Capital.ba

Poslovanje u javnom sektoru podići na mnogo viši nivo

17.11.2015. / 12:03

17.11.2015. Prvi poslovni forum menadžera Republike SrpskeBANJALUKA, Poslovanje u javnom sektoru Republike Srpske mora se podići na mnogo viši nivo i mora biti efikasnije, a menadžeri u javnom sektoru treba da iz strateških odluka za naredni period izbace sve elemente koji nisu u interesu profitabilnosti i ekonomičnosti, rekao je danas predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Račić je, tokom Poslovnog foruma menadžera Republike Srpske, rekao novinarima da je prestrukturisanje javnih preduzeća vrlo korisno za javni sektor, pogotovo za menadžere u javnim preduzećima koji će u dogledno vrijeme morati da pristupe određenim organizacionim i drugim mjerama da bi poslovanje učinili efikasnijim.

On je podsjetio da se Privredna komora Srpske već duže zalaže za reformu javnog sektora radi podizanja poslovanja u tom sektoru na veći nivo po svim elementima.

Generalni direktor Nove banke Milan Radović istakao je da u fokusu stalno treba da bude prilagođavanje tržištu, te naveo da je vrlo teško opstati na tržištu u vremenu u kojem kriza još traje i kada ekonomska situacija u Evropi i svijetu još nema trend rasta.

Govoreći o bankarskom sektoru, on je naglasio da domaći bankarski sistem nije u poziciji da jedna banka preuzme drugu banku zbog čega se dešava likvidacija ili stečaj.

Radović je rekao da u BiH djeluje oko 30 banaka, što je prevelika konkurencija, uzimajući u obzir postojeće stanje raspoložive aktive, te dodao da sve analize upućuju na neminovnost ukrupnjavanja bankarskog sektora.

On je rekao da su u bankarskom sektoru izuzetno važni povjerenje i stabilnost, kao i da u momentu kada banka dolazi u poziciju da gubi povjerenje tada treba reagovati, a ne oklijevati i tako dozvoliti da se dođe u poziciju određenih poremećaja na tržištu.

Radović smatra da se dešavanja u vezi sa Bobar bankom i Bankom Srpske neće odraziti na stabilnost i likvidnost ukupnog bankarskog sektora jer imaju oko jedan odsto od ukupne aktive banaka.

17.11.2015. Poslovni forum menadžera, Dragan Močević, Centar za edukaciju Pro EducaDragan Močević iz Centra za edukaciju “Pro eduka”, koji je organizovao današnji forum, naglasio je da su trendovi menadžmentu sve zahtjevniji, kao i da su promjena poslovanja i promjena organizacione kulture izazovi za sve organizacije u Srpskoj, bez obzira da li su iz privatnog ili javnog sektora.

Prema njegovim riječima, najveći izazovi za menadžere u javnom sektoru su ti što ne mogu uticati na izbor svojih saradnika i zapošljavanje potrebnih kadrova, a što zahtijeva od njih da se prilagode i iznađu nove načine i metode kako da vode i motivišu te ljude da bi postigli očekivane rezultate.

Močević je dodao da je forum organizovan da bi menadžeri mogli steći nova znanja, kao i da se bolje upoznaju, prošire mrežu kontakata, razmijene iskustva u izazovima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!