Capital.ba

Kampanja “Stop prevarama, do penzije pošteno”

29.12.2011. / 15:32

BANJALUKA, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske pokrenuo je danas trajnu kampanju s ciljem sprečavanja nelegalnog ostvarivanja prava na penziju i otkrivanja zloupotreba.

“Kampanja `Stop prevarama, do penzije pošteno – stop lažnim invalidskim penzijama`, podrazumijeva sasvim drugi pristup ovom pitanju i bićemo uporni da je provedemo do kraja. Cilj nije samo da isključi iz sistema one koji su u penzijski sistem ušli nezakonito, već da preventivno djelujemo na one koji u budućnosti na sličan način pokušaju da ostvare pravo na penziju”, istakao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je Fond PIO Srpske nosilac ove akcije, uz podršku Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Boračke organizacije i Udruženja penzionera Srpske.

Đokić kaže da je akcija, koja je počela prošle godine, do sada dala samo djelimične rezultate. “Do sada je otkriveno 37 duplih korisnika koji su penzije primali u Republici Srpskoj ili u Federaciji BiH i Srbiji isključeni su iz sistema da ne mogu primati duple penzije”, istakao je Đokić.

On je naveo da je bilo 37 nepropisno obračunatih naknada po osnovu tjelesnog oštećenja organizma, dok je otkriveno 12 duplih korisnika prava kod Fonda PIO i Centara za socijalni rad Republike Srpske.

Govoreći o aktivnostima Komisije ljekari od povjerenja, Đokić je naveo da je Komisiji dostavljeno 150 predmeta od kojih je 69 izdvojeno za kontrolu u drugoj fazi.

“U 2010. godine i u toku 2011. ukupno je izdvojeno 8 500 predmeta, odnosno korisnika za koje je postojala sumnja da su na neprimjeren ili, možda, nezakonit način ili na način da ih treba podvrgnuti dodatnoj reviziji statusa”, naglasio je Đokić.

On je rekao da je nakon pregleda 8 500 predmeta odvojeno 3 200 predmeta i da na njima trenutno radi ljekarska komisija. “Bićemo primorani da listu utvrđenih ljekara od povjerenja preispitamo, kako bi vidjeli da li su svi spremni da maksimalno rade da se ova aktivnost uozbilji do kraja”, istakao je Đokić.

On je naveo da je bilo konstatacija da ljekari najčešće ne žele poništiti rješenje kolege koji je prethodno izdao mišljenje o statusu određenog oštećenja organizma ili na bolest.

Đokić je rekao da je bilo prijava u proteklom periodu da su pojedini korisnici prava u sistemu PIO to pravo ostvarivali uz prethodnu materijalnu nadoknadu, koju su isplaćivali onima kojima su im u tome pomagali, te da je vrijednost nadoknade bila od pet, osam i deset hiljada maraka.

On je poručio da će takvi slučajevi biti podvrgnuti detaljnom ispitivanju, provjerama i sankcionisanju odgovornih u skladu sa zakonom.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić rekao je da je cilj ove kampanje otkrivanje onih koji su raznim načinima i metodama ostvarili primanja po osnovu zakona o PIO, a da na to nemaju pravo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Milić je istakao da će Fond PIO ovu akciju provoditi u kontinuitetu u narednom periodu sa krajnjim ciljem da isključi iz sistema PIO sva lica koja su pravo na penziju ostvarila na nelegalan i nezakonit način.

On je rekao da se prevare najčešće odnose na lažiranje potvrda o životu, potvrde o redovnom školovanju, uvjerenja o kategorizaciji, izvodima iz matične knjige vjenčanih, kao i duplim korisnicima.

Milić je rekao da se u ovoj akciji očekuje pomoć svih građana Srpske koji svoja saznanja, za bilo kojeg nezakonitog korisnika prava i zaposlenih u Fondu PIO koji su im u tome pomogli, mogu da prijave Fondu putem besplatne telefonske linije na broj 080050100, da prijavu pošalju poštom na adresu Fonda ili je ostave u sandučičima u poslovnicama Fonda i boračkih organizacija širom Republike Srpske.

On je dodao da će pomenuti sandučići biti pražnjeni dva puta u toku mjeseca, a da će stručna služba Fonda PIO postupiti po svim prijavama bez obzira o kome je riječ.

Milić je rekao da će u slučajevima u kojima se pokaže da je bilo kršenja zakonskih propisa biti prekinuta isplata penzija, pokrenut postupak za povrat bespravno primljenih sredstava, a slučaj predat na dalje postupanje Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu Republike Srpske.

On je istakao da će protiv svih zaposlenih u Fondu PIO za koje bude utvrđeno da su učestvovali u nezakonitostima biti pokrenut disciplinski postupak u skladu sa pravilnikom o radu.

Milić je rekao da će Fond PIO jednom mjesečno obavještavati javnost o broju zaprimljenih prijava, izvršenih kontrola i rezultatima.

On je rekao da je u Fondu PIO pojačana kontrola izdatih rješenja za penzije u drugom stepenu. “Sva rješenja u Fondu PIO u posljednjih 60 dana se revidiraju u drugom stepenu za razliku od ranijeg perioda kada se revidiralo samo dva odsto”, zaključio je Milić.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Kampanja “Stop prevarama, do penzije pošteno”

  1. SS

   Ispitajte koliko je invalidskih penzija prodao dr.Vlado Markovic,pa to je najvece zlo Fonda PIO.
   Pa zasto se bunio sto mora u penziju.