Capital.ba

Manjinski akcionari ERS optužuju Luku Petrovića da izvlači dobit 

08.05.2020. / 12:01

BANJALUKA – Manjinski akcionari zatražili su danas objašnjenje kako je moguće da je gubitak deset zavisnih preduzeća „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) u 2019. godini premašio 20,5 miliona KM, dok je Matično preduzeće ERS prikazalo dobit od 33 miliona KM. Akcionari otvoreno sumnjaju da je dobit Matičnog preduzeća ostvarena zloupotrebom položaja i na štetu zavisnih, akcionarskih preduzeća, zbog čega traže izjašnjenje holdinga i objavu finansijskih izvještaja.

manjinski akcionari ers

U Udruženju manjinskih akcionara energetskog sektora (UMAES) kažu da se podaci o gubitku vide iz finansijskih izvještaja zavisnih preduzeća.

„Sabiranjem ukupne dobiti iz bilansa uspjeha deset zavisnih preduzeća, ukupni gubitak MH ERS iznosi 20.594.856 KM“, istakli su manjinski akcionari.

manjinski akcionari ers

Manjinski akcionari ističu i da zbir kapitala iz bilansa stanja svih deset zavisnih preduzeća ERS iznosi 3.455.689.365 KM u 2019. godini što je 22.912.300 KM manje nego godinu dana ranije.

„Dakle, govorimo o negativnom povratu na kapital u regulisanoj djelatnosti u kojoj je povrat na kapital zagarantovan“, naglašavaju manjinski akcionari.

manjinski akcionari ers

Dodaju da su mediji objavili da je dobit Matičnog preduzeća ERS u 2019. godini iznosila 33 miliona KM, ali da je to nužno preispitati.

„Iako je po statutu Matičnog preduzeća (član 133) rad istog javan, finansijski izvještaji poslovanja istog su, do sada, skrivani od javnosti. Nužno je preispitati kako je Matično preduzeće ostvarilo dobit od 33 miliona ako je deset zavisnih preduzeća ukupno poslovalo sa gubitkom od 20,5 miliona“, naglasili su manjinski akcionari.

Dodaju da je Zakon o privrednim društvima Republike Srpske propisao da se povezana privredna društva, u smislu tog zakona, organizuju kao holding kada matično društvo ima isključivo djelatnost upravljanja i finansiranja zavisnim društvima.

„Ako je Matično preduzeće ERS zaista ostvarilo dobit onda je istu nužno vratiti (preknjižiti) zavisnim preduzećima Mješovitog holdinga ERS, u suprotnom vjerovatno se radi o zloupotrebi položaja“, istakli su manjinski akcionari.

Dodaju da je isključiva djelatnost „holdinga“ upravljanje zavisnim preduzećima, tako da „matično preduzeće“ ne smije nekom djelatnošću na račun zavisnih preduzeća ostvarivati dobit. 

„Dobit mora ostati zavisnim preduzećima. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali nameće se zaključak da je Holding ostvario zaradu na razlici u cijeni električne energije, a na štetu zavisnih preduzeća“, poručuju manjinski akcionari.

Najavljuju da će se obratiti Holdingu sa zahtjevom za objavom finansijskih izvještaja, kao i zahtjevom za izjašnjenje povodom nastale situacije.

Vršilac dužnosti direktora “Elektroprivrede RS” je Luka Petrović.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Manjinski akcionari ERS optužuju Luku Petrovića da izvlači dobit 

  1. Huanoto Berardi

   Dobro jutro mali akcionari, dobro jutro, brod ce uskoro zaploviti, Kolumbo poziva da se sutra ujutru svi okupimo u luci i minutom cutnje odamo pocast sahranjenoj elektroprivredi RS, a da se zatim, nakon sto Luka stakor potvrdi da na brodu nema vise stakora, ukrcamo i zaplovimo u NEPOZNATO..

  2. Stevo

   Kave li su im tek opasne namjere sa novim preduzećem za snabdijevanje?

  3. koga lazete

   Znaci ovi nesretnici su pozivali na kupovinu akcija propalih elektro preduzeca da bi se oni izvukli?! Pa ko jos vjeruje u ovu propalu privredu? Zao mi je samo starih radnika koji su ulagali svoje plate u kupovinu markovicevih dionica a ovi hohstapleri koji su to kupovali na berzi ce dobiti kako ih sreca obrne, kao na kladionici…

  4. Ja

   Matično preduzeće je nekom majka, a nekom maćeha.
   Oduvijek oni izvlače novac iz zavisnih preduzeća u matično da bi imali oni više keša na raspolaganju.
   Pogledajte koeficijente poravnanja, ko i zašto mora dići kredit i ko je stalno u remontu.
   ERS je stranački plijen SNSD-a, a skoro 2 decenije pljačke su ostavile traga.

  5. Denis Vengust

   Izgleda kao tipican primjer izkoristavanja transfernih cijena, za prelijevanje novca iz zavisnih preduzeca ka vecinskom vlasniku… Svaka cast Udruzenju, da konacno neko poslije dugog niza godina zadire u tu problematiku! Ako vec nije prekasno, barem za neke dijelove ERS, gdje je vec progutan veliki dio kapitala. Drustva za upravljanje kojih (privatizacioni) investicioni fondovi sve godine od privatizacije predstavljajo jedinog veceg (manjinskog) akcionara pored države i njenih fondova, su sve te godine nijemo posmatrali kako se topi kapital tih (pa i mnogih drugih) preduzeca, sve u slogu ” politike nezamjeravanja” koja je i inace uopste duboko proširena i ukorijenjena u drustvu. Ali sad jih to cutanje i nesprovodenje aktivnosti zastite imovine, koju bi morali sprovoditi zbog fiducijarne odgovornosti do svojih ulagaca (u smislu dobrog gospodara) polako “moze doći glave”. Jer akcije zavisnih preduzeca ERS predstavljaju glavnu imovinu tih fondova, i ako se ta istopi, drustva za upravljanje polako nece imati od cega naplacivati provizije za upravljanje, od koje u cijestovi zavisi njihovo prezivljavanje.
   Čestitke Udruzenju na tom potezu!

  6. Pera

   Više je nego očigledno da se putem transfernih cijena izvlači dobit iz zavisnih preduzeća i prenosi na matično preduzeće.
   Matično preduzeće je 100 % u vlasništvu države dok u zavisnim preduzećima manjinski akcionari imaju učešće od 20%.
   Na ovaj način, država koja bi trebala da štiti prava manjinskih akcionara u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, ona drastično krši njihova prava sa ciljem umanjenja vrednosti njihovih akcija i jeftinog otkupa u slučaju privatizacije.