Capital.ba

Gubitak „Optima grupe“ premašio milijardu KM!

28.05.2018. / 14:31

– Optima grupa je, u odnosu na 2016. godinu, popravila bilans za 168,6 miliona KM, ali je i dalje daleko od pozitivnog poslovanja
– Nova zaduženja teška 32 miliona KM
– Pavlović: Sve asocira na izvlačenje novaca iz RS, a to treba da utvrde nadležni organi

BANJALUKA – „Optima grupa“, u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“, prošlu godinu ponovo je završila sa gubitkom od 60 miliona KM, čime je akumilirani gubitak uvećala na enormnih milijardu i 28 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.ba.

„Optima grupa“ je uspjela prošle godine smanjiti gubitak u odnosu na 2016. godinu za 168,6 miliona KM ali to joj ni izbliza nije bilo dovoljno za pozitivan finansijski izvještaj, naprotiv prikazala je gubitak od oko 60 miliona KM.

Prihodi su bili oko 856 miliona KM i uvećani su za oko 230 miliona KM, međutim, ovo je pratilo i povećanje rashoda, sa oko 854 miliona KM iz 2016. godine, na oko 916 miliona KM.

Ruska “Optima” za tek tri odsto uspjela je da smanji dugoročne obaveze pa su one zastale na 661,8 miliona KM. Istovremeno, ona je dodatno kratkoročno zadužena za oko 32 miliona KM pa sada po ovom osnovu duguje 563, 3 miliona KM.

Ekonomisti kažu da bi “Optima grupa” za nešto bolju finansijsku sliku može da zahvali rastu cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, koja trenutno iznosi 77 dolara po barelu. Međutim, ako je ovo ulazna kalkulacija, a Optima nema dovoljnu preradu u rafinerijskim kapacitetima, gubici su neminovni.

„Radi se ispod pokrića troškova poslovanja. Praviti gubitke u kontinuitetu zadnjih deset godina, a diktirati cijenu u BiH, vrlo je neobično. To je situacija koja se ničim ne može opravdati. Još čudnije je da Poreska uprava RS ne ulazi u strukturu i razloge nastanka tih gubitaka. Kome se duguje i zašto? Kako će to biti vraćeno? Dozvoljava se nastavak ovakvog poslovanja na štetu direktnih poreza koji se ne mogu prikupiti ni od jedne kćerke firme, a kamoli od matične firme. Bilo je godina kada je ‘Nestro grupa’ enormno rasla i kada je dijelila dividende i pored gubitaka koje je pravila Rafinerija nafte u Bordu. Sve to asocira na izvlačenje novaca iz RS, a to treba da utvrde nadležni organi“, kaže za CAPITAL ekonomista Zoran Pavlović.

Ruske firme Rafineriji Modriča duguju 37 miliona KM

Rafinerija ulja Modriča je na kraju prošle godine od povezanih firmi potraživala više od 37 miliona KM, a od tog iznosa 88,5 odsto se odnosi na dugovanja „Optima grupa“ Banjaluka, otkrili su revizori.

Osim milionskih potraživanja od povezanih lica, revizori su upozorili i na ogroman akumulirani gubitak rafinerije, te istakli da nastavak njenog poslovanja zavisi od podrške matičnog društva „Njeftegazinkor“. Ukupna bruto potraživanja rafinerije od kupaca na kraju 2017. godine iznosila su 44,4 miliona KM i veća su za osam miliona u odnosu na godinu ranije.

Revizori su naveli i da je rafinerija umanjila vrijednost potraživanja za koja nisu naplaćena duže od godinu dana, a koja prema procjeni njenog rukovodstva nisu naplativa.

Slikovni rezultat za rafinerija modriča„Potraživanja od povezanih lica iznose 37,1 miliona KM i najvećim dijelom se odnose na potraživanja od povezanog pravnog lica Optima grupa u iznosu od 32,8 miliona. Ova potraživanja društvo smatra nadoknadivim oslanjajući se na pismo podrške matičnog društva kojim garantuje da će se obezbijediti sredstva tokom 2018. godine kako bi se navedeno potraživanje izmirilo“, ističe se u izvještaju u kojem su revizori modričkoj rafineriji dali mišljenje sa rezervom.

Naveli su i da akumulirani gubitak Rafinerije ulja iznosi 53,8 miliona te da ova činjenica ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju da društvo može da posluje po načelu stalnosti poslovanja.

Upozorili su i da rafinerija ima značajne transakcije sa povezanim licima te istakli da, iako rukovodstvo smatra da posjeduju dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji mogućnost da će se tumačenja poreskih organa razlikovati od njihovog tumačenja.

Rafinerija je još polovinom 2014. godine potpisala ugovor o uslužnoj preradi sa Optima grupom, u kojem je definisano pružanje usluga proizvodnje baznih ulja, motornih ulja, maziva i ostalih proizvoda za potrebe “Optima grupe”.

U skladu sa tim ugovorom, Optima se obavezala da isporučuje rafineriji sve neophodne sirovine za održavanje proizvodnog procesa i istovremeno postala vlasnik njenih proizvoda.

Rafinerija nafte Brod dotakla novo dno

Rafinerija nafte Brod dotakla je novo dno sopstvene bušotine pa joj je tržišna vrijednost krajem aprila iznosila samo 447.000 KM. Akcija ovog preduzeća na Banjalučkoj berzi vrijedila je samo 0,0017 KM, što je ubjedljivo najniža cijena u posljednje 52 sedmice. Razlog su, prema procjeni investitora i malih akcionara, izuzetno loši rezultati koje je pokazao i najnoviji finansijski izvještaj, prema kojem je akumulirani gubitak enorminih 611,6 miliona KM.

Slikovni rezultat za rafinerija brodOgorčeni mali akcionari Rafinerije navode da je najnovija situacija sramna i poražavajuća za Republiku Srpsku, ali i njenu vlast.

Rafinerija nafte Brod u prošloj godini potonula je u novi minus od 15 miliona KM. Iako je u 2017. godini smanjila gubitak u odnosu na godinu ranije, kada je potonula čak 71,5 miliona KM maraka, poslovanje brodske rafinerije i dalje je daleko od dobrog. Osim ogromnog minusa, na to ukazuju i drugi pokazatelji koje su otkrili revizori dajući rafineriji mišljenje sa rezervom.

Poreska uprava RS, u nedavno okončanoj ponovljenoj kontroli, utvrdila je da Rafinerija Brod nije platila 1,1 milion KM poreskih obaveza.

Iako u PU RS nisu rekli kolike su obaveze utvrdili u kontroli Rafinerije, revizorski izvještaj ovog preduzeća otkrio je da se radi o milionskom iznosu. Kontrola u ovom, ali i ostalim preduzećima iz naftne industrije RS, počela je prošle godine, a prvobitnim rješenjem PURS je utvrdila da Rafinerija ima čak 1,6 miliona KM neplaćenih obaveza po osnovu poreza na dobit.

Međutim, kompletan postupak je, nakon žalbe Rafinerije, vraćen na početak. Ipak, PURS je i u novoj kontroli, rješenjem donesenim u januaru ove godine, utvrdila neplaćenje poreske obaveze iako je prvobitni iznos smanjen za oko pola miliona KM.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Gubitak „Optima grupe“ premašio milijardu KM!

  1. Miki

   E Baja Baja! Kako braća Rusi isisavaju krv naših ljudi.