ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Još uvijek ništa od Opšteg kolektivnog ugovora

Objavljeno u POSAO

BANJALUKA, Od Opšteg kolektivnog ugovora u Republici Srpskoj, još uvijek nema ništa, jer nekoliko stavki u tekstu ugovora nije prihvatljivo za poslodavce.

Pojedina  granska udruženja poslodavaca imala su zamjerke na broj dana godišnjeg odmora tek zaposlenih radnika, na broj slobodnih dana u posebnim situacijama, kao i na način isplate regresa.

Visinu regresa u iznosu najniže plate mnogi poslodovaci neće moći da isplate odjednom, tvrde u Uniji udruženja poslodavaca.

Nakon sastanaka sa predstavnicima Sindikata, Konfederacijom sindikata i Vladom Republike Srpske, i nakon što su dobro proučili tekst Opšteg kolektivnog ugovora, poslodavci tvrde da još nije kraj sastancima socijalno ekonomskog savjeta.

“Tada je rečeno da će se regres moći plaćati u ratama. U 5, 6, koliko koja firma može, onaj ko može jednokratno to isplati to je najbolje. Međutim poslije nekih saznanja koje imamo, da će se regres morati isplatiti u jednom, u cjelosti u jednom iznosu. Puno privrednih subjekata u relanom sektoru nije u stanju da isplati tu visinu iznosa. Imamo signale da dalje nastavimo razgovore da vidimo tačno na koji način će se isplaćivati taj regres”, kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, prenosi “ATV”.

Nove sastanke, i to već iduće sedmice,  najavljuju i u Savezu sindikata Republike Srpske. Tvrde da poslodavci nisu dobro pročitali tekst Opšteg kolektivnog ugovora.

“Da li će poslodavac isplatiti regres kao jednu dvanaestinu, ili će platiti regres u dva ili tri dijela, to je stvar poslodavca i radnika u njegovoj kompaniji. Dakle, važno je da isplati 450 maraka. Radnik što se tiče Kolektivnog ugovora i Zakona o radu ima u startu 20 radnih dana godišnjeg odmora, ako radi najmanje 6 odnosno godinu dana kod poslodavca”, kaže predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić.

Za nove pregovore su i u Konfederaciji sindikata Republike Srpske. Smatraju da postojeći tekst Opšteg kolektivnog ugovora ne štiti prava radnika. Tvrde da imaju rješenja kojim bi zadovoljni bili i radnici i poslodavci.

“U pregovoru smo i sa Unijom udruženja poslodavaca i mislim da smo na dobrom putu da donesemo akte koji neće ugroziti poslovanje ali će da unaprijede položaje zaposlenih u Republici Srpskoj. Vjerujemo u Vladu i resorno ministarstvo da ćemo već u ponedjeljak i u narednim danima da dođemo do mnogo boljih rješenja”, kaže Željko Tepavčević iz Konfederacije sindikata Republike Srpske.

U Vladi Republike Srpske, još ranije su rekli da čekaju da se o opštem kolektivnom ugovoru izjasne svi socijalni partneri.

Pregovori traju već dvije godine, a na posljednjem sastanku stavovi o visini regresa maksimalno su približeni. Regres od 450 maraka ne bi bio oporezovan. ATV

Ključne riječi:  ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+