ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Porast novoodobrenih kredita stanovništvu u Hrvatskoj

Objavljeno u FINANSIJE

ZAGREB, Mjesečne vrijednosti novoodobrenih kredita sektoru domaćinstava pokazuju veću dinamiku kreditne aktivnosti banaka prema ovome sektoru u odnosu na prošlu godinu, saopštili su iz Hrvatske privredne komore.

 

Tako je u prvih devet mjeseci u međugodišnjem upoređivanju bruto vrijednost novoodobrenih kredita ovome sektoru bila 2,9 odsto viša.

Iako su pritom iznosom bili dominantni krediti u čistim kunama koji su u novim poslovima učestvovali sa 92 odsto, relativni rast kunskih kredita s valutnom klauzulom bio je znatno brži (39,5 odsto prema 0,2 odsto).

Bruto vrijednost novoodobrenih kredita je na godišnjem nivou u devet mjeseci povećana samo kod stambenih i kredita za ostale namjene, dok je vrijednost novoodobrenih revolving kredita, prekoračenja po transakcijskom računu, potraživanja i kredita po kreditnim karticama te potrošačkih kredita, bila niža nego prošle godine u istom periodu.

Najveću su vrijednost u ovoj godini kreditne institucije u Hrvatskoj plasirale stanovništvu na ime kunskih kredita po kreditnim karticama i kunskih kredita na prekoračenja po transakcijskim računima.

Od novoodobrenih kunskih kredita s valutnom klauzulom, najveću su vrijednost plasirale na ime kredita za ostale namjene i stambenih kredita.

U skladu s dinamikom rasta novoodobrenih kredita, na godišnjem nivou vrijednost zaduženja sektora domaćinstva krajem septembra bila viša za 3,9 odsto te je iznosila 122,6 milijardi kuna (najviše od decembra 2015. godine).

Sektor domaćinstva trenutno je najviše zadužen po osnovi stambenih kredita (43,2 odsto od vrijednosti ukupnog zaduženja) i gotovinskih nenamjenskih kredita (37 odsto od vrijednosti ukupnog zaduženja).

Godišnja stopa rasta ukupnih kredita domaćinstva ostvaruje se uzastopnih 13 mjeseci, a kamatne su stope na kredite ovome sektoru na rekordno niskim nivoima te se nastavljaju kretati opadajućim trendom.

Pritom su kamatne stope na čiste kunske kredite kod nekih vrsta kredita pale ispod onih na kunske kredite s valutnom klauzulom. Slučaj je to kod revolving kredita i prvi put kod stambenih kredita.

Stanovništvo je posljednjih mjeseci prvi put u istoriji više zaduženo u kunama nego u kunama uz valutnu klauzulu.

Tako je odnos stanja zaduženja stanovništva u kunama i u kunama uz valutnu klauzulu u septembru je iznosio 51 odsto prema 49 odsto u korist zaduženja u kunama. U sljedećem periodu očekuje se nastavak dinamike kreditne aktivnosti banaka prema stanovništvu u kontekstu realnog rasta plata i zaposlenosti. Seebiz

 

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+