Capital.ba

Pokrenut stečaj u Bobar banci

25.01.2017. / 10:15

BANJALUKA, Okružni privredni sud u Bijeljini juče je donio rješenje o pokretanju stečaja u Bobar banci.

Ovo rješenjee sud je donio na prijedlog Agencije za bankarstvo RS, a za stečajnog upravnika imenovan je Lazo Đurđević iz Šamca, piše Glas Srpske.

Povjerioci imaju rok od 30 dana da prijave svoja potraživanja, a na ročištu, koje je zakazano za 12. april biće raspravljano o svim prijavljenim potraživanjima.

U rješenju Okružnog privrednog suda Bijeljina, koje je objavljeno na sajtu Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, navedeno je da da je likvidacioni upravnik banke Mile Maksimović u izvještaju o sprovođenju postupka likvidacije u prvih šest mjeseci prošle godine konstatovao da je banka na polugodištu imala iskazan gubitak iz ranijih godina od 177.331 KM i ukupan negativan kapital – 124.464 KM.

Istakao je i da je naplata potraživanja ispod planiranih rezultata, a da blokada računa, koju je na njegov prijedlog vršila Agencija za bankarstvo, ne daje značajne rezultate, te je predložio podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, što je Agencija i prihvatila.

Banka ima negativnu poziciju likvidnosti, jer joj je na kraju šestog mjeseca 2016. godine za izmirenje dospjelih obaveza nedostajalo 200.524 KM. Banka isplatu obaveza po redosledu prioriteta, koji su utvrđeni u skladu sa Zakonom o bankama RS, u ovom momentu vrši za treći isplatni red od ukupno devet isplatnih redova. Iz navedenih činjenica je vidljivo da račun banke trenutno nije blokiran, da banka nije likvidna, i da nije u mogućnosti da izmiri sve svoje dospjele obaveze, a takođe je vidljivo da su obaveze banke veće od njene imovine i da neće biti u mogućnosti da izmiri sve svoje dospjele obaveze“, navedeno je u rješenju.

Agencija za bankarstvo krajem novembra 2014. uvela je prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenutpostupak njene likvidacije.

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Pokrenut stečaj u Bobar banci

  1. Patriote za svoje dzepove

   Nadam se da ce ubuduce djelovati pravovremeno, prema pojedinim bankama. Da nece pustiti da se “razigraju” do kraja, a kasnije da bude kasno.

  2. Sale

   Krivicna odgovornost za menadzment banaka!

  3. Magdalena

   Dok skidaju kajmak, kao najbolji menadzeri svugdje ih ima. Kada banke pocnu tonuti oni se izvuku. Samo kod nas ima da menadzmet ubire bonuse i kupi kajmak, a kad kola krenu nizbrdo nemaju nikakve odgovornosti ni za svoj rad ni za banku.

  4. prolaznik

   200 milions KM?! 200 miliona KM je nestalo, i Vlada RS šuti!

   Agencija za bankarstvo je omogućila menadžmentu Bobar banke da podijeli 200 miliona KM kreditza bez ikakvog pokrića, ne 2 miliona, ne 20, već 200 miliona!