Capital.ba

Komisija Vlade RS, umjesto „Šuma“, odlučuje o raspodjeli trupaca

01.11.2016. / 14:12

– Ministarstvo definiše kriterijume za raspodjelu, komisija će utvrđivati količine
– Drvoprerađivači tvrde da se šuma izvozi zbog čega su primorani da podmićuju političare da dobiju sirovinu
-Šinik: Očekujemo transparentniju raspodjelu

BANJALUKA, Nakon brojnih kritika drvoprerađivača u Republici Srpskoj na način raspodjele šumskih drvnih sortimenata, Vlada RS odlučila je da precizira kriterijume za raspodjelu i da formira posebnu komisiju koja će, umjesto uprave „Šuma RS“, utvrđivati koliko će sirovine proizvođači dobijati.sume

Drvoprerađivači su više puta isticali da su nezadovoljni načinom na koji „Šume“ vrše raspodjelu drvnih sortimenata, a o tome su pisali i ministru poljoprivrede Stevi Mirjaniću.

Grupa drvoprerađivača je u dopisu upućenom ministru čak priznala i da podmićuju političke partije kako bi dobili drvo. Naveli su i da nemaju dovoljno sirovine jer ona ide van RS, o čemu je CAPITAL već pisao.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su rekli za CAPITAL da su pripremili prijedlog kriterijuma za raspodjelu šumskih drvnih sortimenata, na šta ih je Vlada još krajem prošle godine obavezala. Istakli su da će se ti kriterijumi naći na jednoj od narednih sjednica Vlade, a da je njihov osnovni cilj da se sortimenti pravdeno raspodijele drvoprerađivačima koji će predhodno biti bodovani na osnovu određenih parametara.

„Raspodjela drvnih sortimenata vršiće se na osnovu utvrđenih kriterijuma, a određena komisija će prikupljati podatake o drvoprerađivačima i obrađivati ih u cilju utvrđivanja količine drvne mase koja će se ugovarati pojedinačno sa svakim od njih“, kazali su u Ministarstvu.

goran-zubicPomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić rekao je danas za CAPITAL da će Komisija odrađivati samo fizički dio posla, a da je suština u definisanju kriterijumima na osnovu kojih će se ubuduće sortimenti dijeliti.

„Bodovaće se određeni parametri kao što su koliko radnika zapošljavaju, da li obrađuju finalni ili polufinalni proizvod, kakav prihod ostvaruju. Na osnovu tih bodova firme će dobijati određene količine drveta, a komisija je ta koja će ih bodovati“, naglasio je Zubić.

On je istakao da do sada nije bilo bodovanja, već su „Šume“ ugovarale količine sa drvoprerađivačima u skladu sa količinama koje su dobijali u prethodnom periodu.

„Iz godine u godinu su iste količine ugovarane i uvijek se javljao problem kada se pojavi neki novi drvoprerađivač koji nije imao ugovor sa „Šumama“. Sada smo jasno definisali kriterijume i neće biti tih problema“, naglasio je Zubić.

Dodao je da će sada svi proizvođači biti ravnopravni i dobijati tačno onu količinu koja im pripada, što do sada nije bio slučaj i što je bio uzrok određenih žalbi i nezadovoljstva drvoprerađivača.

Zubić tvrdi da ovo ne znači da se „Šumama“ oduzima dio nadležnosti, jer još nije preciziran sastav komisije.

„Moguće je da ona bude i u okviru „Šuma“. U svakom slučaju „Šume“ su javno preduzeće čiji je vlasnik Vlada RS i, ako Vlada utvrdi način raspodjele šumskih drvnih sortimenata, javno preduzeće to mora prihvatiti“, naglasio je Zubić.

lazo-sinikŠinik: Očekujemo više reda u raspodjeli sortimenata

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za CAPITAL da je formiranje komisije predviđeno i planom za redefinisanje pozicije „Šuma RS“ te da drvoprerađivači sada očekuju ravnopravniju podjelu sirovine.

Istakao je da će se sada pri određivanju koliko će ko dobiti sortimenta gledati ukupan prihod koji drvoprerađivači ostvaruju, broj radnika, ostvareni izvoz, servisiranje obaveza prema „Šumama“ i drugi parametri.

„Posebno se želi stati u kraj drvoprerađivačima koji imaju niske faze obrade i onima koji se bave reeksportom, iako „Šume“ i sada imaju mehanizam da to spriječe raskidom ugovora, ali to nisu činile. Očekujem da će sada biti uvedeno više reda u ovoj oblasti, jer kada se tačno zna kakvi su kriterijumi, manji je prostor „Šumama“ da odstupaju od toga“, kazao je Šinik i dodao da je javna tajna da su se mnogi drvoprerađivači žalili na koji način se dolazi do sortimenata.

Kazao je da su drvoprerađivači skeptični i prema ovom rješenju, ali da će sačekati sve bude konačno te da će onda reagovati ukoliko bude potrebe za tim.

Radnici optužuju rukovodstvo za brojne nezakonitosti

Da su stvari u „Šumama“ daleko od idealnih pokazuje i novi dopis koji su sada ministru Mirjaniću poslali radnici ovog preduzeća, šumarski inženjeri i tehničari.

Oni se u dopisu, koji je u posjedu CAPITAL-a žale na rad rukovodstva „Šuma“ te ukazuju na lošu finansijsku situaciju u kojoj se preduzeće nalazi.

„Obaveze prema opštinama iz prethodnog perioda su reprogramirane, a o plaćanju obaveza za ovu godinu nema ni govora, jer para nema. Legalizuje se preprodaja van RS gdje je cijena hrasta i bukve za 20 do 80 KM veća nego ovdje, a smrče deset do 30 KM. To se naplati u kešu ili putem uplate na račune određenih političkih partija, što svi znaju. Posebna priča su ugovaranja sa kupcima i dobavljačima gdje se prave nevjerovatni dilovi čelnih pojedinaca sa partnerima i ugovara se sve i odmah samo da bi se neko ugradio“, piše u dopisu radnika.

V.d. direktora „Šuma RS“ Risto Marić ranije je rekao da nisu tačne tvrdnje drvoprerađivača da se sortimenti dijele neravnomjerno, niti da su podmićivali Socijalističku partiju čiji je on član.

CAPITAL: Marina Čigoja

sume-dopis

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Komisija Vlade RS, umjesto „Šuma“, odlučuje o raspodjeli trupaca

  1. Finitiranje

   Pa ljudi moji, kako su 20 godina od rata vrsili raspodjelu sortimenata. Nije valjda da sad utvrdjuju kriterijume. Ja mislim da su kriteriji postojali (uglavnom po babi i stricu), a da ih sad malo peglaju jer su se babo i stric promijenili. Boze sacuvaj kakvi smo.

  2. Voćar

   Ja mislim da bi sve šume trebali prepustiti našim biznismenima…da je za 5 godina svu isjeku,ostave nam golet kao u Hercegovini,a oni da se skrase po Beogradu i žive od kamata i rentanja stanova.