim u Irskoj utvrđeno da su neki proizvodi od govedine sadržavali konjetinu.
Tagovi: britanijakontrolamesoproizvodiskandal
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]