Capital.ba

Od taksa ostaje za platu

28.08.2012. / 7:10

BEOGRAD, Ukidanje više od 100 parafiskalnih nameta, prema gruboj računici, u najboljem slučaju preduzeću u Srbiji bi moglo da donese uštedu između 35.000 i 45.000 dinara. Taman dovoljno da, ukoliko ima potrebe, firma uposli još jednog radnika.

Nivo rasterećenja zavisi prije svega od djelatnosti preduzeća, pošto ne plaćaju svi sve namete. Ono što će osjetiti najveći broj je ukidanje „firmarine“ za preduzetnike i male firme, brisanje takse za uređenje građevinskog zemljišta, naknade za opšte korisnu funkciju šuma, kao i takse za unapređenje životne sredine.
– „Firmarina“ se kreće od 1.500 do 10.000 mjesečno, u zavisnosti od grada i zone – objašnjavaju u Uniji poslodavaca. – Uređenje građevinskog zemljišta košta od 3.000, a u drastičnim slučajevima i milion dinara mjesečno. Naknadu za opšte korisnu funkciju šuma preduzetnici još ne plaćaju, ali je trebalo da počnu od sljedeće godine. Ona se naplaćuje kao 0,25 odsto ukupnih prihoda. Znači za firmu koja ima deset miliona dinara prihoda, to je oko 25.000 dinara godišnje. Rudarska djelatnost će je i dalje plaćati, kao i svuda u svijetu, ali drugi neće. Ide se ka ukidanju takse za unapređenje životne sredine. Ona se naplaćuje od 0,2 do 0,4 odsto ukupnih prihoda. Ideja je da se sljedeće godine prepolove iznosi, da opštine naprave registre zagađivača, i da od 2014. je plaćaju samo oni koji i zagađuju. Mala preduzeća bi mogla da uštede od 35.000 do 45.000 dinara.
Nivo uštede zavisi od veličine firme, ali i sjedišta, pošto tarife uglavnom propisuju lokalne samouprave. Računica efekata „siječe“ nameta na primjeru zanatlije u Novom Sadu, međutim, ne dovodi do velikih iznosa.
– „Firmarina“ u prvoj zoni u Novom Sadu košta 15.000 dinara godišnje, a zanatlije su već sada oslobođene plaćanja 90 odsto – objašnjava Jovan Beara, predsjedik Udruženja vlasnika knjigovodstvenih agencija URVA. – Većina preduzetnika je oslobođena 50 odsto ove naknade. Iznos od 15.000 dinara se, međutim, uvećava za čak 500 odsto za finansijski sektor. Taksa za uređenje građevinskog zemljišta, u slučaju jedne trgovinske radnje, iznosi 335 dinara mjesečno. Naknadu za unapređenje životne sredine moja firma plaća 153 dinara mjesečno. Naravno, sve zavisi od djelatnosti i veličine preduzeća. Vjerovatno će velika privredna društva osjetiti veći efekat. Precizna računica je moguća kada se sve ove izmjene pretoče u odluke i vidimo tačno šta se na koga odnosi.

Jeftiniji tenderi
Nova politika predviđa i da kada potvrde određenih državnih institucija od preduzeća zahtijevaju druge državne institucije se – ne naplaćuju. To će najprije osjetiti firme koje se javljaju na tendere javnog sektora. U prosjeku one 40 puta godišnje moraju da prikupe obimnu dokumentaciju i to ih košta oko 300.000 dinara godišnje.

Zapošljavanje invalida
Sve firme će osjetiti i olakšanje pri zapošljavnju osoba sa invaliditetom. Ubuduće će preduzeća sa najmanje 50 zaposlenih imati obavezu da zaposle jednu osobu sa invaliditetom i na svakih 100 zaposlenih po jednu. Do sada je trebalo zaposliti jednu na prvih 20 radnika, a poslije na svakih 50 zaposlenih po jednu.
Efekti ukidanja taksa koje će većina osjetiti
Firmarina – 15.000 – 100.000
Taksa za uređenje građevinskog zemljišta – 4.000 do milion
Naknada za opšte korisnu funkciju šuma 25.000*
Taksa za unapređenje životne sredine 20.000 – 40.000*
* na prihod od 10 miliona dinara
Novosti

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!