Capital.ba

Nova carinska informatička aplikacija

14.06.2015. / 12:51

uio regionalni centarBANJALUKA, Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH započela je u carinskoj ispostavi Banjaluka testnu fazu nove carinske informatičke aplikacije “Asikuda vorld” /ASYCUDA WORLD/ čija se zvanična primjena očekuje početkom sljedeće godine, a koja će obezbijediti mogućnost provođenja svih poslovnih procesa pri carinjenju roba koji se koriste u EU.
Nova carinska informatička aplikacija urađena je na način da podrži cjelokupnu zakonsku i podzakonsku regulativu iz oblasti carina koja je na snazi u zemljama članicama EU, saopšteno je iz UIO BiH.

“Asikuda vorld” je centralizovana internet-aplikacija gdje se poslovne operacije u potpunosti odvijaju na centralnom serveru koji obezbjeđuje onlajn pristup neograničenom broju korisnika.

U ovu aplikaciju ugrađeni su najsavremeniji informatički alati, a njenom primjenom biće skraćeno vrijeme carinjenja robe, povećana transparentnost u radu carinske službe i bolja analiza rizika zbog izvještavanja u realnom vremenu.

Korist od primjene nove carinske aplikacije imaće i poslovna zajednica, posebno zbog mogućnosti korištenja sveobuhvatne bankarske garancije u carinskom postupku, saopšteno je iz Uprave.

Nudi se mogućnost uvođenja bezpapirnog poslovanja i elektronskog potpisa, te obavljanje poslovnih operacija pod konceptom “Singl vindou” /Single Window/.

Funkcionalne prednosti nove informatičke aplikacije ogledaju se kroz centralizovano upravljanje garancijama u carinskom postupku, centralizovano upravljanje kvotama, sofisticirana rješenja za pojednostavljene carinske postupke, korištenje elektronskog potpisa.

Prednosti se ogledaju i kroz centralizovano upravljanje svim carinskim uvoznim, izvoznim i tranzitnim režimima na način da će se obezbijediti i razduženje tranzitnih postupaka u stvarnom vremenu, kao i garancija u postupku tranzita, mogućnost korištenja garancija kod postupka carinskog skladištenja, obezbjeđenje pristupa u centralnim kancelarijama deklaranata, te je moguće pratiti rad svih poslovnih jedinica i njihov obim poslovanja po carinskim lokacijama.

U narednom periodu u carinskoj ispostavi Banjaluka paralelno će raditi postojeća carinska informatička aplikacija, kao i nova, da bi se u direktnom radu nova aplikacija u potpunosti pripremila za početak rada.

Projekat izrade nove carinske informatičke aplikacije počeo je u januaru prošle godine kada je potpisan ugovor između Konferencije UN o trgovini i razvoju iz Ženeve i Delegacije EU u BiH, koja je finansirala izradu aplikacije u iznosu od dva miliona evra kroz projekat IPA 2010.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!