Capital.ba

Džakula prijeti otkazima radnicima UIO koji ga kritikuju na Facebooku

14.08.2019. / 15:33

BANJALUKA – Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula odlučio je da „disciplinuje“ radnike tako što je svako „neprimjereno“ komentarisanje o Upravi na društvenim mrežama definisao kao težu povredu službene dužnosti za koju je predviđeno smanjenje plate do 30 odsto šest mjeseci, degradiranje na niže radno mjesto do dvije godine, pa čak i otkaz, saznaje portal CAPITAL.

Izrada Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO je u toku i njegovo donošenje se očekuje uskoro.

Donošenje Pravilnika kojim se uređuje odgovornost zaposlenih, procedure i sankcije ne bi bilo ništa čudno da Džakula to nije iskoristio da uvede novine u dijelu koji se odnosi na „Narušavanje ugleda Uprave“.

U članu 27. Pravilnika kao teža povreda službene dužnosti je definisano svako neprimjereno ponašanje, koje narušava ugled i značaj Uprave, među kojima i „iznošenje neprimjerenih komentara i negativnog mišljenja na društvenim mrežama o radu Uprave, menadžmentu Uprave i radnim kolegama“.

džakula

Pravilnikom su propisane i sankcije za učinjenu težu povredu službene dužnosti, pa tako zaposleni u UIO za „neprimjereno“ komentarisanje na društvenim mrežama mogu biti kažnjeni novčano, i to u iznosu od 15 do 30 odsto od mjesečne plate ostvarene u mjesecu u kojem se mjera izriče, u trajanju do šest mjeseci.

Radnici UIO za „neprimjeren“ komentar za Facebooku, Twitteru ili nekoj drugoj društvenoj mreži mogu biti kažnjeni i degradiranjem na niže radno mjesto ili nižu kategoriju u okviru radnog mjesta, u trajanju od 12 do 24 mjeseca.

Jedna od predviđenih sankcija za težu povredu službene dužnosti je i prestanak radnog odnosa.

Direktor Džakula je komentarisanje po društvenim mrežama definisao kao težu povredu službene dužnosti, dok u lakše povrede spada neblagovremeno i neuredno izvršavanje poslova, neprijavljivanje štete koju je prouzrokovao radnik… Lakša povreda je i kada radnik ošteti Upravu za iznos koji ne prelazi 3.000 KM, kao i korištenje povjerenih sredstava i radnog vremena u privatne svrhe.

Sindikat UIO: Tražimo povlačenje odredbe, to je kršenje osnovnih sloboda govora i mišljenja

Predsjednica Sindikata UIO Ana Mrnjavac rekla je za CAPITAL da Uprava UIO uopšte nije konsultovala Sindikat u vezi sa izradom pomenutog pravilnika.

Ona je istakla da Pravilnik nije dostavljen Sindikatu na izjašnjenje, što smatra da je bilo neophodno jer se tiče radnika.

„Slučajno smo došli do nacrta Pravilnika i uočili smo niz manjkavosti i odredbe koje su mnogo restriktivnije čak i u odnosu na Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama BiH koji je na snazi. Uputili smo prijedloge izmjena i dopuna Pravilnika, ali nam na to Uprava nije odgovorila, tražićemo ponovo da se očituju“, istakla je Mrnjavac.

Dodala je da je odredba koja se tiče društvenih mreža u suprotnosti s evropskim konvencijama i Ustavom BiH i da je treba brisati iz Pravilnika.

„Postoje osobe koje su ovlaštene da daju zvanične službene informacije i to niko ne osporava, međutim smatramo da je tačka koja popisuje da radnici ne mogu da daju informacije na društvenim mrežama suprotna sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i Ustavom BiH. Svako ima pravo na mišljenje i slobodu govora, pa samim tim i zaposleni u UIO, ali svakako da i za svoje izjave treba da snose posljedice, ali na osnovu drugih propisa, ne Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti“, istakla je Mrnjavac.

Dodala je da su sporne i odredbe koje propisuju rokove s kojim je moguće manipulisanje, odnosno da se disciplinski postupci pokreću naknadno kada „postoji potreba da se neko smijeni ili rasporedi negdje drugo“.

Mrnjavac ističe da je propisano i da prvostepeni postupak vodi šef odsjeka, kada su u pitanju lakše povrede službene dužnosti, te da se time otvara mogućnost „mobinga nad radnicima”.

 „Smatramo da to treba da rade disciplinske komisije, prvostepena i drugostepena“, rekla je Mrnjavac.

Po pitanju žalbi, kaže da su propisani određeni rokovi od tri i osam dana, što je neprihvatljivo, te da Sindikat traži da rok za žalbe bude 15 dana.

UIO: Nije cilj narušavanje slobode mišljenja i govora

U UIO su za CAPITAL potvrdili da je u toku proces usvajanja novog Pravilnika o materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti zaposlenih u UIO, ističući da je transparentno obavljen proces javnih konsultacija.

„Odredba koju pominjete nikako nije predložena radi narušavanja sloboda mišljenja i govora. Naprotiv, UIO podstiče svaku osnovanu i dobronamjernu kritiku i mišljenje, a sve u cilju poboljšanja usluga koje pružamo poreskim obveznicima“, naveli su u UIO.

Kao razlog zašto je odredba o komentarisanju na društvenim mrežama stavljena u Pravilnik u UIO navode „neprimjerene i nedolične komentare na upozorenja iz Sjedišta UIO da svaki zaposleni mora obavljati svoje dužnosti u skladu sa važećim propisima“.

Iz UIO su CAPITAL-u poslali dva dopisa koja su u januaru i februaru ove godine iz Sjedišta UIO upućena svim organizacionim jedinicama, a u kojima se od radnika zahtijeva da poštuju Kodeks ponašanja zaposlenih u UIO.

„Na ovakva upozorenja, da se svaki službenik UIO mora primjereno ponašati u ophođenju sa poreskim obveznicima i radnim kolegama, da mora odgovorno pristupati svojim radnim zadacima, da ne može poreske obveznike i građane prebacivati sa jedne telefonske linije na drugu, osvanula su ismijavanja na društevnim mrežama od strane pojedinih zaposlenih u UIO“, pojašnjavaju u UIO.

Da bi se stalo u kraj upravo takvom, kako navode u UIO, neprimjerenom ponašanju, odlučeno je da se u novi Pravilnik stavi samo ono što inače godinama stoji u Kodeksu ponašanja zaposlenih u UIO, koji se primjenjuje još od juna 2006. godine.

Međutim, tačka 6.3.2. Kodeksa kaže da se radnici UIO trebaju “suzdržati od davanja neprimjerenih javnih komentara”, a naročito komentara i izražavanja negativnog mišljenja o politici institucija BiH i UIO, o programima u čijem razvoju ili provedbi učestvuju, ličnih izjava ili mišljenja koja bi se mogla tumačiti kao zvanični komentari I kritike na način vođenja UIO i njenog rukovodstva.

U Kodeksu se ne spominju društvene mreže.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Džakula prijeti otkazima radnicima UIO koji ga kritikuju na Facebooku

 1. Tona i po

  Zovu ga dzakula, jer uzima na dzakove. Garant mu je zamjenik neki vreco

 2. Tlocrt bih

  Povraca mi se od ovakvih majmuna. Radio u drzavnoj firmi, a nakon 5 godina mucenja ponosan sam na novu majku Njemacku. Je.i.e se sva politicka govna FBIH i RS. Daleko ste dogurali sa korupciom i egom, zato od mene ni centa vise, kamoli od mojih djeca. Tuzna al realno. Ljeti Njemacka-grcka avionom, bih u tlocrtu

 3. Tragedija jednog društva

  Svaka čast za komentar Tlocrt bih!
  Podržavam sve rečeno!
  Žalosno ali tu smo, u blatu BiH političkih lešinara!

 4. Toni

  Da li je neprimereno ponašanje kad se pokazuju nove sise, usne, nosevi i guzice od plate 700 KM i putuje svuda po svijetu i onda još budeš nagrađen sa radnim mjestima pa se čak i pravilnik mijenja da bi se mogli ispuniti uslovi na konkursu i to se čak i sredi sa upravnim odborom UIO.

 5. Sreca

  Administratore, reaguj. Ovdje nekima sneta sto se ljudi u UIO vole i uzivaju u zivotu i ljubavi

 6. ovca za šišanje

  Džakula, samo nas prcaj, jer mi to volimo……..živila korupcija i kriminal, živio mito…….