Capital.ba

Polovna roba umjesto luksuza

12.10.2012. / 8:00

MADRID, Nove mjere štednje vlade Španije sve su veći teret za građane, a teška vremena natjerala su Špance da promijene način života, pa su mnogi primorani da kupuju polovnu odjeću i automobile i popravljaju stari namještaj, javile su agencije.

Mnogim Špancima bilo je nezamislivo da odjeću umjesto u luksuznim, kupuju u prodavnicama polovne robe. Sada su i oni koji su nekada poklanjali garderobu primorani da tu kupuju, prenosi RTS.
Maloprodaja u Španiji je u padu već dvije godine zaredom. Vlada premijera Marijana Rahoja nedavno je povećala porez na promet na 21 odsto, što će dodatno smanjiti potrošnju. Podaci govore da čak 40 odsto Španaca kupuje ili prodaje polovnu robu.
Vlasnica radnje Noemi Logrono ističe da njeni klijenti nisu samo siromašni.
– Ovdje dolaze ljudi koji nikada nisu ni pomislili da će kupovati tuđe stvari. Razumljivo je da postoji oklijevanje i mnogo ljutnje, ali kriza čini svoje – dodaje Logronova.
I novi automobil je luksuz. Ines Serano je zdravstveni radnik i kupuje polovni automobil, jer želi da uštedi šest do sedam hiljada evra, koji će joj zatrebati u nesigurnim vremenima.
– Ja sam na udaru kao državni službenik. Automobil mi treba jer sam često na putu. Uzeću neki noviji polovnjak – kaže Ines Serano.
Polovnjaci čine sedamdeset odsto prodatih automobila u Španiji ove godine. Polovina vozila koja Španci voze stara su u prosjeku deset godina.
U vremenima kada se broji svaki evro, ništa se ne baca. To je dobrodošlo bračnom paru Ernandez, koji popravlja namještaj.
– Radimo deset sati najmanje. Prije smo prodavali ramove, ali nije išlo. Ne žalimo se, živimo mirnije, zaradi se dovoljno, iako je kriza – napominje zanatlija Armando Ernandez. Iako vlada čini sve da se privreda oporavi sredinom iduće godine, građani nisu optimisti.
Rejting
Američka agencija za ocjenu kreditnog rejtinga “Standard i Purs” snizila je ocjenu solventnosti Španije za dva stepena, na “BBB-”. Agencija je ocijenila da je dugoročni kreditni rejting za samo jedan nivo viši u odnosu na spekulativni rejting. Zadržana je negativna prognoza rejtinga Španije.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti