Capital.ba

Na javne nabavke u BiH lani potrošene tri milijarde maraka

02.06.2021. / 15:41

SARAJEVO – Na javne nabavke u Bosni i Hercegovini su prošle godine potrošene skoro tri milijarde maraka kroz 196.699 sklopljenih ugovora sa dobavljačima.

javne nabavke

izvor: Nezavisne novine

Kako je navedeno u Godišnjem izvještaju o dodijeljenim ugovorima u postupcima javnih nabavki u toku 2020. godine zaključeno je ugovora u vrijednosti tačno 2,7 milijardi KM.

Ako govorimo o ugovorima koji su zaključeni putem otvorenog i ograničenog postupka, te na osnovu pregovaračkog postupka sa i bez objave obavještenja o nabavci, njihova vrijednost je u prošloj godini iznosila 2,3 milijarde maraka, što je u odnosu na pretprošlu godinu više za 106,4 miliona KM.

Putem konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda i direktnog sporazuma dodijeljeno je ugovora u vrijednosti od 298 miliona maraka, što u odnosu na 2019. godinu predstavlja smanjenje za 19,7 miliona KM.

javne nabavke

FOTO: Vrijednost dodijeljenih ugovora

Kada je u pitanju otvoreni postupak, ovim putem je prošle godine dodijeljeno ugovora u vrijednosti od oko dvije milijarde maraka, dok je vrijednost dodijeljenih ugovora u ograničenom postupku u 2020. godini je iznosila 40,4 miliona maraka.

Putem pregovaračkog postupka sa objavom obavještenja lani su zaključeni ugovori u iznosu od 44,8 miliona KM, dok su ugovori u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja zaključeni u vrijednosti od 191,5 miliona maraka.

Kako je naglašeno, vrijednost ugovora dodijeljenih u konkurentskom zahtjevu za dostavu ponuda je lani iznosila 163,2 miliona maraka, a putem direktnog sporazuma su zaključeni ugovori u vrijednosti od 135,1 miliona KM.

 „Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora u 2020. godini na osnovu zaključenih okvirnih sporazuma je 721,4 miliona maraka”, stoji u Izvještaju.

Kako je istaknuto, ukupan broj primljenih ponuda u postupcima javnih nabavki u 2020. godini je 216.047, od čega je 141.033 bila prihvatljiva.

U posljednjih šest godina vrijednost javnih nabavki se drastično povećala.

Vrijednost dodijeljenih ugovora u 2015. godini bila je 1,4 milijarde maraka, da bi u 2016. godini drastično porasla na 2,3 milijarde KM.

U 2017. godini je iznosila 2,1 miljardu maraka, da bi u 2018. godini značajno porasla na više od tri milijarde, dok je u 2019. godini vrijednost zaključenih ugovora u postupcima javnih nabavki iznosila 2,8 milijardi KM.

 

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!