Capital.ba

Neplaćeni krediti porasli za 30 odsto

06.04.2013. / 10:09

bankeBANJALUKA, Dospjela potraživanja banaka u Srpskoj po odobrenim kreditima na kraju prošle godine iznosila su 359 miliona maraka i imala su stopu rasta od 30 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

U izvještaju Agencije za bankarstvo o stanju u bankarskom sistemu RS u prošloj godini navodi se da su dospjeli krediti učestvovali sa 7,9 odsto u ukupnim kreditima i da su povećani za 1,22 odsto u odnosu na 2011. godinu.
Dodaje se da je iznos dospjelih potraživanja jedan od najranijih pokazatelja problema pri naplati potraživanja.
Od ukupnog iznosa dospjelih potraživanja više od 95 odsto su potraživanja sa kašnjenjem dužim od 30 dana, dok je krajem 2011. godine taj procenat iznosio 91 odsto.
– Dospjela potraživanja u sektoru privatnih preduzeća bilježe rast od 2,41 odsto u odnosu na kraj 2011. godine, najvećim dijelom zbog rasta dospjelih potraživanja kod dvije banke od 9,23 odnosno 8,18 odsto – ističe se u izvještaju.
Učešće dospjelih potraživanja u ukupnim kreditima građana na kraju 2012. godine bilo je veće za 0,94 odsto u odnosu na kraj 2011. godine.
– Osam banaka ima rast dospjelih potraživanja po kreditima građana u odnosu na kraj 2011. godine, a najveći rast od 3,38 odsto ima jedna manja banka – ističe se u izvještaju.
U izvještaju se naglašava da je u drugom polugodištu 2012. godine u ovom sektoru došlo do porasta učešća dospjelih potraživanja sa kašnjenjem preko 30 dana sa 88 odsto na 97,3 odsto od ukupnih dospjelih potraživanja po kreditima građanima, dok su na kraju 2011. godine iznosili 87 odsto.
– Iako krediti građanima još uvijek imaju najniži odnos dospjelih potraživanja prema ukupnim kreditima građana, nivo i rast dospjelih potraživanja ovog sektora treba pratiti sa povećanom pažnjom, pogotovo zbog činjenice da se uglavnom radi o dugoročnim kreditima – ističe se u izvještaju Agencije za bankarstvo.
Naglašava se da rast dospjelih potraživanja, posebno u realnom sektoru, upozorava da je neophodna kvalitetnija analiza kreditne sposobnosti zajmoprimaca kao i sistematičnije praćenje redovnog servisiranja kredita.
Nekvalitetni krediti
U izvještaju Agencije za bankarstvo se ističe da je učešće nekvalitetnih kredita u ukupnom kreditnom portfoliju povećano za 2,66 odsto u odnosu na kraj 2011. godine i to sa 11,46 odsto na 14,12 odsto.
– Nekvalitetni krediti na kraju prošle godine iznosili su 641,9 miliona KM i imali su stopu rasta od 35 odsto u odnosu na kraj 2011. godine, kada su iznosili 475,4 miliona KM – navodi se u izvještaju. Glas Srspke

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!