Capital.ba

„Elektrokrajina“: Softver za daljinsko očitavanje biće „Dweltov“

28.05.2020. / 13:49

– „Nites“ do sada od „Elektrokrajine“ dobio 12 miliona KM

BANJALUKA – Vršilac dužnosti direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić odlučio je da saopšti detalje o problemima koje ima sa daljinskim očitavanjem potrošnje električne energije tek nakon što je CAPITAL objavio tekst o tome, iako smo mu pitanja o tome poslali sedam dana prije objave teksta. Zanimljivo je da i nakon problema sa kojim su se suočili, u „Elektrokrajini“ pristaju da budući softver za daljinsko očitavanje bude u vlasništvu privatne firme – „Dwelta“. Istovremeno ne pominju zašto ne tuže ili ne traže prava na softver „Nitesa“ koji, kako tvrde, mogu koristiti bez vremenskog ograničenja.

elektrokrajina

CAPITAL je juče objavio tekst „Zbog Škrbićevog zeta „Elektrokrajina“ izgubila podatke 30 hiljada potrošača“, jer im je baza podataka ostala „zaključana“ nakon što su posao daljinskog očitavanja brojila prebacili sa kompanije „Nites“ na firmu „Dwelt“.

To je u telefonskom razgovoru potvrdio i sam Čavić istakavši da „Elektrokrajina“ nema pristup bazi podataka i daljinskom očitavanju i da „Nites“ ne da novoj firmi da pristupi sistemu.

Na pismeni zahtjev da nam pojasne detalje nastalog problema, nakon sedam dana čekanja i obećavanja odgovora, iz „Elektrokrajine“ su nas juče obavijestili da odgovor nećemo dobiti.

“Elektrokrajina”: Vlasnici smo licence za „Nitesov“ softver

Danas su se predomislili, nakon što smo objavili tekst, te su odlučili da stanu u odbranu firme „Dwelt“ u vlasništvu Stefana Krnete, zeta SNSD-ovog bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića, iako, kako i sami priznaju, još nisu vidjeli rezultate saradnje sa tom kompanijom.

U „Elektrokrajini“ ističu da nije tačno da su izgubili svoje obračunske podatke niti za jednog potrošača, ali u nastavku priznaju da im „nemaju pristup“.

Pravdaju i da to nije zbog firme „Dwelt“, već zbog preduzeća „Nites“.

Tvrde da je osnovni problem taj što „Nites“ ne dozvoljava pristup „Elektrokrajini“ vlastitoj bazi podataka, ne izvornom kodu, kako su u „Nitesu“ rekli.

Naime, „Elektrokrajina“ je vlasnik servera na kojem se nalazi baza podataka, te vlasnik i licence Oracle softvera u kojem se nalaze podaci, a naravno da je i vlasnik podataka. „Elektrokrajina“ nikada nije tražila pristup izvornom kodu programa AMM sistema. „Elektrokrajina“ od „Nitesa“ samo traži da softver radi ono što je predviđeno tenderima i ugovorima, a istina je da softver nikada nije došao na odgovarajući nivo, te neke važne propuste nikad nisu riješili“, navode u „Elektrokrajini“. 

Dodaju da su i vlasnici licence za 35.000 brojila za „Nitesov“ softver koji, tvrde, mogu koristiti bez vremenskog ograničenja u trenutnoj verziji, a ne za uslugu koju moraju nanovo plaćati svake godine. 

„Nama su sva ova pomenuta prava narušena“, ističu u „Elektrokrajini“.

Optužuju CAPITAL da je „Elektrokrajinu“ i v.d. direktora predstavio u “negativnom svjetlu”, a „Nites“ u pozitivnom, iako smo naveli da je „Nites“ na pomenutom poslu ubirao milione godinama unazad, a da su zauzvrat „zaključali“ bazu podataka, kao i da su ugovore dobijali bez javnih tendera, te bili favoriti bivše direktorice Seke Kuzmanović, čiji je sin zaposlen u toj kompaniji.

“Nites” do sada od „Elektrokrajine“ dobio više od šest miliona evra

Čavić je sada odlučio da okrije kako je „Nites“ uopšte došao do posla u vezi sa daljinskim očitavanjem brojila, tvrdeći da to „najblaže rečeno nije bio uobičajen način“. 

U „Elektrokrajini“ ističu da je „Nites“ ranije dobio ekskluzivno pravo da napiše tender „AMM system and energy meters“, na koji se zatim prijavljuju u formi ponuđača, ali da i pored toga, kao najbolji ponuđač prolazi „Mikroelektronika“.

„Nakon višemjesečne obustave aktivnosti na konačnom izboru ponuđača, „Mikroelektronika“ se povukla i „Nites“ dobija ugovor! U tom trenutku „Nites“ nije imao ni jednu referencu na ovom polju, niti softver. Takođe je istina da je „Nites“ nakon toga do sada od „Elektrokrajine“ dobio više od šest miliona evra kroz razne tendere. Umjesto da „Nites“ ima sve navedeno u vidu i omogući „Elektrokrajini“ da koristi skupo plaćeni softver u formi koju je dostigao sada, oni posežu za blokadom“, navode u „Elektrokrajini“.

Dodaju da, iako je dobio posao održavanja AMM sistema, do danas „Dweltu“ nije plaćen ni fening jer daljinsko očitavanje nije otpočelo.

„Dwelt“ je u fazi instalisanja novog softvera, u njihovom vlasništvu

Ono što je zanimljivo je da i nakon problema sa kojim su se suočili, u „Elektrokrajini“ pristaju da budući softver bude u vlasništvu „Dwelta“. Istovremeno ne pominju zašto ne tuže ili ne traže prava na softver „Nitesa“ koji, kako tvrde, mogu koristiti bez vremenskog ograničenja u trenutnoj verziji.

„Za razliku od „Nitesa“ koji je od „Elektrokrajine“ skupo naplatio izradu softvera za daljinsko očitavanje brojila, a nakon toga naplaćivao i velike iznose za njegovo održavanje, „Dwelt“ je u fazi instalisanja novog softvera, u njihovom vlasništvu, koga „Elektrokrajina“, za razliku od slučaja sa „Nitesom“, neće platiti, a kako bi nakon uspostavljanja pouzdanog sistema i formiranja baze podataka, daljinski očitavao predmetna brojila“, navode u „Elektrokrajini“.

Tvrde da je netačno da je „posao daljinskog očitavanja potrošnje struje prebacio Škrbićevom zetu“, već da je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama „izvršeno je ugovaranje ovog posla sa firmom „Dwelt““.

„Za razliku od „Nitesa“ koji je posao dobio bez javnog postupka, „Dwelt“ je ovaj posao dobio i u javnom postupku na kojem je učestvovao i „Nites“. Bilo je pokušaja da se i ova nabavka obavi bez javnog postupka u korist ranijeg izvršioca ovih usluga kako je to i rađeno godinama unazad, ali, od dolaska novog v.d. direktora u „Elektrokrajinu“ svi poslovi nabavki se vrše javnim postupkom i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, kažu u „Elektrokrajini“.

Hvale i „Dwelt“ za koji navode da je, uprkos „navedenoj opstrukciji od strane „Nitesa“, na dobrom putu da uspostavi sistem za daljinsko očitavanje brojila na njihovom softveru“. Očekuju da će jedan broj očitanja vršiti daljinski već u junu 2020. godine, odnosno za nekoliko dana.

U „Elektrokrajini“ navode i da su zbog rizika od zaraze virusom korona pozvali građane da sami očitaju brojila, a ne zbog onemogućenog daljinskog očitanja te taj navod u tekstu CAPITAL-a ocijenjuju „nekorektnim“. CAPITAL je i naveo da su građani pozvani da očitaju brojila radi sprečavanja širenja virusa, istakavši da je samo jedan od razloga bila i nemogućnost daljinskog očitanja, što su u „Elektrokrajini“ krili od potrošača.

„Sva brojila, uključujući i ova koje je „Nites“ blokirao da se daljinski očitaju biće početkom juna očitana od strane radnika „Elektrokrajine“ jer je ukinuto vanredno stanje“, ističu u „Elektrokrajini“.

Kompletan dopis „Elektrokrajine“ upućen CAPITAL-u možete pročitati OVDJE.

CAPITAL: S. Š.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Elektrokrajina“: Softver za daljinsko očitavanje biće „Dweltov“

  1. Cava Trava

   Cavicu, ajde malo procitaj sledece linkove i komentare gdje se spominje elektrokrajina:
   https://www.capital.ba/lanaco-odrzavanje-servera-elektrokrajine-naplacuje-12-miliona-km/#comment-653977

   https://www.capital.ba/programirano-uzimanje-para-prointeru-i-lanacu-35-miliona-km/

   https://www.capital.ba/strujni-udar-ers-daje-145-miliona-km-za-softver-skrbicevog-zeta-dwelt/

   Objavi Cavicu koliko je Elektrokrajina dala Lanacu, Nitesu i MMSCODE za posldenjih 12 godina. Jeli 100 miliona KM. Ajde Cavicu, papaka jedan, objavii da vidimo koliko miliona.

   Evo pitanja iz jednog komentara iz 2017 godine:
   Postavlja se sada i nekoliko pitanja Elektrokrajini:
   Na koji nacin se opravdavaju ovoliki troskovi za Biling sistem?
   Na koji nacin se opravdavaju ovoliki sati podrse na godisnjem nivou i postavlja se pitanje da li taj sistem uopste radi?
   Na koji nacin se opravdava ovolika cijena covjek/sata jednog covjeka u IT sektoru kada se zna da cijena na trzistu BIH varira od 80-150KM za covjek/sat?
   Da li je istina da se za isti posao nekada naplacivalo i mnogo vise od milion KM, za vrijeme direktorovanja, bivseg ministra, sada direktora EPRS, Kovacevica?
   Koliko miliona je u poslednjih 10 godina kompanija Lanaco ugovorila poslova sa Elektrokrajinom i da se isti taksativno navedu.
   Koliko zaposlenih u IT sektoru ima Elektrokrajina?
   Kolika su primanja i koliko godisnje kostaju zaposeni u IT sektoru Elektrokrajine?
   Koliko je na eduakciju zaposlenih u IT sektoru Elektrokrajine potroseno u predhodnih 10 godina?
   Na koji nacin se opravdavaju ovoliki troskovi IT sektora?
   Na koji nacin se objasnjava da ni jedno Elektroprivredno preduzece u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatsko i Sloveniji ne trosi ovolike pare na poslove koje radi kompanija Lanaco u Elektrokrajini a koji su predmet ugovora?
   Da li je i koliko puta radjena revizjia IT u Elektrokrajini od strane Republicke agencije za reviziju na celu sada sa gdin. Snjegotom i da li je gdja Simic, inace zaduzena za ove poslove u revizji, utvrdila prekomjerne troskove, nesrazmjenra ulaganje u IT, izmjerila cost/benefit analizu ili bilo sta pisano primmjedbovala, zabiljezila isl?
   Da li i na koji nacin je Elektrokrajina pokusla da smanji troskove po ovom pitanju?
   Na koji nacin se moze opravdati streloviti rast kompanije Lanaco i ovolika prikazana dobit.
   Koliki su ugovori za programe Lanaca sa ostalim javnim preduzecima, agencijama i fondovima u RS?

   Pitanje i za institucije RS, policiju, tuzilastvo, SIPA:
   Da li i na koji nacin, uz ovolike cinjenice, da nadje opravdanje za ovolike troskove, da li ima ovde nesavjesnog rada, prekomjerno trosenih sredstava, odgovorniti bilo koga, djela prevare, kriminalnih radnji ili bilo cega slicnog.

   • Zapadni balkan

    Ovo u elektrokrajini, ista situacija ko sa Kosovom: nismo to izgubili, samo nemamo nikakav pristup :-)

  2. smijesno

   Ono kada probas da se opravdas, pa se jos vise ukopas… :-D

  3. Realno

   Korektan odgovor od Elektrokrajine

   • Re Realno

    Strasno korektan odgovor. Toliko korektan da su sami sebi skocili u usta time sto su potvrdili da su u poslednjih deset i vise godina dali milione za podatke kojima ne mogu imati pristup, a da su novog dobavljaca izabrali prije nego sto su utvrdili da li ce im postojeci omoguciti pristup informacijama i sta je predvidjeno ranijim ugovorom. Ali ne, njima je bilo stalo da se u posao uvede novi dobavljac, jer po starom ugovoru nisu ucestvovali u pinki. Tj. raspodjeli kolaca. I jer im je to neko naredio, a znamo veoma dobro ko. Prema tome “Realno” je da se radilo o klasicnom lopovluku. Kako sa prvim davaocem usluga, tako i pogotovu sa ovim drugim. Sada u Federaciji vidim da je SIPA konacno pocela da radi svoj posao. Krenulo je riba da s ecisti od glave. Oni to ne rade slucajno. Neko im je dao mig sa strane. Ne bi iznenadilo ako sada na red dodju nasi iz RS. Krupne ribe. Somovi. Elektrokrajina im je dosla ko kec na jedanaest. Neko ce morati da visi za primjer. Zao bi mi bilo ako to bude bas nas junak Cavic i njegovo okruzenje. Covjek ni luk jeo nit lukom smrdio, samo sto se mozda malo ogrebucnuo. Mozda malo kraducnuo. Sto rekao legendarni Velja Ilic

  4. ahahaha

   Relacija Nites i Prointer, i pljackanje u Srbiji. Prointera nema vise u Srbiji, ali milioni EUR su pokradeni. Jasna je veza Bajina i Vuciceva.
   https://www.youtube.com/watch?v=cf0UAI4S0eY
   Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, predstavio je novog lika “velike pljačke Srbije” – Miodraga Škrbića.

   – Škrbić je osnivač firme “Nites” koja u poslednjih nekoliko godina dobija najbolje moguće ugovore u EPS-u, u vrednosti od 300 miliona evra. U poslednje dve godine sklopili su 11 ugovora u toj vrednosti. “Nites” nastupa zajedno sa “ProInterom” ili samostalno – rekao je Stefanović.

   On je napomenuo da Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza, Miodrag Škrbić i Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a, godinama ispumpavaju novac iz džepova građana, a da je njihov kormiral Aleksandar Vučić koji nedeljama ćuti na pitanja koje im oni postavljaju.

   – Šrbić i njegova firma “Nites” bila je jedini ponuđač na tenderima zbog čega se nameće pitanje kako je moguće da Kokeza i njegovi partneri budu jedini ponuđači na tenderima koje raspisuje EPS – kaže zamenik predsednik SSP-a.

  5. Dmitar Cickovic

   Cava vidi ovih tekstova i komentara iz 2013 godine :-)

   https://www.capital.ba/ekskluzivno-vlada-rs-platila-cetiri-miliona-program-za-obracun-plata/

   http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2013/10/dosje-nites-1-zajednicki-privatni.html

   Sta se sve na google moze naci, samo upiste Nites Skrbic, Dmitar Cickovic itd.
   IMALI SIPE, MILICIJE, TUZILASTVA NESTO DA URADI PO OVOM PITANJU? Kolikojos treba da se napise, i koliko treba godina jos da prodje ili da se mozda sami ovi lopovi predaju? ahahahahahahahahahaahahahaha

  6. Whiskey

   Svaka Elektrokrajini čast na odgovoru. Samo još neka ispitaju ovakve slučajeve: „Lanacu“ bez tendera pola miliona od „Elektrokrajine“ (capital: 27.06.2018. / 14:02).
   Kako Elektrokrajina može ulagati u softver koji nije njihov. To bi bilo isto da ulažeš u razvoj Excela, a softver je Microsoftov. Ugovor istekne i u šta si ulagao? U ništa. Tipično nenamjensko korištenje sredstava od strane prethodnog rukovodstva Elektrokrajine.

   • Loza

    Riješiće to Čava sve. Ne cijenim ga kao političara, ali kao privrednik i rukovodilac – kapa dolje.

    • Mira

     Cavic papak sjedi u foltelji skoro dvije godine i sta je uradio za to vrijeme u Elektrokrajini? On privrednik, on koji 20 godina se bavi politikom. Pljuvao je po Lanacu i Ninicu ali kad je Ninic u svom stilu unaprijed bacio kovertu na Cavicev stol sve se zaboravilo istog trenutka. Bitanga, s kim si takav si, uvijek bilo.

   • Coca-Cola

    Kada se bude odgovaralo, neka se i za ovo odgovori.
    “Bez tendera, pregovaranjem i zbog suštinskih, dokazivih tehničkih, umjetničkih razloga ili ekskluzivnih prava „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) isplatiće zetu Ranka Škrbića, odnosno njegovoj firmi „Dwelt“, čak 12,3 miliona maraka za softversku platformu.” Capital 31.01.2020. / 10:56

    • vlado

     Neka se ispita i ovo: „Lanaco“ održavanje servera „Elektrokrajine“ naplaćuje 1,2 miliona KM
     capital 25.01.2018. / 13:19

     • matematika

      12 mil. bez tendera druze… 10 puta vise…nije za poredjenje ni sa cim drugim! Da su barem pricekali koronu, pa to podvukli kroz nabavke u vanrednom stanju… Ali opametili su se sa opstinom Gradiska, negdje procitah da kosta 10 puta vise od ostalih pstina…
      Boli me uvo i za jedne i za druge, ali mi je presmjesno kako vi u komentarima sto pokusavate braniti Dwelt ne spominjete njihovog partnera Prointer, ili se mozda njima nema sta zamjeriti?

      • vlado

       Radi se o 12 mil druže.
       A ovdje se radi o 92 mil.
       „Lanaco“ se žali na konkurenciju a dobio 92 miliona KM od države
       29.10.2019. / 13:51
       I mene baš briga za jedne druge ili treće, Ali to su činjenice.

       • Mile

        Nisam ni za jedne,ni za druge,al Lanacko bar postoji 30 godina i zaposljava 350 ljudi nije tasna masna firma kao od ovih zetova i sinova!

        • knjigovodja

         Nije tašna mašna firma koja ima 20, 30 ili 50 ljudi. Koliko u tih 350 lanacovih (stvarno je mnogo manje) ima: kuvara, konobara, portira,… Koliko ljudi radi za Elektrokrajinu ? Znači po tebi je zabranjeno da se neko bavi softverom ako ne postoji 30 godina. Uzmimo neku treću firmu kao npr. Bravo studio, ljudi su napravili čudo, svak im čast, a sa mnogo manje uposlenika nego lanaco. Uporedi prosjećne plate u lanacu i Bravo studiju. A Bravo ne postoji 30 godina i nema 350 radnika.

         • Tihomir

          Joj Boze kakve gluposti pisete. Svi sve znaju i koliko im je ljudi otislo i kolike su plate , da vi kao Veliki sef ne prisluskujete? :-D Pa da je 100 portira i konobara, sto je smijesno toliko nema ni hotel, opet ostaje 250 radnika. Ne moras biti puno pametan da shvatis da toliki kapacitet moze opsluzivati bez problema vise projekata, dezurstva itd. I normalno je da neko sa znanjem i iskustvom puca na velike projekte. To je kao da uzmes 5 zidara da ti prave zgradu umjesto gradjevinske firme… Sta se desi kada firmi od 20 radnika 5 ode kod konkurenta ili u inostranstvo? Ostaje bez 1/4 pa sta onda bude sa projektima? A znamo da je najveca fluktuacija radnika u IT sektoru… A sto se tice Bravo studia, ima stotinjak radnika i 20 godina iza sebe, te definitivno nije tasna-masna firma, tako da nemojmo mjesati babe i žabe… Znam neke koji rade tamo, ljudi sa svadbe ustaju u pola noci da idu na posao, kada ih zovu ;) rade outsoursing, ne razvijaju svoje proizvode.. I ovo uopste ne govorim u negativnom kontekstu vec da poredite stvari koje su neuporedive. Firma dvelt s druge strane je osnovana da radi drzavne poslove, od dva zaposlena i 1000 KM dobiti “prekojuce” do 12 miliona bez tendera “danas”. Neko gore napisa realan komentar, niko ne spominje Prointer od ovih komentatora, a pljujete po Lanaku u svakom komentaru… Nije tesko pogoditi ko pise :-D

          • admin

           Radi se o tome da se ekspoloatiše brojka 300 ili ko zna koliko stručnjaka. U redu, onda neka u tenderskim doukumentacijama navede da je za uspješno izvršenje posla treba 5 stručnih konobara da kuhaju kafu stručnim programerima. Plus neka se to još boduje. Ko nema konobara nije u prednosti jer programer mora otići do aparata za kafu i napraviti je sam sebi.

        • radnik

         Uporedi zvanične prosječne plate tih 300 ljudi sa drugim članicama Bit Aliance, pa vidi gdje se lanaco nalazi. Na samom dnu. Zato im je u zadnjih nekoliko godina otišlo oko ili više od 100 ljudi. Radni uslovi “fenomenalni” i za izbjegavanje.

       • Dwelt mafija

        Vlado i drugi Dweltovi botovi uzalud napadate Lanaco, ne moze Dwelt oprati sva voda u Vrbasu jer je Stefan mafijas bez ko kurencije.
        Dweltlovci spremajte se na celu sa Stefanom na duzu robiju.

        • poštar

         A vlasnik lanaca je poštenjačina? Provjerite samo kolike kamate na studentske stipendije uzima

   • nastavnik

    Najpre treba proveriti softver za škole, šta je sve to fakturisano i koliko miliona po kojoj ceni, dok škole prokišnjavaju. A “online” nastava se odvija preko RTRS-a. Sramota.

  7. Liliputanac

   Ko će u zatvor?

  8. Mile

   Ovo mora da je neko pisao iz Prointera,posto se oni ne spominju! :D

  9. lazy

   U laži su kratke noge, tako je bilo i sa jučerašnjim tekstom capitala. Našao se i u Elektrokrajini neko stručan da odgovori.

  10. Čava Gumena Glava

   Čava, Alijas Papak Šupković, namah se sjetio kako se zove firma sa kojom je zaključio milionski posao na osnovu tendera koji se štelio dok se nije naštelio. Kumovom zetu.
   Svi komplimenti na memoriji Čavi Gumenoj Glavi

   • Čitač

    Čovjek uzeo papir i pročitao.

  11. ZaInter

   Tolike milio dali u poslednjih 10-15 godina a nemaju pristup svojim podacima. Ovo je za ozbiljnu kriminalističku obradu. Prije nego što zločin zastari

   • Re Zainter

    Ne brini, u toku je istraga. Samo da se počne topiti sadašnja vlast. Znači, za naredne lokalne izbore. Nema više Petrićevog CIK-a ni džakova sa namještenim glasovima. Ameri uzeli stvari u svoje ruke. Pušten Kappo niz vodu.

  12. Bič Božji

   Pazi šta Čava kaže “,,, osnovni problem taj što „Nites“ ne dozvoljava pristup „Elektrokrajini“ vlastitoj bazi podataka, ne izvornom kodu, kako su u „Nitesu“ rekli”
   I OSTADE ŽIV (ako je ostao).
   Daš tolike milione i nemaš pristup podacima koji su tvoje vlasništvo.
   O čemu su tu radi. O ucjeni, reketiranju…
   U pravu su ovi što im ne daju kodove za pristup informacijama, kada su telad.
   Dragi Čaviću, zar ti je trebalo skoro dvije godine da shvatiš da da se može desiti da nemaš pristup svojim podacima. PAZI, SVOJIM PODACIMA.
   Zašto se mučeniče upusti u raspisivanje novog tendera da bi izabrao firmu koju su ti unaprijed nacrtali i u poslu gdje je bilo ugradnje više nego u sindikalnom naselju.
   Pretpostavka je još da su te na te posljedice upozoravali ti koji su prije tebe rastalili milione.
   Bedniče.
   Za tebe i Elektrokrajinu je najbolje da više ne dajete nikakve izjave.
   Svakom novom izjavom se sve više ukopavate pošto ste klasični diletanti. Početnici. Neznalice. Papci. Šupci…..
   Kako znaš da podaci postoje, i koji podaci postoje, ako im nemaš pristup.
   Ko ti garantuje da se podaci nisu izbrisali. Npr. Slučajno. Informatika je to Čaviću o kojoj ti očigledno nemaš pojma. Ne razumiješ se, kao npr. u političku trgovinu gdje si postao pravi maher.
   Šta si sve izgovorio proti Sektaškog Režima prije nego što si im pristupio. Tačnije, prodao dušu đavolu.
   U gadno si se kolo uhvatio, Papčino Čaviću.
   Nije ti više dovoljno ni 5 banki da iz njega izađeš, a platio si samo 1 banku da u njega uđeš.
   Tražio si pa sada gledaj, Papčino Čaviću.

  13. IT-ovc(i)e

   Ko od vas nazovi stručnjaka iz svih zaraćenih tabora, koji na ovaj ili onaj način živite sa grbače naroda (radite za državu) može da mi odgovori na pitanje KAKO JE MOGUĆE DA ISTI ILI SLIČAN POSAO KADA SE RADI ZA PRIVATNU FIRMU (OVO JE PROVJERENO) vrijedi i naplaćuje se višestruko (znači po nekoliko puta) manje nego kad ase radi za državu ili neko javno preduzeće.
   Svi znamo da je to radi IMT, ili bolje rečeno ugradnje, svih onih koji rade za državne institucije a daju poslove nekoliko probranih firmi. Da se na prste nabroji.
   Prema tome; poklopite se ušima jer i vas može stići božja kazna. Ne samo vađe šefove ili mentore.

  14. Gaja

   Kormilo Prointera uskoro preuzima Gordana Kovacevic, koja je dosla u Prointer iz Lanaca. Doticna je u Lanacu ucestvovali u svim pljackaskim dogovorima predhodnih 10 godina i ima iskustva da nastavi tako i u Prointeru. Svi koji su sa doticnom imali posla, kazu da je bezkropulozna i da ce nadmasiti Vujica u visini pljackanja, jer ona to radi zaista predano,pedantno i u interesu vlasnika Boga i bozijeg sina. Ova ce da nam se smije u oci i da otima do kraja. Sve sto pisete o Lanacu lose, nije samo Ninicevo maslo nego i Gordane Kovacevic.

  15. Bojan

   Prointer dogovorio SAP u Alumini. Pitanje je samo koliko miliona, ali s obzirom da dogovaraju vec mjesecima, bice to pozamasna svota. Pod hitno treba zaustaviti pljacku preduzeca sa ovim SAPom na kojem se uzimaju milioni godisnje. Ni jedno privatno proizvodno preduzece u RS i BIH ne koristi SAP, osim onih koji su dio grupacija iz inostranstava i ako u centrali ikoriste SAP.

  16. Rale

   Nije sija jeste vrat,
   nije Seka jeste Cava.
   Sjasi Kurta da uzjase Murta,
   (Kurta=Nites Murta=Dwelt)
   U toj Elektrokrajini u zadnjih 10 godina se samo imena lopovskih direktora i povezanih kriminalnih firmi (kao Nites i Dwelt) mijenjaju a lopovluk, kriminal i kradja su konstante.

  17. Vojo

   20 miliona KM ce Alumina iskesirati Prointeru.

  18. Vlado

   Hoce to da covjek postane senilan ko Cava kad zadje u godine mada cisto sumnjam da je zaboravio sa kime je potpisao ugovor od 500 000 KM, pogotovo jer je po Cavinom nalogu tender stiman tako da Dwelt dobije najviše bodova i da dobije posao.

  19. Miki

   Nemojte da ste na kraj srca, treba Cava razumjeti jer mora covjek zaraditi 5000 KM mesečno, 1500KM u skupstini + 3500KM u Elektrokrajini. Trci u skupštinu dizi ruku za ovo, glasaj protiv onog, trci u Elektrokrajinu stimaj tendere, potpisuj ugovore. Nema on kad misliti o tim sitnicama kome je dao tender od pola miliona maraka.

  20. Cava trava zaborava

   Pogledajte dokle seze pljacka Lanaca u Elektrokrajini. Koliko vidimo sadasnji direktor koji je godinama pljuvao po Lanaco u pricao o njegov pljacki sada je postao dio iste, osladilo se kada Ninic baci kovertu na sto. Za 6 mjeseci 50.000KM za odrzavanje neke evidencije, koja je jedna maska u programu. U Elektrokrajini kazu da je ovo smijurija male vrijednosti sta se inace radi.

   Dodela objavljena: 10.02.2021. ID tendera: 5638171 Dodjela tendera – Održavanje CRM servisa za kupce električne energije
   Oglašavač: Elektrokrajina
   Izvor: Portal javnih nabavki BiH

   OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA
   741-1-2-84-5-56/21
   Broj obavještenja o nabavci
   741-1-2-84-3-198/20

   IV 1. Podaci o najuspješnijem ponudjaču/grupi ponudjača
   LANACO DOO
   4400853190007 Banja Luka
   Bosna i Hercegovina

   IV 2. Informacije o dodjeli ugovora

   II 9. Trajanje ugovora ili rok izvršenja
   6mjeseci

   IV 2.a. Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma bez PDV-a u KM
   48990,00