Capital.ba

Polugodišnji budžetski prihodi skoro 800 miliona KM

28.10.2015. / 20:40

tegeltijaBANJALUKA, Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske da su budžetski prihodi i primici u prvih šest mjeseci ostvareni u iznosu od 783.100.000 KM, što predstavlja 99 odsto u odnosu na šestomjesečni budžet Srpske.

Tokom rasprave o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, Tegeltija je rekao da strukturu budžetskih prihoda za prvih pola godine čine prihodi od indirektnih poreza u iznosu 526.720.000 KM, a prihodi od direktnih poreza koji su ostvareni u iznosu 181,5 miliona KM.

U strukturi direktnih prihoda, porez na dohodak iznosi 87.100.000 KM, porez na dobit 88,8 miliona KM, a porez na imovinu 5,7 miliona KM.

Tegeltija je rekao da su neporeski prihodi ostvareni u iznosu na 74,2 miliona KM. “Budžetski rashodi ostvareni su u iznosu od 685.300.000 KM ili 87 odsto u odnosu na budžet Srpske za prvih šest mjeseci ove godine”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da rashodi za lična primanja iznose 351.400.000 KM, rashodi po osnovu korištenja roba i usluga 28,4 miliona KM, rashodi po osnovu subvencija 21.700.000 KM, po osnovu grantova iznose 5,5 miliona KM, a doznake za socijalnu zaštitu iznose 105,9 miliona KM.

Prema njegovim riječima, transferi među budžetskim jedinicama iznose 130,8 miliona KM, a izdaci za nefinansijsku imovinu za prvih šest mjeseci ove godine iznose 4,1 milion KM.

“U prvih šest mjeseci ove godine evidentirani su primici od finansijske imovine u iznosu od 2,1 milion KM”, rekao je Tegeltija i dodao da su u posmatranom periodu evidentirani primici od dugoročnog zaduživanja u iznosu od 116 miliona KM, a odnose se na dugoročnu emisiju obveznica.

On je dodao da izdaci za otplatu dugova u prvih šest mjeseci iznose 278 miliona KM, odnosno 117 odsto šestomjesečnih planiranih rashoda.

Primici od refundacije uplaćenih zajmova za prvih šest mjeseci iznose 31,7 miliona KM. “Ukupno konsolidovani prihodi i primici budžeta za šest mjeseci ove godine iznose 1.085.700.000 KM, a ukupno konsolidovani rashodi i iskazani izdaci 1.058.600.000 KM”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da je na ime servisiranja inostranog duga uplaćeno 105 miliona KM, za servisiranje unutrašnjeg duga 193,4 miliona KM, a za javne investicije 6,7 miliona KM.

Samostalni poslanik Ilija Stevančević je, u diskusiji o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, ukazao na problematiku isplate penzija u Srpskoj i potrebu ažurnijeg rada organa koji vrše naplatu poreza i doprinosa.

Poslanik SNSD-a Željka Stojičić podsjetila je da budžet za ovu godinu iznosi 2.033.000.000 KM, te da je izvršenje budžeta pratilo plan.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je razmatranje izvještaja Specijalnog tužilaštva o radu za period 1. januar 2013. godine do 23. septembra ove godine. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Polugodišnji budžetski prihodi skoro 800 miliona KM

  1. Jos jedan u nizu

    Kako te nije sramota Tegeltija? Šta ti radi poslovni partner u kriminalu, Zoran Stevanović? Jel to zajedno pokušavate da otmete Aluminu? Neki dan vam je još ostao do bukagija.

    • Pindar

      Baš tako. Ostalo je malo vremena do bukagija za njih. A mi, narod, naše ćemo nositi cijelog života. Kad smo stoka i ne znamo kako se obračunama sa drakulama koji nam non-stop piju krv