Capital.ba

Najveća osiguravajuća društva u RS zaradila 14 miliona KM

02.03.2017. / 15:20

– Od pet najvećih društava, četiri ostvarila dobit

– „Grawe“ prvi u životnom osiguranju, „Drina“ tržišnom učešću, a „Nešković“ dobiti

BIJELJINA, Četiri od pet najvećih osiguravajućih društava u Republici Srpskoj u 2016. godini je ostvarilo ukupnu dobit od 13,7 miliona, dok je jedno društvo poslovalo sa gubitkom od 5,6 miliona KM.

Među društvima sa njavećim učešćem u ukupnoj premiji na tržištu RS koja su lani profitabilno poslovala su „Drina osiguranje“, „Nešković osiguranje“, „Grawe osiguranje“ i „Dunav osiguanje“, dok je negativno poslovalo „Wiener osiguranje“.

Najveću dobit od 7,5 miliona KM lani je ostvarilo bijeljinsko „Nešković osiguranje“. Iako je profit smanjen u odnosu na godinu ranije za 200.000 KM, u ovom društvu ističu da su zadovoljni ostvarenim rezultatima.

Kažu da je do blagog pada došlo zbog toga što su finansijski prihodi smanjeni za 20 odsto, a ostali prihodi za 15 odsto, dok su finansijski rashodi povećani za 49 odsto, a ostali rashodi za 12 odsto.

„Uprkos ovakvim pokazateljima finansijski rezulat je izuzetno dobar kada se uzme u obzir da je društvo poslovalo pozitivno, da ima dovoljno sredstava za pokriće tehničkih rezervi, da je adekvatnost kapitala i margina solventnosti u skladu sa propisima i da je cilj društva da posluje dugoročno i da postane jedno od vodećih društava u osiguranju“, navode u ovom osiguravajućem društvu.

„Drina“ ima najveću obračunatu premiju

„Drina osiguranje“ koje ima najveće učešće u ukupno obračunatoj premiji na tržištu RS lani je ostvarilo 4,4 miliona KM dobiti i ona je povećana za oko 300.00 KM u odnosu na 2015. godinu.

Ovo društvo lani je ostvarilo ukupnu fakturisanu premiju od 24,4 miliona. Od toga se na na premiju u osiguranju od autoodgovornosti odnosi 17,8 miliona KM, a na premiju u ostalim osiguranjima 6,5 miliona KM.

„Grawe osiguranje“ Banjaluka završilo je prošlu godinu sa neto dobiti od 1,8 miliona KM, što je za 41,5 odsto više nego u prethodnoj godini.

Fakturisana premija iznosila je 15,98 miliona KM, što je za oko 4,75 odsto više u odnosu na 2015. godinu.

Direktor „Grawe osiguranja“ Banjaluka Veselin Petković rekao je danas za CAPITAL da je ovo društvo zadržalo lidersku poziciju na tržištu životnog osiguranja u Republici Srpskoj sa tržišnim učešćem od 45,8 odsto.

Kaže da je „Grawe osiguranje“ daleko odmaklo od svojih najbližih konkurenata „Merkur BH osiguranja“ i „Uniqa osiguranja“ koje imaju tržišno učešće od 20,22 odnosno 17,58 odsto.

Uprkos otežanim uslovima poslovanja, premašili smo plan fakturisane premije u 2016. godini. Uprava i akcionari su zadovoljni ostvarenim rezultatima, posebno imajući u vidu lošu ekonomsku i političku situaciju u RS i BiH“, rekao je Petković i dodao da je i klijenata „Grawe osiguranja“ u 2016. godini uvećan na više od 15.000.

Dobit „Dunav osiguranja“ Banjaluka prošle godine je iznosila 28.294 KM što je za oko 20.000 Km više nego godinu ranije.

U ovoj kompaniji ranije su istakli da su lani ostvarila fakturisanu premiju od 21,4 miliona KM, te da je povećano i tržišno učešće „Dunava“ na 9,3 odsto.

Trend pozitivnog poslovanja vodećih društava na tržištu osiguranja RS prekinulo je „Wiener osiguranje“ koje je lani poslovalo sa gubitkom od 5,6 miliona KM, ali to je znatno bolji poslovni rezultat nego u 2015. godini.

„Značajniji iznosi koji su uticali na negativan rezultat su obezvređenje nekretnina u iznosu od 1,5 miliona KM, kursne razlike, troškovi iz ranijih godina po naknadno prispjelim fakturama, troškovi zakupa Direkcije u Banjaluci i troškovi zakupa Direkcije Filijale Sarajevo, otpremnine i drugo“, navedeno je u obrazloženju uz finanijski izvještaj ovog društva.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Najveća osiguravajuća društva u RS zaradila 14 miliona KM

  1. GOSPODO DRAGA NISTA OVO NIJE TACNO. ÇISTA FIKTIVA I PRANJE PARA OD STRANE VECINE DRUSTAVA.

  2. Dragan

   SAMO BUDALA MOZE POVJEROVATO U OVE PODATKE. RADI SE O PERACINI PARA NAFTASA I RUDARA. OSIM GRAVE I UNIKA OSIGURANJA. OSTALA DRUSTVA IMAJU AKTUARE I SEFOVE RACUNOVODJA DA BIH IH POZELIO I MMF U SVOJOJ SLUZBI. TRZISTE OSIGURANJA JE KVANTASKA POJACA KOJE NEMA VEZE SA TATIFAMA I OSTALIM VAZECIM AKTIMA. MOZEYE ZAMISLITI OSIGURANJE KOJE OF 15 MILIONA KM PRIKAZE 7.5 MILIONA DOBIT A ZNASE DA GA SAMO TROSKOVI PRIBAVE KOSTAJU PREKO 50%

  3. E Moj Dragane (čitaj Risto Trivune) bolje ti ja vodiš računa šta tvoj sin i ti radite i za koga radite nego što pišeš po forumima.

  4. pij

   a laura osiguranje kakva su iskustva