Capital.ba

Mrkonjićka stolarija na zgradama Austrije i Njemačke

05.03.2019. / 8:00

MRKONJIĆ GRAD – Plastična i aluminijumska stolarija proizvodi su po kojima je poznato malo preduzeće „Milekić“ nadomak Mrkonjić Grada, u selu Bjelajce. Stanko i Rada Milekić već godinama uspješno plasiraju svoje proizvode na naše ali i evropsko tržište.

Ovaj bračni par preduzeće je osnovao prije 20 godina kao samostalnu zanatsku radnju, da bi se od 2005. godine registrovali kao preduzeće za proizvodnju PVC i ALU stolarije.

„Prvo smo počeli kao mala samostalna radnja, od juna 1998. godine, da bi se nakon sedam godina poslovanja preregistrovali kao pravno lice i počeli sa proizvodnjom“, priča za CAPITAL Stanko Milekić.

Prvih godina postojanja preduzeće „Milekić“ brojalo je trinaest radnika, dok je danas taj broj znatno manji.

„Kada smo postojali kao radnja imali smo više radnika, a danas kada smo preduzeće koje proizvodi PVC i ALU stolariju za poslove nam je dovoljno svega šest radnika“, ističe Milekić.

Glavni proizvodi koji se proizvode u ovoj firmi jesu vrata i prozori.

Kao kvalitetno preduzeće „ Milekić“ postali su prepoznatljivi na našem, ali i na inostranom tržištu.

„Ono što mi proizvedemo pretežno ide za tržište Njemačke i Austrije, ali dostupni smo i na našem tržištu, najviše na području naše opštine. Posebno smo zadovoljni činjenicom da naše preduzeće ima najveće povjerenje gradjana Mrkonjić Grada, koji se pri kupovini najviše odlučuju za naše proizvode“, rekao je Milekić.

Iako malo, ovo preduzeće pozitivno posluje prethodnih godina, bez ikakvih blokada i dugovanja.

„Nikada nismo išli u minus, trudili smo se da se održimo svih ovih godina. Bitno nam je da nemamo nikakva dugovanja ni prema kome, niti da nas neko blokira. Ne želimo da se dovedemo u situaciju da prekidamo proizvodnju, kao ni da ne isplaćujemo plate našim zaposlenima“, naveo je Milekić.

Rezultati za predhodnu godinu se sumiraju, ali prema ranijim bilansima poslovanja, ovo preduzeće uspješno posluje iz godine u godinu.

Za 2017. godinu ostvarili su prihod od 433.896 KM sa dobiti 12.500 KM, dok su prihodi za 2016 godinu bili 142.173 KM od čega je dobit iznosila 6.343 KM.

Poteškoća prilikom poslovanja njihovog preduzeća ističu da nema. Zadovoljni su sa onim što trenutno imaju, bitno je da su i dalje tu i da opstaju.

„Može se reći da mi problema nemamo, jer da ih imamo ne bi više radili. Radimo sami za sebe, kako nam dolaze narudžbe tako i mi planiramo našu proizvodnju. Nekad radimo više, nekad manje zavisno od zahtjeva tržišta i kupaca“, rekao je Milekić.

Iako mali broj radnika radi u ovom preduzeću, ističu da ih niko ne napušta i da su zadovoljni uslovima koje nude.

Radnik koji već godinama radi u ovoj firmi je i Berislav Milekić, koji ističe da je zadovoljan radom i uslovima koje dobija od ovog poslodavca.

„U ovom preduzeću sam zaposlen već osam godina. Uslove koje dobijamo od našeg poslodavca su veoma dobri. Plata kao i odnos koji  imaju prema nama nas i dalje drži na ovom mjestu, za razliku od mojih poznanika i kolega koji masovno odlaze iz BiH“, kazao je Milekić.

CAPITAL

Poslovni portal CAPITAL.ba će u narednom periodu objaviti niz priča o kompanijama u BiH koje su uspjele na domaćem ili stranom tržištu bez političkih veza ili dobijanjem unosnih poslova od države i vlasti.  Pozitivnim primjerima poslovanje želimo ohrabriti i podstaknuti mlade i inovativne ljude da se počnu baviti privatnim preduzetništvom, te pokazati da je moguće biti uspješan bez politike i javnih budžeta. Projekat “Svijetla strana BiH” se realizuju uz pomoć granta ambasade SAD u BiH.

 

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!