Capital.ba

Pošte Srpske smanjile stvarni gubitak za pet miliona KM

04.03.2014. / 8:10

POSTE-SRPSKE-2BANJALUKA, “Pošte Srpske” su u 2013. godini uspjele smanjili stvarni gubitak za 5,5 miliona KM na 6,7 miliona KM.

Iz objavljenog Finansijskog izvještaja vidljivo je da su, u poređenju sa 2012. godinom kada je knjiženo davno utrošenih 10 miliona maraka od Telekoma Srpske, stvarni prihodi Pošta Srpske prošle godine bili veći, a rashodi manji.

Pošte Srpske su 2013. godinu završile sa minusom od 6.716.123 KM. Imale su 48 miliona KM prihoda, a rashodi su iznosili 54,7 miliona KM.

Pošte su 2012. godinu završile sa minusom od 988 hiljada KM, ali stvarni gubitak je bio 10,7 miliona KM veći, jer su za taj iznos samo „na papiru“ uvećale svoj prihod, „knjižeći“ sredstva od Telekoma Srpske koja su primali do 2007. godine.

„Pošte Srpske su prošle godine znatno bolje poslovale nego u 2012. godini, iako se to na prvi pogled iz objavljenog finansijskog izvještaja ne bi moglo zaključiti. Naime imali smo gubitak od 6,7 miliona, dok je 2012. godine stvarni gubitak bio veći od 11 miliona, ako se izuzmu sredstva od Telekoma koja smo primjenom međunarodnih računovodstvenih standarda morali oprihodovati, jer je ranije rukovodstvo ta sredstva namjenjena investicijama koristilo za redovno poslovanje. Sredstva od Telekoma koja smo primali do 2007. godine, a nisu bila prikazana kao investicije, mi smo od 2007. do 2012. godine prikazivali za pokriće gubitka“, izjavila je za poslovni portal CAPITAL.ba direktorica Pošta Srpske Jasminka Krivokuća.

Kratkoročne obaveze Pošta iznose 19,2 miliona i čak su za oko devet miliona maraka veće od tekuće imovine.

Direktorica Pošta objašnjava da su obaveze Pošta sada znatno manje, jer su u Finansijskom izvještaju u obaveze obračunate zaostali porezi i doprinosti, te decembarske plate koje su isplaćene u januaru u iznosu od oko 3,8 miliona KM.

Krivokuća je potvrdila da je „ugrožena stabilnost poslovanja Pošta Srpske sa stanovišta tekuće likvidnosti“, što objašnjava izuzetno teškom naplatom potraživanja koje ukupno, trenutno iznose oko pet miliona KM.

„Naplata je izuzetno otežana, uostalom kao i u cjelokupnoj privredi. Kada bi kompenzovali samo naša potraživanja od budžetskih institucija, naše budžetske obaveze bi bile tek oko 1,5 miliona KM“, kaže Krivokuća.

PRILOG:

Poste Srpske Finansijski izvjestaj 2013.

CAPITAL: S. Vukelić

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Pošte Srpske smanjile stvarni gubitak za pet miliona KM

 1. Mirkoneeee

  Prihod po zaposlenom 20 000 … to ni za platu nije dovoljno

 2. Drago Blažić

  Obaveze za zarade i naknade zarada po izvještaju za 2013-u
  su: 11 021 000,00 (jedanaest miliona) KM. Kakva je ovo priča o gubitku od 6 miliona. Pošta jeste isplatila dio ličnih primanja i dio poreza i doprinosa, ali je zato podigla kredit u januaru 2014-e 5 miliona KM.

 3. MilanR

  Ma ovo je zaista smjesno, smanjili gubitak, pa je zato vjerovatno izvrsna direktorica za finansije podnijela ostavku. Mozeli neko da kaze zasto i jeli istina ono sto se prica po Postama RS. A za kredit je Drago upravu i sada se nemilice nabavlja, kamionima Mojic dovlaci materijal, kupuju se mopedi po duplim cijenama, tenderi se pisu na sve strane, nabavlja se i sta treba i netreba, a doprinosi ne placaju. Mozeli iko stati na kraj ovakvoj poslovnoj politici Posta RS, jer ovo je zaista smjesno i nevjerovatno.