Capital.ba

Pedstavnički dom: Danas o prijedlogu budžeta za narednu godinu

30.11.2016. / 9:20

predstavnickiSARAJEVO, Predstavnički dom parlamenta BiH trebalo bi danas u prvom čitanju da razmatra Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, prema kojem su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou prethodnih godina i iznose 950 miliona KM.

Prijedlog budžeta utvrdilo je i u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH, a pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Prijedlogom budžeta predviđeni su i prihodi za servisiranje spoljnjeg duga koji iznosi 1.011.157.177 KM.

Prijedlog budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2017. do 2019. godine radi daljeg sprovođenja mjera štednje u institucijama BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu.

Pred poslanicima će biti i izvještaj Kancalarije za reviziju institucija BiH o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu i pojedinačni izvještaji ove službe o finansijskim izvještajima za 73 institucije.

Kancelarija je izvršila finansijsku reviziju 74 budžetska korisnika o čemu je sačinila izvještaje i dala mišljenje o finansijskom poslovanju za svakog korisnika pojedinačno.

Od ukupnog broja revidiranih institucija, pet je dobilo mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, jedna mišljenje s rezervom, 67 je dobilo pozitivno mišljenje, a od toga 40 pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje.

Kancelarija za reviziju se u jednom slučaju uzdržala od davanja mišljenja.

Institucije koje su u izvještajima o reviziji dobile mišljenje s rezervom u ukupnom budžetu institucija BiH učestvuju sa oko 50 odsto.

Predstavnički dom razmatraće u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, a izmjene se odnose na imenovanje Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i propisuje sastav, mandat, način odlučivanje i druge obaveze Stručnog savjeta.

Ovaj zakonski prijedlog našao se u redovnoj proceduri nakon što su oba doma Parlamentarne skupštine BiH odbila zahtjev Savjeta ministara BiH da on bude razmatran po hitnom postupku.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a kao razloge za njegovo donošenje iz Savjeta ministara, kao predlagača, naveli su potrebu prevazilaženja uočenih nedostataka u sprovođenju postojećeg zakona, te preciznijeg definisanja važećih zakonskih odredbi.

Predloženim izmjenama i dopunama za određene prekršaje propisuju se oštrije sankcije u odnosu na važeći zakon.

Na dnevnom redu u drugom čitanju su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Pred poslanicima će biti i godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2015. godinu.

Početak sjednice Predstavničkog doma BiH zakazan je za 10.00 časova. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!