Capital.ba

Manji broj zaposlenih pogurao dobit bivših distributivnih preduzeća

10.05.2021. / 13:06

BANJALUKA – Radnici koji su uz stimulativne otpremnine napustili nekadašnja distributivna preduzeća u sklopu Elektroprivrede RS rasteretili su njihovo poslovanje jer je došlo do milionskih ušteda.

Elektrokrajina, Banjaluka (Foto: Capital)

Nekadašnji distributeri u Srpskoj, a danas Operatori distributivnog sistema (ODS) osvarili su u prvom kvartalu ove godine ukupnu dobit od 11 miliona maraka, što je za četiri miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju finansijski izvještaji.

Najbolji rezultat je ostvarila banjalučka „Elektrokrajina“ koja je u prva tri mjeseca imala dobit od  4,56 miliona KM, što je za 2,47 miliona KM više u odnosu na uporedni period ili procentualno 117,5 odsto.

Prihodi preduzeća su rasli za 1,3 miliona KM ili procentualno tri odsto, dok su rashodi smanjeni za 800.000 KM.

Drastično je smanjen i broj radnika. Sa 1.881 zaposlenih koji su radili u prva tri mjeseca prošle godine, taj broj je pao na 1.362, što je za 519 manje.

Taj pad treba posmatrati prvenstveno kroz odlične stimulativne otpremnine koje su dobijali radnici koji su dobrovoljno napustili preduzeće.

To potvrđuju i u ovom preduzeću.

Ostvarena dobiti je prije svega rezultat povećanja poslovnih prihoda kroz dosljednu naplatu električne energije uključujući potraživanja iz ranijeg perioda, te smanjenja poslovnih rashoda, prije svega troškova zarada radnika zbog smanjenja broja zaposlenih za 28 odsto“, kaže portparol Predrag Klincov.

Podsjeća kako je „Elektrokrajina“ krajem marta prestala sa djelatnošću snabdijevanja kupaca strujom i postala operator distributivnog sistema što je kako tvrdi donijelo novu efikasniju i racionalniju organizaciju.

Novi način poslovanja će promjeniti i strukturu prihoda koji će se dominantno ostvarivati kroz naplatu mrežarine umjesto dosadašnje naplate električne energije“, kazao je Klincov.

Dobrim poslovnim rezultatom mogu da se pohvale i u „Elektro-Doboju“. Prijavili su dobit od 2,2 miliona maraka što je za 1,3 miliona više nego u uporednom periodu.

Preduzeće je rashode smanjilo za milion maraka, a broj zaposlenih za 50, dok su prihode održali na istom nivou.

Elektro-Bijeljina je imala gotovo identičan rezultat kao i u prvom kvartalu 2020. godine. Dobit je uz blagi pad prihoda iznosila 1,67 miliona dok su rashodi ostali na istom nivou i iznose 20,5 miliona KM, s tim da je za plate potrošeno milion maraka manje.

Skroman rast dobiti bilježi se u Trebinju. „Elektrohercegovina“  je imala dobit nešto veću od 700.000 KM što je značajno ako se uzme u obzir da je za isti period prošle godine ona bila tek 25.583 KM.

Pad dobiti jedino je imala „Elektrodistribucija Pale“ i to za pola miliona maraka. Sa 2,4 miliona KM koliko su ostvarili od januara do marta prošle godine, za prvo tromjesječje ove su prijavili 1,9 miliona KM.

Podsjećamo, nekadašnja elektrodistributivna preduzeća od 1. aprila su postali operatori distributivnog sistema i koji će se baviti poslovima očitanja potrošnje električne energije, izgradnjom i sanacijom distributivne mreže, te priključcima kupaca na mrežu.

Svi kupci u RS će imati pravo da izaberu snabdijevača po svom izboru, a oni koji ne iskoriste to pravo će imati pravo na rezervno snabdijevanje koje će, prema odluci Vlade RS, obavljati Direkcija za javno snabdijevanje „Elektoprivrede RS“.

Za građane i domaćinstva se u praksi ništa neće promjeniti osim što će električne energiju od aprilskog računa plaćati novom snabdjevaču sa kojim će imati obavezu da potpišu i ugovor o snabdijevanju.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Manji broj zaposlenih pogurao dobit bivših distributivnih preduzeća

  1. penzioner

   A šta je sa pretplatom koju sam imao ko će to da prizna.

   • Lazo

    Tražiš povrat sredstava kao što bi tražio od bilo kojeg drugog pravnog lica sa kojim posluješ i na čiji račun si preplatio iznos.
    Tako uobičajena stvar u svijetu odraslih ljudi.

  2. Mirkan

   Ako je Elektrokrajina toliko u plusu i dobro posluje, zašto su prije 3 mjeseca tražili 40 miliona kredita da se zaduze.
   https://www.capital.ba/elektrokrajina-se-zaduzuje-za-cak-40-miliona-maraka/
   Ali sto bi nas narod rek'o papir trpi sve pa i ove finansijske gimnastike.

   • Rajko

    Taj kredit od 40 miliona KM ce Elektrokrajina dobiti kad Cavi izraste treće oko. Evropska banka EBRD im je ludila cvrgu ko malo detetu i rekla novi kredit ne možete da uzimate dok ne vratite 30 miliona KM kredita sto ste uzeli od nas.