ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

„Metalac MBM“: Početkom 2019. puštamo u rad novu proizvodnu halu

Objavljeno u Uspjesni bez politike

DERVENTA – Od male zanatske firme koja je zapošljavala samo dva radnika, „Metalac MBM“ iz Dervente danas je izrastao u velikog izvoznika i pouzdanog partnera inostranim firmama. Ovo preduzeće, koje proizvodi opremu za građevinarstvo, u prošloj godini je ostvarilo najbolje rezultate od kada postoji, a taj trend nastavilo je i u 2018. te je počelo i izgradnju nove proizvodne hale vrijedne 1,5 miliona KM.

Vlasnik i direktor Slobodan Golub kaže da je njegova firma zahvaljujući uvođenju robota u proizvodni proces, ali i prepoznatljivom kvalitetu, uspjela lani da poveća proizvodnju za čak 91 odsto.

Priča da je 1997. godine otvorio malu zanatsku radnju koja je u tom periodu zapošljavala dva radnika, te da već nakon dvije godine „MBM Metalac“ postaje društvo sa ograničenom odgovornošću sa pet radnika. U narednih devet godina radili su samo za italijanskog kupca za kojeg su pravili navojne spojnice za građevinske podupirače. U tom periodu posao je, kaže vlasnik firme, išao izuzetno dobro i imao je i do 35 zaposlenih.

„Međutim, 2008. godine nastaje velika ekonomska kriza i kao i mnogi i mi smo bili žestoko pogođeni time i do početka 2009. godine morali smo se vratiti na 15 zaposlenih“, rekao je Golub.

Ali, dodaje da ga to nije pokolebalo i da je već tada počeo da razmišlja o novim tržištima, prije svega, austrijskom.

„Krenuli smo da radimo dva proizvoda za jednu austrijsku firmu. Ta proizvodnja je stalno rasla, a pustili smo u rad i jednu novu halu od 1.500 kvadrata. Od 2013. smo uveli i neke nove proizvode i od tada se naša firma vodi i kao povlašteni izvoznik, odnosno imamo kućno carinjenje koje nam omogućava da kvalitetno izvozimo sa daleko manje problema i  brže“, naglasio je Golub.

Proizvodnja je konstantno rasla da bi prošle godine „Metalac MBM“ ostvario ubjedljivo najbolje rezultate u dosadašnjem postojanju i u odnosu na 2016.

„Zabilježili smo porast proizvodnje za čak 91 odsto. Ta proizvodnja se zasnivala na uvođenju dva nova robota za zavarivanje, lasera za sječenje crnih metala i nove opreme. U prošloj godini smo zaposlili i oko 17 ljudi. Sve to je dovelo do ovog rasta“, kazao je Golubi dodao da su njihova najznačajnija tržišta Austrija, Njemačka i Slovenija.

Govoreći o uvođenju robota u proizvodni proces Golub je rekao da je prije dvije godine ušao sa strepnjom kako će sve to ići, ali da je već nakon nešto više od godinu dana kupio i drugog robota te da ozbiljno razmišlja i o  trećem.

„Metalac MBM“ danas zapošljava oko 70 radnika, a velike planove ima i za naredni period.

„Kupili smo oko 17 dunuma zemljišta u susjedstvu. Počeli smo gradnju hale od 2.000 kvadratnih metara, jer nam se već nude i novi izvozni poslovi. U februaru ili martu iduće godine ta hala bi trebalo da bude u upotrebi, kada planiramo i zapošljavanje novih 20-ak radnika, rekao je Golub.

Najveći problemi sa kojima se ova firma suočava su nedostatak kvalitetne radne snage.

„Imamo solidne plate. Naša bruto plata u ovoj godini se kreće od 1.400 do 1.650 KM. Borimo se da kvalitetno platimo radnike, ali i dalje imamo problem odliva kvalitetne radne snage“, kazao je Golub i dodao da su velike obaveze na plate, takođe, jedan od problema te da očekuje da će one biti smanjene kako bi mogao ponuditi još veće plate radnicima.

Golub posebno naglašava da je sve što je prethodnih godina postigao uspio isključivo zahvaljujući predanom radu, bez bilo kakve političe podrške.

„U posljednjih najmanje deset godina sam se posvetio isključivo svojoj firmi i svoj porodici. Gledam svoj posao, niko mi ne smeta, ali mi niko i ne pomaže. Najveći elan mi daje moja porodica“, naglasio je Golub.

Firma „Metalac MBM“ 2016. godine proglašena je za najuspješnije privredno društvo u kategoriji malih firmi.

Poslovni portal CAPITAL.ba će u narednom periodu objaviti niz priča o kompanijama u BiH koje su uspjele na domaćem ili stranom tržištu bez političkih veza ili dobijanjem unosnih poslova od države i vlasti.  Pozitivnim primjerima poslovanje želimo ohrabriti i podstaknuti mlade i inovativne ljude da se počnu baviti privatnim preduzetništvom, te pokazati da je moguće biti uspješan bez politike i javnih budžeta. Projekat “Svijetla strana BiH” se realizuju uz pomoć granta ambasade SAD u BiH. 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+