ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pokrenut stečaj u Bobar banci

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Okružni privredni sud u Bijeljini juče je donio rješenje o pokretanju stečaja u Bobar banci.

Ovo rješenjee sud je donio na prijedlog Agencije za bankarstvo RS, a za stečajnog upravnika imenovan je Lazo Đurđević iz Šamca, piše Glas Srpske.

Povjerioci imaju rok od 30 dana da prijave svoja potraživanja, a na ročištu, koje je zakazano za 12. april biće raspravljano o svim prijavljenim potraživanjima.

U rješenju Okružnog privrednog suda Bijeljina, koje je objavljeno na sajtu Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, navedeno je da da je likvidacioni upravnik banke Mile Maksimović u izvještaju o sprovođenju postupka likvidacije u prvih šest mjeseci prošle godine konstatovao da je banka na polugodištu imala iskazan gubitak iz ranijih godina od 177.331 KM i ukupan negativan kapital – 124.464 KM.

Istakao je i da je naplata potraživanja ispod planiranih rezultata, a da blokada računa, koju je na njegov prijedlog vršila Agencija za bankarstvo, ne daje značajne rezultate, te je predložio podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, što je Agencija i prihvatila.

Banka ima negativnu poziciju likvidnosti, jer joj je na kraju šestog mjeseca 2016. godine za izmirenje dospjelih obaveza nedostajalo 200.524 KM. Banka isplatu obaveza po redosledu prioriteta, koji su utvrđeni u skladu sa Zakonom o bankama RS, u ovom momentu vrši za treći isplatni red od ukupno devet isplatnih redova. Iz navedenih činjenica je vidljivo da račun banke trenutno nije blokiran, da banka nije likvidna, i da nije u mogućnosti da izmiri sve svoje dospjele obaveze, a takođe je vidljivo da su obaveze banke veće od njene imovine i da neće biti u mogućnosti da izmiri sve svoje dospjele obaveze“, navedeno je u rješenju.

Agencija za bankarstvo krajem novembra 2014. uvela je prinudnu upravu u Bobar banku, jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenutpostupak njene likvidacije.

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (4)

 • Patriote za svoje dzepove

  Nadam se da ce ubuduce djelovati pravovremeno, prema pojedinim bankama. Da nece pustiti da se “razigraju” do kraja, a kasnije da bude kasno.

 • Sale

  Krivicna odgovornost za menadzment banaka!

 • Magdalena

  Dok skidaju kajmak, kao najbolji menadzeri svugdje ih ima. Kada banke pocnu tonuti oni se izvuku. Samo kod nas ima da menadzmet ubire bonuse i kupi kajmak, a kad kola krenu nizbrdo nemaju nikakve odgovornosti ni za svoj rad ni za banku.

 • prolaznik

  200 milions KM?! 200 miliona KM je nestalo, i Vlada RS šuti!

  Agencija za bankarstvo je omogućila menadžmentu Bobar banke da podijeli 200 miliona KM kreditza bez ikakvog pokrića, ne 2 miliona, ne 20, već 200 miliona!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+