Capital.ba

Grad Banjaluka „oduzeo“ Kaji 18.500 kvadrata

16.10.2018. / 15:55

BANJALUKA – Grad Banjaluka, novim regulacionim planom, pomutio je planove biznismena Mladena Milanovića Kaje da na lokaciji između zgrade „Ekvatora“ i banjalučke “Tržnice” gradi višespratni poslovni objekat. U njegovoj firmi „Merkur“ zahtjevaju da ostane na snazi ranije rješenje koje predviđa gradnju objekta s četiri podrumske etaže, suterenom, prizemljem i 12 spratova.

Ploca Trznica

Nacrtom Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka, za lokaciju na kojoj Kaja planira da gradi poslovni objekat, predviđena je zona izgradnje poslovnog objekta kod kojeg su, kao obavezujući urbanistički parametri, propisani koeficijenti izgrađenosti, zauzetosti i građevinska linija.

To znači da Kaja može da gradi objekat od oko 12.075 metara kvadratnih, a ne oko 30.500 kvadrata kako je planirao.

U firmi „Merkur“ to smatraju nedopustivim pa su uputili primjedbu na regulacioni plan tražeći da se zadrži ranije ucrtan poslovni objekat sa četiri podrumske etaže, suterenom, prizemljem i 12 spratova.

Pored toga, zatražili su da se proširi horizontalni gabarit objekta prema ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića i da se planira izgradnja rampi za silaz u podrumske etaže, za šta su priložili i skicu.

Sve primjedbe „Merkura“ odbio je Institut za građevinarstvo IG koji je u ime Grada Banjaluka uradio novi regulacioni plan, ističući da se na predmetnoj lokaciji može graditi poslovni objekat površine oko 12.075 metara kvadratnih, te da tim planom nije određena spratnost.

„Kako do danas nije dostavljen dokaz da je investitor bar administrativno započeo s realizacijom planskog rješenja na predmetnoj lokaciji, ista je prilagođena važećem pravilniku i planirana u skladu s stručnim mišljenjem Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa“, naveli su u IG-u.

Dodali su da će se konačni horizontalni i vertikalni gabariti definisati kroz urbanističko – tehničke uslove i idejno rješenje, uz saglasnost Zavoda.

„Moguće je ostavariti bruto površinu od oko 12.075 kvadrata. S obzirom da je definisana zona izgradnje, investitoru se ostavlja mogućnost definisanja konačnih horizontalnih i vertikalnih gabarita, uz saglasnost Zavoda. Traženu spratnost od 5+12 moguće je ostvariti smanjenjem horizontalnog gabarita i obrnuto, manjom spratnošću povećava se horizontalni gabarit“, istakli su u IG-u.

Što se tiče proširenja objekta prema ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, koje je „Merkur“ zatražio, u IG-u navode da je građevinska linija predmetne zone definisana građevinskom linijom hotela Palas i planom saobraćajnog čvorišta kod Kastela.

Dodali su da se Kajina firma, iznoseći primjedbu na novi regulacioni plan, pozvala i na postojanje nebodera Čajavec, kod robne kuće Boska.

„Zaključak je da predložena zona, odnosno planirana površina u ovoj zoni, po etaži neće biti smetnja u kasnijem projektovanju objekta. Dio primjedbe koji se odnosi na pozicije rampi, obaveza je da se iste nalaze unutar pripadajuće građevinske parcele. Takođe, pozicija rampe koja je predložena s južne strane nije moguća jer zadire u katastarsku parcelu Crkvene“, naveli su u IG.

Tokom javne rasprave o Nacrtu Regulacionog plana koju je organizovalo Odjeljenje za prostorno uređenje Gradske uprave, za riječ se javio Nemanja Bilanović u ime fime „Merkur“, a koji je i direktor “Tržnice”.

„Na prvom javnom uvidu imali smo primjedbe u pogledu rješavanja saobraćaja i nije bilo govora o promjenama spratnosti, niti bruto površine objekta. Sada se ovim rješenjem, uz maksimalne koeficijente zauzetosti, dozvoljava bruto površina objekta oko 12.000 kvadrata. Po vašem prijedlogu spratnost bi bila eventualno prizemlje plus tri, četiri sprata, što je za nas neprihvatljivo. Ostajemo kod primjedbe i tražimo da vratite spratnost i gabarite objekta iz prethodnog rješenja i da usvojite prijedlog horizontalnog proširenja prizemlja i planirate izgradnju rampi za podzemne etaže“, naglasio je Bilanović.

Istakao je da investitor nema interes, zbog vrijednosti lokacije, da gradi manji objekat.

 „Mislimo da ni Grad nema interes da se gradi manji poslovni objekat, a svi dosadašnji planovi su prihvatili spratnost objekta od 12 etaža“, naglasio je Bilanović.

Dodao je da ograničenja u vezi sa Crkvenom može pihvatiti, ali ne i druga ograničenja.

„Takođe ne mogu prihvatiti da kao investitor nismo započeli pribavljanje građevinske dokumentacije, zbog regulacionog plana nismo to bili ni u mogućnosti“, kazao je Bilanović.

Na kraju su iz IG-a rekli da im nikada nije dostavljena na uvid dokumentacija da je „Merkur“ pokrenuo proceduru realizacije i gradnje objekta.

„Na osnovu raspoložive dokumentacije, rezultat je ovo rješenje koje je predloženo. Zavod je rekao da bi trebalo da se ostavi mogućnost učešća Zavoda u daljim aktivnostima investitora, da se sve usaglašava. Dužni smo da se ukopimo u zakone i  pravilnike, a predmetna lokacija morala je da pretrpi izmjene. Investitor nam nije dostavio da je krenuo u realizaciju projekta“, zaključili su u IG-u.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Grad Banjaluka „oduzeo“ Kaji 18.500 kvadrata

  1. Panta

   E moj Kajurda, pa dosta ti je i ovo sto uze od nase male Republike. Bog sve vidi i sve zna, tvoja djela su mu dobro poznata, sve ce to doci na naplatu, ne brini, ktiroru nas

  2. Aleksandar

   Zaista vise sa bogom, zato i jeste ovako, jer se svi prepustite stihiji i ocekujete da ce bog rjesiti i taj neko doci na naplatu. Nece, izgradit ce sta hoce, jer mu se moze i jer mu gradjani banja luke daju, tacka.
   Unistava se staro jedino staro jezgro tog grada, nista ne ostaje vise.

   Kome turisti ce doci, sta gledaju, Kastel?

  3. Misel

   Pustite čovjeka da radi. Kada bi se pitao narod sve bi po BL više od 2 sprata trebalo porušiti. Da su na zapadu tako razmisljali, ni jedan grad nikad ne bi ni nastao.