Capital.ba

Nezakonito odabrane firme za milionske podsticaje zapošljavanju

18.08.2020. / 14:00

– Subvencije dijeljene po nahođenju, jer komisija nije znala da napravi rang listu!

 

PALE, BANJALUKA – Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i prošle godine je podijelio milione maraka kroz projekte podrške zapošljavanju uz brojne greške i propuste, upozoravaju revizori u svom izvještaju, u kojem su Zavodu dali mišljenje sa rezervom, prenosi portal CAPITAL.

Zavod za zapošljavanje

Ono što piše u izvještaju, a što bi trebalo da zabrine sve one čiji se novac dijeli, ali i one koji za njega apliciraju, je elementarno nepoznavanje propisa od strane članova komisije koja je trebala svaki zahtjev da boduje.

Naime, Komisija za obradu i ocjenu zahtjeva je imala zadatak da po osnovu jasno utvrđenih kriterija izvrši bodovanje prijava i sačini rang listu poslodavaca koji su aplicirali za novac po programu zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom.

Međutim, umjesto da za svaki kriterij koji se vrednovao u obrazac unesu bodove, članovi komisije su sa “da” ili “ne” ocjenjivali da li podnosilac zahtjeva ispunjava taj kriterij, iako im to nije bio zadatak. Na ovaj način oni su upropastili transparentan postupak dodjele sredstava, i prepustili upravi da o tome odlučuje.

Navedeni način obrade zahtjeva nije imao nikakav uticaj na dodjelu sredstava, s obzirom da se nije sačinila rang lista”, naveli su iz Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Inače, poslodavci su po javnom pozivu iz prošle godine podnijeli zahtjev za zapošljavanje 1.203 visoko obrazovana pripravnika, od čega su odobrena sredstva za njih 770. Po tom pozivu Zavod je finansirao njihove plate od 500 KM na mjesečnom nivou u periodu od godinu dana.

Međutim, kako su to revizori dobro primjetili, aktima Zavoda uopšte nije precizirano na osnovu kojeg kriterijuma se utvrđuje koliko će nekom poslodavcu biti oobreno sredstava za zapošljavanje pripravnika. Tako je nekima odobreno da zaposle njih 14, dok su drugi primjera radi tražili da u radni odnos prime osam ljudi, a odobreno im je samo dvoje.

To je ostavljeno na volju upravi Zavoda, koji svake godine bude jedan od najvećih poslodavaca u Srpskoj kada je ova kategorija u pitanju, gdje po pravilu svake godine sami sebi dodjele najviše novca, iako bi trebali da ga rasporede drugima.

Problema sa transparentnošću je bilo i kod podsticaja za razvoj preduzetništva kod mladjih do 35 godina, gdje je u početku broj zahtjeva bio znatno veći od novca sa kojima je Zavod raspolagao. Nakon bodovanja, veliki broj onih koji su podnijeli zahtjev je odbijen zbog nedostatka sredstava.

Pare su se naknadno pojavile jer je dio onih koji su prošli na konkursu odustalo, ali je i tada uprava prema ocjeni revizora napravila loš potez.

Naknadno odobravanje sredstava koja su oslobođena odustajanjem nekog od korisnika subvencije, nije vršeno prema navedenoj bodovnoj listi, već su dodjeljivana samo licima koja su uložila prigovore na odbijenice zbog nedostatka sredstava”, upozorili su revizori.

Akcionim planom zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2019. godinu planirano je da posao dobije oko 6.800 ljudi, te da se njihovo zapošljavanje podrži sa oko 30 miliona KM.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Nezakonito odabrane firme za milionske podsticaje zapošljavanju

  1. Radenko

   E svaka vam cast u mljekarstvu radite pravi posao samo tako nastavite necete imati jos malo litre mlijeka dajte vi jakim ljudima sve a sirotinu gazite nedate im da zive samo tako nastavite