Capital.ba

Pred poslanicima uskoro novi set zakonskih rješenja

26.08.2015. / 17:26

cvijanovicBANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u intervjuu Srni da je Vlada Srpske nastavila rad na reformskim zakonima, tako da će se uskoro u Narodnoj skupštini naći nekoliko prijedloga zakona koji su ranije usvojeni u formi nacrta, ali i neka nova zakonska rješenja čije usvajanje je planirano do kraja godine.

“Vlada nije utvrdila dinamiku donošenja novog Zakona o radu. Da bismo govorili o konkretnim rješenjima potrebno je čuti mišljenje socijalnih partnera, a po potrebi otvoriti i jednu širu raspravu”, naglasila je premijer Srpske.

Ona je ocijenila da je novi Zakon o radu samo jedna od stvari kojom se bavi Reformska agenda, ali, su, nažalost, sve druge važne stvari ostale u sjeni.

“Atmosfera u vezi sa tim zakonom je prepuna spekulacija i apsurda. Prvo su opozicione partije iz Republike Srpske, koje su na vlasti na nivou BiH, ekspresno izglasale u Savjetu ministara Reformsku agendu u kojoj je jasno pozicioniran i Zakon o radu, a onda su na sastanku sa predstavnicima Sindikata Republike Srpske širili demagogiju kako se s tim ne slažu”, podsjetila je Cvijanovićeva.

Osim toga, dodala je ona, ni socijalni partneri – Sindikat i poslodavci, nisu uspjeli da sjednu za sto i jedni drugima kažu konkretno šta žele, a šta ne žele.

“A kad smo se svi usaglasili da se, prije bilo kakvih izmjena, prvo analizira postojeće zakonodavstvo, čak ni to nije uspjelo jer se socijalni partneri nisu mogli dogovoriti ni ko saziva sastanke, ni koju metodologiju rada će primjenjivati”, navela je predsjednik Vlade Srpske u intervjuu Srni.

Ona je rekla da je trenutno Republika Srpska jedina zemlja u okruženju koja nije inovirala svoje radno zakonodavstvo, mada se, kako kaže, slaže sa predstavnicima Sindikata da je, na primjer, novi zakon o radu Srbije tek sad došao do nekih rješenja koja zakon u Srpskoj već sadrži, ali je, opet, u nekim drugim stvarima značajno odmakao.

Cvijanovićeva je dodala da se isto tako slaže i sa poslodavcima kad kažu da se neke stvari moraju relaksirati i stvoriti prohodniji mehanizmi za novo zapošljavanje.

“Priča o tome da se Vlada, navodno, svrstava na ovu ili onu stranu ili da će donijeti zakon koji će oduzeti radnička prava je, prosto, netačna. Ali je tačno to da Vlada želi da dođe do rješenja koja su izbalansirana, realna i primjerena ambijentu, okolnostima i vremenu u kojem živimo, kao što je tačno i to da se do takvih rješenja dolazi kroz dijalog svih zainteresovanih strana”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da tu nije riječ o donošenju zakona koji bi jedne učinio pobjednicima, a druge gubitnicima, već da se zajednički i trezveno dođe do rješenja koja će omogućiti da se Republika Srpska lakše kreće kroz teška ekonomska vremena kroz koja prolaze ne samo zemlje regije, već i one koje su moćnije od nje.

“Nažalost, sve se svelo na polemiku o tome da li treba ili ne treba novi zakon o radu, a da pri tome niko nije naveo ni jednu konkretnu stvar, već je sve u sferi spekulacije”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li se mogao očekivati neki drugačiji ishod razgovora koji su predstavnici Sindikata organizovali sa političkim partijama, Cvijanovićeva je rekla da nije jer su to, kako kaže, manje-više one političke partije koje su na nivou ili Republike Srpske ili BiH već usvojile Reformsku agendu u kojoj se navodi zakon o radu, tako da su one već iznijele svoj politički stav.

“Bilo bi, dakle, logičnije da su razgovarali o konkretnim zakonskim rješenjima, umjesto što su vodili političku raspravu treba li ili ne treba donositi novi zakon. Pošto su uglavnom izjavljivali da zakon treba da bude usaglašen između socijalnih partnera i Vlade, ni tu ne vidim neku razliku, jer i mi u Vladi već godinama pozivamo na razgovore i pregovore kako bi se postigao dogovor o konkretnim rješenjima”, naglasila je Cvijanovićeva. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!