ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pada prosječna plata u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, raste u BiH

Objavljeno u FINANSIJE

plataBANJALUKA, Iako je i dalje najveća u regionu, prosječna plata u Republici Sloveniji nastavila je da pada i za 1,26 evra je manja za septembar u odnosu na mjesec prije.

Tako je prosječna plata u Sloveniji za septembar bila 994,59 evra u odnosu na 995,85 evra koliko je iznosila za avgust. Naime, prosječna plata u Sloveniji već mjesecima je ispod “magične cifre” od 1.000 evra i trenutno je za 5,41 evro ispod tog nivoa.

Prosječna plata u Sloveniji za septembar za 13,51 evro je manja u odnosu na mart kada je iznosila rekordnih 1.008,10 evra.

Istovremeno najveći pad u samo mjesec dana zabilježila je prosječna plata u Republici Hrvatskoj i to za čak 10,25 evra.

Prosječna plata u Hrvatskoj za septembar iznosila je 738,90 evra (5.640 kuna) dok je mjesec ranije bila 749,15 evra. Kada se septembarska prosječna plata u Hrvatskoj uporedi sa onom iz marta ove godine manja je za čak 15,93 evra.

U martu je naime, prosječna plata u Hrvatskoj iznosila 754,83 evra.

Prosječna plata u Crnoj Gori u oktobru u odnosu na mjesec ranije porasla je za jedan evro i iznosi 478 evra. To je istovremeno vraćanje na nivo prosječne plate koja je evidentirana u aprilu ove godine.

Istovremeno prosječna plata u Bosni i Hercegovini za septembar veća je za 1,1 evro u odnosu na istu isplaćenu mjesec dana ranije.

Prosječna plata za septembar iznosila je 423,40 evra (828 konvertibilnih maraka) za razliku od avgusta kada je bila 422,30 evra.

No, i pored manjeg rasta prosječna plata u septembru u BiH u odnosu na onu iz marta ove godine manja je za dva evra. Naime, u martu je prosječna plata u Bosni i Hercegovini iznosila 425,40 evra.

Za 0,70 evra došlo je i do smanjenja prosječne plate isplaćene u Republici Srbiji za oktobar u odnosu na mjesec ranije. Naime, prosječna plata u Srbiji u oktobru iznosila je 364,50 evra (44.124 dinara) u odnosu na 365,20 evra koliko je iznosila u septembru.

U poređenju sa platom iz aprila prosječna plata u Srbiji je manja za čak 11,65 evra. Naime, u aprilu je u Srbiji isplaćena prosječna plata koja je iznosila 376,15 evra.

Pad prosječne plate i to za 3,49 evra zabilježen je i u Republici Makedoniji. U avgustu je isplaćena prosječna plata u iznosu 358,88 evra (21.882 denara), dok je mjesec dana ranije iznosila 362,37 evra.

Kada je u pitanju poređenje sa prosječnom platom iz marta prosječna plata u Republici Makedoniji u avgustu veća je za 7,89 evra.

Prosječna plata u martu u Republici Makedoniji naime, iznosila je svega 350,99 evra. Agencije

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+