Capital.ba

Koliko dobro funkcioniše Cefta

07.01.2008. / 10:51

BEOGRAD, Prije više od godinu dana Srbija je potpisala ugovor Cefta i postala članica Zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi.

Tržištu od preko 30 miliona potrošača, Cefta je trebalo da donese bolju ponudu roba i niže cijene, a proizvođačima i izvoznicima priliku da svoje proizvode plasiraju u regionu po znatno povoljnijim uslovima. Analitičari ocjenjuju da je zbog kašnjenja u početku primjene sporazuma i jednostranog uvođenja carina od strane nekih država, Srbija u prvoj godini primjene Cefte ostvarila osrednje rezultate.

Cefta zona slobodne trgovine, u koju su ušle Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Moldavija i Srbija, zamišljena je kao prvi korak u integraciji tržišta zemalja jugoistočne Evrope, koje svoju budućnost vide u Evropskoj uniji.

Srbija i Bosna i Hercegovina posljednje su ratifikovale sporazum, u septembru, odnosno novembru, kada je on i zvanično počeo da se primjenjuje na teritoriji svih potpisnica.

Direktor Biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Milivoje Miletić kaže za B92 da je Srbija, od kada je potpisala Cefta ugovor, povećala izvoz u zemlje zone za više od 20 odsto.

“Od našeg ukupnog izvoza u svijet, Srbija u region zemalja izvozi ukupno 32,4 odsto, a kada je u pitanju uvoz od Cefta regiona Srbija uvozi 7,7 odsto”, kaže on.

“Srbija ukupno u regionu Cefta zemalja ima suficit u razmeni što je izuzetno značajno i ukazuje da je to tržište na kome imamo određene prednosti i pogodnosti”, smatra Miletić.

“Ukupan, npr suficit za prvih deset mjeseci 2007. kada su u pitanju Cefta zemlje je preko milijardu i 163 miliona dolara, a poznato je da inače Srbija u razmjeni sa spoljnim svijetom ima značajan deficit, koji će ove godine biti možda i osam milijardi”, objašnjava on.

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević za B92, međutim, kaže da je i pre Cefte postojao trend rasta trgovinske razmene u regionu, i da ne može sa sigurnošću utvrditi koliko je Cefta uticala na rast u 2007.

On objašnjava da se saradnja zemalja u okviru zone suočava sa nekoliko izazova. “Za sada to nije potpuna zona slobodne trgovine zato što neke zemlje, kao što su Moldavija i Makedonija, imaju izuzeća za izvestan broj roba čak do neke 2009. godine”, kaže on.

“Druga stvar je što se unutar Cefte koriste izuzeća ad hoc, tako da pojedine zemlje traže za neke svoje proizvode povlašćen status”, navodi on.

“I treća stvar, koja se sada ne vidi, a koja je inače problem u EU, postoje vancarinske barijere, tako da protok robe unutar zone slobodne trgovine nije kao što je recimo između Kragujevca i Niša”, kaže Prokopijević.

Srbija je od ulaska u Ceftu rešila spor sa Hrvatskom o uvozu cigareta, izjednačavanjem akciza na domaći i strani duvan.

Pregovori sa Bosnom i Hercegovinom o ukidanju carina na meso i mleko, koje je ta država, suprotno sporazumu, jednostrano nametnula, u završnoj su fazi i očekuje se da te carine budu ukinute početkom 2008. godine.

Prokopijević kaže da vladama u regionu još uvijek nedostaje entuzijazam za veće korišćenje Cefte, ali da veruje da će se to uskoro promjeniti.

“Generalno bi trebalo da ta stvar stalno ide naprijed. Zona slobodne trgovine je jedna izvanredna ideja, i priprema svih ovih zemalja ako se kreću prema EU, za jedno veliko čistilište kakvo je tržište EU i prilike koje koje vladaju na njemu”, kaže on.

“Prema tome, izgleda da stvari idu naprijed, možda ne onim tempom i i idealističkim očekivanjima kakvih je moglo biti”, smatra on.

Ugovorom Cefta predviđa se stvaranje zone slobodne trgovine u zoni jugoistočne Evrope do 31. decembra 2010. godine, što podrazumjeva ukidanje carina i trgovinskih barijera i potpunu liberalizaciju tržišta.Izvor: B92

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!