Capital.ba

Osiguranje kredita u slučaju gubitka posla

24.03.2012. / 7:20

BEOGRAD, Sve više banaka u Srbiji nudi građanima kada uzimaju kredit osiguranje za slučaj da ostanu bez posla ili se razbole.

Buduće klijente to košta od 10 evra pa naviše zavisno od iznosa zajma koji se uzima. Ima i banaka koje same pokrivaju troškove osiguranja. Bankari, ipak, uglavnom imaju ugovore sa određenom osiguravajućom kućom. Naravno kada se pristaje na ovu opciju potrebno je pogledati sve stavke ugovora.
Tako na primjer, kod nekih banaka, rok otplate kredita ne može da bude duži od deset godina, a osiguranje pokriva 12 rata za čitav period vraćanja zajma. U roku od godinu dana, klijent bi trebalo da pronađe drugi posao i da nastavi sa urednim vraćanjem zajma.

Takođe, osiguranje ne pokriva kredit u slučaju gubitka posla u prvih 60 dana od osiguranja. Kada je u pitanju bolest ili neko oštećenje, osiguranje pokriva šest mjesečnih obaveza.
– Dinarski gotovinski kredit sa osiguranjem osmišljen je da klijentima obezbjedi maksimalnu sigurnost u slučajevima da ostanu bez posla ili su usljed zdravstvenih problema onemogućeni da obavljaju poslovne aktivnosti – kažu u Unikredit banci.
– Ukoliko korisnik kredita ostane bez posla, osiguravajuća kuća će pokrivati njegovu ratu do 12 mjeseci u kontinuitetu, maksimalno do tri puta u toku perioda otplate kredita.
Pored gubitka posla, osiguranje pokriva i privremenu spriječenost za rad kao posljedicu nesrećnog slučaja, trajni invaliditet od 50 odsto do 100 odsto nastao kao posljedica nesrećnog slučaja ili teže bolesti.

Ima banaka koje naplaćuju zasebno jednokratno osiguranje kredita.
Tako, na primjer, u pojedinim bankama za iznos od 210.000 dinara, osiguranje iznosi 35 evra i plaća se u evrima.
Takođe, klijenti imaju mogućnost da koriste grejs period kada otplaćuju samo kamatu i taj period takođe pokriva osiguranje.

Tekući račun
Pojedine banke nude ne samo osiguranje kredita, već i tekućeg računa i kreditnih kartica. Za ovu uslugu klijentu plaćaju od 10 do 25 evra, zavisno od iznosa dozvoljenog minusa ili limita za kreditnu karticu.
Kašnjenja
Broj tekućih računa građana sa kašnjenjem u otplati dužim od 60 dana povećan je tokom prva dva mjeseca ove godine za 8,3 odsto, sa 236.877 na 256.455. Novosti

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!