Capital.ba

Premije protjerale “kravicu”

06.11.2010. / 9:00

BEOGRAD, Nestašicu mlijeka na domaćem tržištu i predsjednik države Boris Tadić, označio je u nedavnom obraćanju javnosti kao veliki trenutni problem u zemlji. Kako je rekao, običan čovek se svakodnevno susreće sa praznim rafovima, i apsolutno je nedopustivo da nam se to dešava. On je istakao da će Vlada hitno preduzeti sve neophodne mjere i mlijeka će biti dovoljno za svaku trpezu u Srbiji.
Vlada u međuvremenu, osim utvrđenog monopolskog položaja dvije mljekare, koje posluju u sastavu “Dunav hrana grupe”, inače vlasništvo investicionog fonda “Salford”, ništa nije preduzela. Iako je manjak mlijeka na rafovima već četiri mjeseca, nije odobren uvoz sirovog mlijeka, niti su povećane premije proizvođačima, a bez državnih podsticaja iz mjeseca u mjesec smanjuje se stočni fond.
Premije za mlijeko su početkom 2009. smanjene sa 4,5 na svega 1,5 dinara po litru. Sve to uslovilo je smanjenje stočnog fonda čak za trećinu. Prema posljednjim podacima, samo za godinu dana, na klanicama je završilo oko 80.000 grla krava.
Inače, u posljednje dvije godine, najveće gubitke pretrpjeli smo upravo u stočarstvu, koje je inače mjerilo razvoja agrara jedne zemlje. Naš agrarni budžet iznosi svega 2,75 odsto, što je nedovoljno za iole ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju.
O stanju u našem stočarstvu i mljekarskoj industriji tek u petak se raspravljalo na Odboru za poljoprivredu Skupštine na zahtjev mljekara.
– Ministarstvo poljoprivrede Srbije očekuje da rebalansom budžeta za ovu godinu dobije dodatnih 1,2 milijarde dinara – rekao je Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede.
On je kazao da ne zna da li će Ministarstvo dobiti traženi iznos, ali da očekuje da će dodatnim novcem biti izjednačena preduzeća i poljoprivrednici prilikom dobijanja premija za mlijeko.
Inače, od dodatnog novca iz rebalansa budžeta povećaće se iznos subvencija po umatičenom grlu stoke sa sadašnjih 12.500 dinara, ali nije precizirao na koliko. Takođe, rečeno je da bi 200 miliona dinara trebalo da se iskoristi za podsticaj proširivanja osnovnog stada, što bi značilo da će za visokoproduktivna grla država refundirati 50 do 60 odsto uloženog novca za kupovinu stoke.


Bez komentara

Komisija za zaštitu konkurencije, u skladu sa poštovanjem nezavisnosti suda, neće komentarisati odluku Upravnog suda, niti sudske odluke, ali ističe poseban značaj koji bi ova presuda, kao prva takve vrste, trebalo da ima na ponašanje učesnika na tržištu. Presudom Upravnog suda je 4. novembra 2010. odbijena žalba Industrije mlijeka “Imlek” i Subotičke mljekare protiv rješenja Komisije za zaštitu konkurencije. Tim rješenjem, inače, utvrđena je zloupotreba dominantnog položaja na tržištu navedenih kompanija.
Štrajk proizvođača
Konzorcijum proizvođača sirovog mlijeka zatražio je od velikih mljekara da povećaju otkupnu cijenu mlijeka na 35 dinara po litru. U protivnom farmeri neće poštovati ugovore koje sa njima imaju već će mlijeko prodavati onoj mljekari koja bude nudila najvišu cijenu. Novosti

Share Tweet Preporuči

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!