ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

“Komsar enerdži RS” kreće u geološka istraživanja

Objavljeno u ENERGETIKA

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske /RS/ Željko Kovačević danas je u ime Vlade Srpske potpisao dva koncesiona ugovora za detaljna istraživanja uglja na ležištima u opštinama Ugljevik i Lopare sa privrednim društvom “Komsar enerdži Republika Srpska” /Comsar Energy Republika Srpska/.

Projekat detaljnih geoloških istraživanja na ležištima “Delići i Peljave-Tobu” u opštinama Ugljevik i Lopare i na ležištu “Baljak” u opštini Ugljevik predviđa investicije ukupne vrijednosti od oko 12,7 miliona KM, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Uslovi i način finansiranja, ukupna vrijednost investicije, kao i visina pojedinih ulaganja iskazani su u studijama ekonomske opravdanosti samoinicijativnog zahtjeva za koncesiju na istraživanje ležišta uglja “Delići i Peljave-Tobut” i “Baljak” i  u projektima detaljnih geoloških istraživanja na ovim ležištima.

Koncesija je dodijeljena na određeno vrijeme u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, računajući od dana zaključenja ugovora. U navedenom roku, koncesionar je dužan da izvrši istraživanja, izradi elaborat o klasifikaciji i kategorizaciji rezervi mineralnog resursa.

“Dosadašnjim aktivnostima Komsar enerdži je pokazao ozbiljnost namjere da investira u RS i realizuju projekat izgradnje trećeg termoenergetskog bloka TE Ugljevik koji je veoma važan za Srpsku, a posebno građane opština Ugljevik, Lopare i Bijeljina”, rekao je ministar Kovačević.

On je istakao da su kapaciteti ministarstva i Vlade u potpunosti usmjereni na privlačenje novih investicija i podršku projektima.

Potpisivanju koncesionih ugovora prethodila je uplata jednokratne koncesione naknade u ukupnom iznosu od 215.684 KM.

Detaljna geološka istraživanja su preduslov za nastavak realizacije projekta izgradnje termoenergetskog bloka Ugljevik 3 instalisane snage do 400 megavata, koja je grinfild investicija procjenjene vrijednosti oko 400 miliona evra.

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+