Capital.ba

„GP Ljubić“ preuzima „Gradip“

04.10.2021. / 16:12

BANJALUKA – Direktor kompanije „Gradip“ iz Prnjavora Branimir Bijelić, sa svojom privatnom firmom „GP Ljubić“, spreman je da preuzme „Gradip“ i da otkupi akcije ostalih akcionara.

gradip prnjavor

Foto: inzinjering1.com

„GP Ljubić“ objavio je Javnu ponudu za preuzimanje akcionarima „Gradipa“ čiji je osnovni kapital 3,4 miliona maraka.

„GP Ljubić“ već posjeduje dio „Gradipa“ i to 41,4 odsto akcija, a preuzimanje je spreman da sprovede djelujući zajednički s još jednim akcionarom, Branimirom Bijelićem iz Prnjavora, koji je vlasnik 18,8 akcija u „Gradipu“.

Bijelić je istovremeno direktor „Gradipa“ i vlasnik firme „GP Ljubić“.

„GP Ljubić“ se obavezuje da će kupiti svaku akciju koja daje pravo glasa u skupštini „Gradipa“ i da će platiti cijenu od 0,88 KM po akciji.

„Prosječna ponderisana cijena akcija na berzi u posljednjih šest mjeseci prije objavljivanja ponude za preuzimanje, iznosi 0,8763 KM. Ponudilac i lice koje sa ponudiocem zajednički djeluje nisu sticali akcije Emitenta u posljednjih godinu dana“, naveli su u Ponudi za preuzimanje.

Uprava „Gradipa“ dala je mišljenje o ponudi za preuzimanje, bez mogućnosti da iznese konačan stav.

„Realizaciju plana poslovanja „Gradipa“ prate rizici specifični za cijeli sektor građevinarstva, koji je pretrpio velike gubitke zbog pandemije virusa Covid 19. Uprava smatra da je ponuđena cijena fer i realna, uzimajući u obzir trenutnu ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj i svijetu, te gubitke koje je pretrpio sektor građevinarstva od marta 2020. godine, kao i neizvjestan budući period s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju i nemogućnost predviđanja pravca kretanja privrede i finansijskog oporavka društva“, naveli su u „Gradipu“.

Dodaju da svakog akcionara, koji razmatra ponudu, upućuju na vlastiti sud o finansijskom i imovinskom položaju preduzeća uključujući i sve rizike.

Iz „GP Ljubić“ su naveli da im je cilj da doprinesu realizaciji postojećih poslovnih planova „Gradipa“ te daljem razvoju, unapređenju i modernizaciji poslovanja.

„Broj zaposlenih će biti u skladu sa budućim potrebama društva“, naveli su u „GP Ljubić“.

„Gradip“ je osnovan 1975. godine u Prnjavoru i bavi se izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada. Na kraju 2020. godine zapošljavali su 125 radnika.

Posjeduje građevinske objekte u vrijednosti od 6,8 miliona KM, zemljište od milion maraka, postrojenja i opremu od dva miliona, te nekretnine u pripremi u vrijednosti od oko 211 hiljada maraka, podaci su s kraja prošle godine koju su završili s dobiti od 1,1 milion maraka.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!