Capital.ba

Osiguravajuće kuće u RS očekuju velike promjene u poslovanju

19.11.2018. / 8:30

BANJALUKA – Premija osiguranja u RS po stanovniku još nije dostigla iznos od stotinu evra i konstantno je niža, kako u odnosu na razvijena, tako i u odnosu na tržišta osiguranja u razvoju.

Istovremeno, učešće premije osiguranja u bruto društvenom proizvodu u RS sa oko dva odsto na približno je istom nivou kao i u ostalim zemljama iz okruženja sa sličnim nivoom razvoja tržišta osiguranja.

Ističu to iz Agencije za osiguranje RS koja je nedavno analizirala aktuelno stanje sektora i razvijenost tržišta osiguranja u RS u smislu spremnosti na velike promjene u načinu poslovanja koje ga u narednom periodu očekuju. Naime, društva za osiguranje i reosiguranje u RS očekuje prelazak na poslovanje u skladu sa novim zakonodavnim i regulatornim okvirom koji se već gotovo tri godine primjenjuje u zemljama EU. Taj okvir poznatiji je kao Solventnost II, a konceptualno je značajno različit u odnosu na onaj po kojem sada posluju osiguravajuće kuće u RS.

„Osnovne promjene koje donosi Solventnost II se odnose na nova pravila solventnosti i upravljanja rizicima, koja se često i podrazumijevaju pod pojmom Solventnost II. Ovaj regulatorni okvir se zasniva na obavezi prepoznavanja i vrednovanja svih rizika kojima je društvo za osiguranje izloženo, te upravljanja tim rizicima i u tom smislu  preventivnog djelovanja nadzornog organa. Osnovni ciljevi Solventnost II su postavljanje granice solventnosti koja će predstavljati ukupnu izloženost svim rizicima, uz rano prepoznavanje tržišnih promjena“, ističe direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković.

Po njegovim riječima, društva za osiguranje u RS tako očekuje potpuno novi koncept u izračunavanju adekvatnosti kapitala, novi sveobuhvatni pristup upravljanju rizicima koji zahtijeva razvoj funkcija koje će moći da isprate ove zahtjeve, te podizanje nivoa transparentnosti.

„Pošto je za prelazak na Solventnost II potrebno donošenje potpuno novog zakona, Agencija nije u mogućnosti da odgovori kada se očekuje prelazak, jer joj to nije u nadležnosti. Sa druge strane, Agencija je u skladu sa svojima nadležnostima, a u svrhu sagledavanja aktuelnog stanja i početnih pretpostavki za ulazak u proces prilagođavanja novom regulatornom okviru, donijela Strateški okvir pripreme za prelazak na regulatorni okvir zasnovan na Solventnosti II, koji ne prejudicira rokove za promjenu i usaglašavanje zakona sa tim zahtjevima“, objašnjava Dujaković.

Kako ističe, cilj je da se, polazeći od aktuelnog stanja i razvijenosti sektora osiguranja, preduzimaju aktivnosti koje stvaraju pretpostavke za spremniji ulazak u fazu formalnog usklađivanja, a uvažavajući iskustva iz zemalja EU. To iskustvo ukazuje na to da je bio potreban duži period pripreme, te angažovanje dodatnih resursa, kako finansijskih, tako i kadrovskih i tehničkih, za prelazak na novi način poslovanja.

„Djelatnost osiguranja u EU je, u prethodnom periodu, bila uređena većim brojem direktiva iz okvira Solventnost I, a kojima se u proteklim decenijama vršila postepena harmonizacija pravila za obavljanje djelatnosti osiguranja. Aktuelni zakonski okvir sektora osiguranja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH je zasnovan na direktivama iz regulatornog okvira Solventnost I“, navode iz Agencije.

Kako ističu, u toku primjene regulatornog okvira Solventnost I, pored brojnih prednosti, identifikovani su i određeni nedostaci kao što su akcenat na knjigovodstvenim, a ne na tržišnim vrijednostima, te činjenica da nije dovoljno stimulativan za društva za osiguranje da adekvatno upravljaju rizicima i investicijama.

Analizirajući postojeće stanje u sektoru, iz Agencije navode i da je ukupni raspoloživi kapital društava za osiguranje, izračunat prema zahtjevima Solventnosti I, na kraju prošle godine iznosio 92,3 miliona KM.

Društva za osiguranje sa sjedištem u RS obračunala su u 2017. godini premiju u iznosu od 207,9 miliona KM, a što je više za 10,9 odsto u odnosu na 2016. godinu. U periodu od 2013. do 2017. godine, zabilježena je približno ista godišnja stopa rasta tržišta osiguranja, a koja je iznosila oko 10 odsto.

U ukupno obračunatoj premiji, dominira premija osiguranja od odgovornosti za motorna vozila koja je u 2017. godini iznosila 134,8 miliona KM, a u okviru koje premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti učestvuje sa 99,6 odsto – navodi se u Strateškom okviru pripreme za prelazak na regulatorni okvir zasnovan na Solventnosti II koji je pripremila Agencija.

Životno osiguranje nerazvijeno

Premija životnog osiguranja u 2017. godini u RS je iznosila 23,2 miliona KM. Bez obzira na visoke godišnje stope rasta, premija životnog osiguranja još nije dostigla učešće od 20 odsto u ukupnoj premiji. Iskazan je i višak raspoloživog kapitala, u odnosu na graničnu vrijednost adekvatnosti raspoloživog kapitala, u iznosu od 25,9 miliona KM ili 39 odsto, od čega 22,9 miliona KM u neživotnom osiguranju ili 40 odsto, odnosno tri miliona KM viška u životnom osiguranju ili 31 odsto, navode iz Agencije. Srpska info

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!