Capital.ba

Konkurencijski savjet „nenadležan“ za nelojalnu konkurenciju

29.10.2020. / 16:26

BANJALUKA, SARAJEVO – Konkurencijski savjet Bosne i Hercegovine odbija da se uključi u rješavanje problema koje sa konkurencijom već tri godine ima Udruženje sudskih tumača (UST) Republike Srpske u oblasti javnih nabavki, proglasivši se nenadležnim, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: Pixabay

Udruženju sudskih tumača iz Banjaluke se spori to što je neprofitna organizacija, a ne privredni subjekat, što je prema mišljenju Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, a posebno kancelarije u Sarajevu, prihvatljiv argument da ih svaki put u slučaju žalbe diskvalifikuju.

U Kancelariji, ali i pojedinim državnim institucijama smatraju kako udruženjima građana nije mjesto na tržištu jer su zbog svog oblika organizovanja u povlaštenom položaju, bez obzira što Sud BiH smatra suprotno.

U “tjeranju” pravde gubi se vrijeme, poslovi prolaze pa su se tumači iz Srpske ponadali kako bi Kokurencijski savjet mogao da riješi ove dileme. Međutim, kako se ispostavilo, uzalud su se nadali.

Konkurencijsko vijeće ne može ulaziti u tumačenja odredbi sadržanih u Zakonu o javnim nabavkama, njihovoj usklađenosti sa Zakonom o konkurenciji, kao ni stavove i praksu Agencije za javne nabavke i Kancelarije za razmatranje žalbi BiH”, navodi se u njihovom mišljenju.

Inače, sve je počelo 2017. godine kada je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine pokrenulo konkurencijski postupak nabavke usluga prevođenja.

Nakon izvršenog uvida u pristigle ponude, među kojima je bila i ponuda UST-a, nadležna komisija za provođenje javnih nabavki Ministarstva je konstatovala da oni ne ispunjavaju uslove propisane Zakonom o javnim nabavkama prema kojima  u postupku javnih nabavki može učestvovati samo ponuđač koji je registrovan kao privredni subjekat.

Takvog mišljenja bila je i Kancelarija za razmatranje žalbi u BiH, ali ne i Sud BiH koji je naveo kako to u zakonu nigdje nije propisano, pa nalaže KRŽ-u da ponovo preispita svoju odluku.

Međutim, umjesto da Kancelarija to uvaži, u ponovljenom postupku oni ponovo odbijaju UST uz obrazloženje da je stav Suda BiH pogrešan, čime su se direktno upuštaju u tumačenje sudskih presuda.

Predsjednik udruženja, Igor Prerad kaže za CAPITAL kako se ova praksa primjenjuje na sve tendere na kojima UST učestvuje i na kojima se pojavljuje sa najpovoljnijom ponudom.

Ukupno devet presuda u devet upravnih sporova je bilo u našu koristi, gdje je Sud BiH jasno kazao imamo pravo biti ponuđači, ali Kancelarija za razmatranje žalbi sebi daje za pravo da te odluke tumači i da ih ne sprovodi. Nama ne preostaje ništa drugo nego da ponovo pokrenemo upravni spor, ali na taj način se ne dobija ništa i stvari se odugovlače u nedogled”, kaže on.

Tvrdi kako iza svega stoji konkurencijska prevodilačka agencija “Libar”, čije pritužbe da udruženje ne može biti ponuđač Kancelarija za razmatranje žalbi po pravilu uvijek uvažava.

Jednom prilikom vlasnik agencije nas je zvao i zahtijevao da odustanemo od posla iako smo bili najpovoljniji ponuđači na tenderu. Tada nam je rekao kako ima dogovor i uigran posao sa svim ministarstvima na državnom nivou, te da se sklonemo ako ne želimo probleme”, tvrdi Prerad i dodaje da na ucjene nisu pristali.

Ove navode smo pokušali provjeriti u spomenutoj agenciji iz koje su nam poručili kako je direktorica na porođajnom odsustvu, te da će se javiti čim joj prilike budu dozvoljavale.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Konkurencijski savjet „nenadležan“ za nelojalnu konkurenciju

  1. A tek Mtel

   Nenadlezan je i kada m:tel nakon kupivine Blica i Elte dva puta podigne cijene u roku od nekoliko mjeseci.
   Ili neka rade svoj posao za koji su plaćeni ili da da se ukine konkurencijsko vijeće.