Capital.ba

ERS priznala: Samo prošle godine zaposleno 600 novih radnika

03.04.2015. / 15:24

BANJALUKA, Elektroprivreda Republike Srpske je za samo godinu dana povećala broj zaposlenih za 601 radnika i sada platu u najvećem javnom sistemu prima 9 056 radnika, zvanični su podaci Elektroprivrede RS, prenosi poslovni portal CAPITAL.baElektroprivreda_RS

Elektroprivreda je 2013.godine imala 8.455 radnika, a na kraju prošle godine u sistemu je radilo njih 9.056.

Drastičan skok zapošljavanja, u kojem mnogi vide razlog za najavljeno poskupljenje električne energije, zabilježen je u proizvodnim preduzećima, posebno termoelektranama.

Najviše, 174 radnika primljeno je prošle godine u RITE Gacko u kojem sada radi 1.774 lica.

RITE Ugljevik je povećao broj zaposlenih 67 na ukupno 1.918.

Uprava “Hidroelektrana na Trebišnjici” primila je 69 radnika i sada isplaćuje 695 plata svaki mjesec. “HE na Drini” su primile 19 radnika i imaju ukupno 251 zaposlenog.

Zanimljivo HE na Vrbasu nisu primile ni jednog radnika prošle godine, tako da je broj zaposlenih zadržan na 145. Međutim u spisku se navodi drugo preduzeće “HE na Vrbasu” društvo sa ograničenom odgovornošću koje je povećalo broj radnika sa sedam na 24.

“Termo nova” d.o.o. je povećala broj radnika sa šest na 28.

Sva proizvodna preduzeća su za godinu dana broj zaposlenih povećali sa 4.467 na 4.835 radnika.

Od distributivnih preduzeća, “Elektrokrajina” Banjaluka je primila 101 novog radnika (1.743), a “Elektro-Bijeljina” je zaposlila 55. „Elektrodistribucija Pale“ je otkrila da joj treba još 31 radnik, a “Elektro-Hercegovina” je zasnovala radni odnos sa novih 32 lica, navodi se dopisu koji je potpisala generalni direktor ERS Branislava Milekić.

Milekić: Dužni smo smanjivati nezaposlenost!?

Ona u dopisu priznaje da je došlo do povećanja ukupnog broja radnika, ali ne smatra da je to zabrinjavajuće, naprotiv ona to opravdava “dužnošću rješevanja pitanja nezaposlenosti u RS”, “zaboravljajući” da su zavisna preduzeća iz sistema Elektroprivrede akcionarska društva i da su ovim „socijalnim potezom“ direktno oštećeni manjinski akcionari, ali i svi ostali građani RS kroz smanjenje dividende od ERS.

Iz analize iznesenih podataka evidentno je da je u posmatranom periodu došlo do povećanja ukupnog broja zaposlenih radnika u nekim od zavisnih preduzeća u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske, što ne smatramo značajnim povećanjem, kako nominalno, tako ni u pogledu troškova plata i drugih ličnih primanja…Stoga smatramo da smo dužni doprinijeti rješavanju pitanja nezaposlenosti kao jednog od gorućih problema u Republici Srpskoj. U ovo kontekstu naglašavamo i činjenicu da smo, u postupcima zapošljavanja u ovom periodu, posebno vodili računa da zaposleni budu iz reda boračkih kategorija, porodica poginulih boraca, invalidnih lica i socijalno ugroženih“, navodi Branislava Milekić.

CAPITAL: Siniša Vukelić

broj zaposlenih u ers

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!