ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Privredna komora RS u službi politike ili privrednika?

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, PRIVREDA

Za dvije godine od obavezne članarine 1,6 miliona KM

privredna komora rsBANJALUKA, Pritisnuti krizom domaći poslodavci i privrednici, koji članarinom finansiraju 50% rada Privredne komore RS, sve češće raspravljaju da li ovo tijelo pred organima zakonodavne i izvršne vlasti istinski štiti njihove interese.

Novinar: Jelena Despotović

 

Jedni tvrde da je Privredna komora produžena ruka Vlade RS i žele da istupe iz članstva, dok drugi, opet, smatraju da ono i dalje treba da bude obavezno jer su zadovoljni dosadašnjim učinkom i zalaganjem za poboljšanje poslovnog ambijenta u Srpskoj.

Obavezna članarina destimuliše borbu
Sredstva za rad Komore obezbjeđuju se iz članarine (čije je učešće u ukupnom prihodu Komore 49,9%), a koju su obavezni da plaćaju svi članovi. Ostatak otpada na prihod od naknada za obavljanje poslovnih usluga i drugih izvora.
borko đurićPrema tome, kada se sravne računi prihod od članarine Privredne komore RS za 2012. godinu iznosio je oko 777.000 maraka. Za dvije godine na račun Komore, privrednici su uplatili blizu 1,6 miliona KM.
Ukupan broj članica, odnosno aktivnih privrednih društava u RS je 9.452, od čega 8.422 malih, 719 srednjih i 311 velikih privrednih društava.
U nastojanju da pomogne privrednicima Privredna komora je, nedavno na adresu Vlade RS, uputila inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o porezu na dohodak, kojim će biti vraćen neoporezivi dio dohotka i ukinuto oporezivanje dividende i udjela u dobiti, te na taj način kreirani povoljniji, odnosno konkurentniji uslovi privrede Republike Srpske.
Međutim, mišljenja privrednika o iskrenosti ove namjere su podijeljena, jer smatraju da je Komora podanik organa vlasti, te kao takvi ne mogu da adekvatno štite njihove interese. Između ostalog, neki preduzetnici smatraju i da je zakonom, koji obavezuje sve preduzetnike da budu članovi Komore, narušen princip dobrovoljnosti udruživanja, što dodatno produbljuje jaz između jednih i drugih.
Među najglasnijim kritičarima rada Privredne komore RS je tehnički direktor fabrike obuće „Bema“ iz Banjaluke Marinko Umićević, koji kaže kako je obavezujuće članstvo u Komori doneseno dekretom Vlade RS, što ukazuje na nekorektnu igru izvršne vlasti i čelnika Komore.

Umićević: Komora produžena ruka Vlade
marinko umicevicPrivrednici u RS nemaju nikakvu korist od ovog članstva, a mene čak ni ne pozivaju na sastanke. Najjednostavnije rečeno, Komora je produžena ruka Vlade RS i ona je formirana kako bi štitila isključivo interese vlasti, a ne interese privrede. Zbog toga se zalažem da svaka privredna grana ima svoju privrednu komoru, a ne da tolerišemo poltronizam koji štiti neke druge interese“, zaključuje Umićević, ističući da preduzeće na čijem je čelu članarinu Komori nije uplatilo godinu i po dana. Mjesečna članarina preduzeće „Bema“, kako kaže, košta 300 KM, što je prema njemu uzaludno trošenje novca.
Onog momenta kada je Vlada rekla da je članstvo u Komori obavezno, Komora od tada i ne postoji. O cjelokupnom radu dovoljno je reći da su privrednike do prije dvije godine obevazivali da bez plaćene članarine ne možemo predati godišnje obračune. Nakon što smo se pobunili ova odluka je poništena“, podsjeća Umićević, te upozorava da će odliv kapitala iz RS u druge povoljnije privredne ambijente biti nastavljen sve dok se ne sprovedu hitne mjere koje će zaštititi proizvodnju i popraviti teško stanje u privredi.
Zgonjanin: Kafanska kritika
predrag zgonjaninPredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin, odbacuje Umićevićeve otpužbe na račun rada Privredne Komore RS, smatrajući da je PKRS veoma dobro organizovana i da štiti interese poslodavaca RS u maksimalnoj mogućnosti koju joj to njezin položaj dozvoljava.
Upitan da prokomentariše obavezno članstvo u Komori, Zgonjanin poručuje kako ono i dalje treba da bude obavezujuće jer „Privredna komora RS daje mnogo više onim subjektima koji sarađuju sa komorom nego što iznosi udio plaćanja za poslove koje obavlja komora za svoje članice“.
Meni lično smeta da oni koji kritikuju rad komore rade to tako da nisu spremni da to učine direktno u komorskim prostorijama i organima, nego to čine kroz medije ili u kafanama pričajući kako komora ne radi ništa. Pozivamo sve one koji su nezadovoljni da se uključe u aktivan rad organa komore, jer će komora da prihvati svaku pozitivnu akciju i svaki pozitivan prijedlog koji će da doprinese njenom boljem i uspješnijem radu“, poručuje Zgonjanin.
S druge strane u Privrednoj Komori RS saglasni su sa činjenicom da je u RS značajno otežan poslovni ambijent, te poručuju kako su u skladu s tim insistirali na realizaciji mjera Vlade, koje su definisane Ekonomskom politikom RS.

Međutim, iako su neki od prijedloga Komore prihvaćene u strateškim dokumentima, u praksi nije došlo do njihove realizacije. Među njima su donošenje novog Zakona o radu, podsticajne mjere, reforma javne uprave, ukidanje fiskalnih i parafiskalnih nameta…

PK prihodi
*”I pored pada prihoda od članarine ukupan prihod PKRS za 2012. godinu je za 11,3 indeksna poena veći nego u 2011. godini i iznosi 1.569.492,87 KM, s obzirom na ostvaren veći priliv sredstava od ostalih aktivnosti Komore”, kaže portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Plaćanja članarine oslobođeno 1.715 preduzeća
U skladu sa Odlukom o načinu obračuna, visini godišnje članarine, rokovima i načinu uplate za 1.715 privrednih društava Komora nije ispostavljala fakture za naplatu članarine, uz obrazloženje da „zbog ekonomskih poteškoća nisu poslovali uspješno ili su poslovali sa malim prihodom“.

CAPITAL.ba

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+