Capital.ba

Oko 400.000 zaposlenih u BiH ima platu oko 500 evra, a u Njemačkoj 2.500 evra

23.09.2021. / 13:35

BERLIN – Njemački zavod za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem upoređuje cijene u 36 evropskih država.

DEPOZITI

Foto: Biznis.ba

Uzete su cijene iz jula ove godine koje pokazuju da je u Evropi najskuplji život u Švajcarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj. Prema ovoj analizi, troškovi života u BiH su oko 50 odsto niži u odnosu na Njemačku, piše Večernji list BiH.

Cijene u Evropi

Da bi podaci o cijenama bili stavljeni u pravi kontekst, treba navesti i koja je prosječna plata u navedenim zemljama. U Njemačkoj je prosječna mjesečna plata oko 2.500 evra. U BiH je, barem tako statističari tvrde, prosječna plata 1.000 KM, odnosno oko 500 evra. Tako statistika kaže da su cijene u BiH upola niže od onih u Njemačkoj, ali je zato plata pet puta manja. Dakle, građani BiH zapravo imaju mnogo manju kupovnu moć od Nijemaca, jer iako imaju većinom niže cijene proizvoda, imaju i manje novca da ih kupe. Međutim, plata od 1.000 KM ogromnom broju radnika u BiH je nedosanjani san.

Naime, 61 odsto zaposlenih u FBiH ima platu manju od 1.000 KM, odnosno 260.000 radnika u FBiH živi s manje od 1.000 KM mjesečno, podaci su Poreske uprave iz marta. Prema tim podacima, 44 odsto zaposlenih prima platu do 700 KM, a 17 odsto do 1.000 KM. Više od 80.000 radnika u Republici Srpskoj ima 600 KM ili manju platu. Na kraju februara u RS bilo je zaposleno 257.475 radnika, a od tog broja čak 173.806 njih radilo je za platu manju od 1.000 KM. Prosječna plata u RS u februaru je iznosila 984 KM.

Podaci Poreske uprave RS pokazuju da veliki broj radnika u RS, njih čak 53.142, prima platu od 521 do 600 KM. Prema ovim brojkama, više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1.000 KM, tačnije 433.806.

Plate u BiH

Troškovi života bili su najviši u Švicarskoj u julu 2021. godine. Tamo je nivo cijena bila za više od polovine (+51 odsto) viša nego u Njemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su za gotovo dvije trećine (-64 odsto) niži nego u Njemačkoj, stoga su bili najniži od svih zemalja u poređenju – ističe se u saopštenju za medije.

Osim u Švicarskoj, troškovi života takođe su bili veći u većini njemačkih susjednih zemalja nego u Njemačkoj. U Danskoj su potrošači morali platiti 28 odsto više za kupovinu reprezentativne košarice. U Luksemburgu je nivo cijena bio viši za 25 odsto. U Holandiji je razlika u cijeni prema Njemačkoj bila + sedam odsto, u Belgiji i Austriji po + pet odsto, a u Francuskoj + četiri odsto. Poređenje s drugim evropskim zemljama pokazuje neke ogromne razlike u troškovima života: oni su bili 40 odsto veći na Islandu i 30 odsto veći u Norveškoj nego u Njemačkoj.

Nasuprot tome, život je u Poljskoj 46 odsto jeftiniji od onog njemačkog, a u Češkoj 28 odsto. Uopšteno su cijene niže u istočnoj nego u zapadnoj Evropi. U Bugarskoj, Rumuniji i BiH troškovi života su oko 50 odsto niži u odnosu na Njemačku. Litvanija  i Hrvatska su za 36 odsto ispod njemačkog nivoa cijena, Španija 13 i Italija devet odsto. Večernji list

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!